Έργα υποδομής με όραμα πέρα από την τετραετία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Υλοποίησε ήδη το 60% των προεκλογικών του δεσμεύσεων

Συνέντευξη του Δημήτρη Γαλάνη

στην Λυδία Λέκκα

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από την ημέρα που ο Δημήτρης Γαλάνης ανέλαβε καθήκοντα ως Δήμαρχος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Χρόνια με τόσα απρόοπτα και έκτακτες καταστάσεις, που μόνο φυσιολογικά ή συνηθισμένα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν!

Πανδημία, λοκντάουν, ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές… ο κόσμος ολόκληρος δεν είναι πια όπως τον ξέραμε. Και μέσα σε όλα αυτά, ο νέος Δήμαρχος κλήθηκε αφ’ ενός μεν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των πρωτόγνωρων αυτών συνθηκών και αφ’ ετέρου να προχωρήσει στην υλοποίηση του Προγράμματός του, για το οποίο άλλωστε και εξελέγη απο τους συνδημότες μας.

Συναντήσαμε τον Δήμαρχο στο γραφείο του, στον 3ο όροφο του κτηρίου της οδού Μαραθωνοδρόμου για έναν απολογισμό των δύο χρόνων της Δημαρχίας του, αλλά και να συζητήσουμε για τα όσα ακόμα περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας.

Στην βράβευση κατοίκων Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού 2021, με τους βραβευθέντες Δημήτρη Νανόπουλο, τον σημαντικότερο εν ζωή θεωρητικό φυσικό και τον π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Κύριε Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε από την γενική, τη μεγάλη εικόνα. Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσατε την θητεία σας ως Δήμαρχος, εκλεγμένος ως επικεφαλής του συνδυασμού ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. Ποιος να φανταζόταν τις κοσμογονικές αλλαγές που θα επακολουθούσαν! Πιστεύετε ότι τις διαχειριστήκατε με επιτυχία;

Θα έλεγα πως ναι! Ως άνθρωπος πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε πρόβλημα, όσο μεγάλο και αν είναι, κρύβει μέσα του και μια ευκαιρία, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοσοφία. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πέρα και πάνω από τον έλεγχό μας. Όμως στο χέρι μας ήταν, όχι απλά το να μην τις αφήσουμε να γίνουν τροχοπέδη στην υλοποίηση του έργου μας, αλλά αντίθετα το να τις δούμε ως αφορμή για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες αλλαγές, να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες μας και -γιατί όχι;-  να αναθεωρήσουμε και τις προτεραιότητές μας.

Για παράδειγμα, όταν τον Μάρτιο του 2020 είχαμε το πρώτο λοκντάουν, μέσα σε λίγες μόλις μέρες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας κατέστη δυνατή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των διάφορων Επιτροπών με τηλεδιάσκεψη, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συνέχιση των δημοκρατικών διαδικασιών. Επιπλέον, η ήδη προγραμματισμένη ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών προς τον δημότη επισπεύσθηκε και μέσα σε έναν μόλις μήνα ήταν πλέον δυνατή η ηλεκτρονική έκδοση 14 συνολικά πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και λοιπών δικαιολογητικών. Στο πλαίσιο αυτό, ανανεώσαμε τον ιστότοπο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού ( https://philothei-psychiko.gov.gr ), με γνώμονα την ευκολία της πλοήγησης και της πρόσβασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και την πληρότητα των στοιχείων και πληροφοριών που παρατίθενται για ό,τι συμβαίνει στον Δήμο μας.

Ο αύλειος χώρος του Λυκείου Νέου Ψυχικού

Ας περάσουμε, λοιπόν στους επιμέρους τομείς του έργου σας, ξεκινώντας με κάτι που θυμόμαστε όλοι: λίγες μόνο ώρες πριν να αναλάβετε τα καθήκοντά σας, κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όταν κατέρρευσε κολώνα φωτισμού στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Κέντρου. Έκλεισαν τότε προληπτικά  μέχρι να ελεγχθούν, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμα και στα σχολεία. Τώρα πού βρισκόμαστε;

Το Πρόγραμμά μας εκπονήθηκε εξ αρχής με γνώμονα την βελτιστοποίηση των συνθηκών ζωής των παιδιών μας και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται. Προσωπικά επιδιώκω και απολαμβάνω την επικοινωνία με τα ίδια τα παιδιά αλλά και με τη νέα γενιά γενικότερα, που είναι ουσιαστικά μια επικοινωνία με το αύριο, με το μέλλον του τόπου μας! Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί στα σχολεία μας, ξεπερνώντας ακόμη και τα πιο τρελά μας όνειρα!

Στόχος μας προεκλογικά ήταν η ριζική ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός ενός σχολείου κάθε 10 μήνες. Σήμερα μετράμε 11 σχολικά συγκροτήματα πλήρως ανακαινισμένα.

Διαμορφώθηκαν εξ αρχής οι αύλειοι χώροι, αντικαταστάθηκαν τα δάπεδα γηπέδων, έγιναν ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά, προστέθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας- ενώ έχουν ολοκληρωθεί έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής –αντικατάσταση ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, προμήθεια και θέση σε λειτουργία διαδραστικών πινάκων, προμήθεια νέων υπολογιστών. Η ίδια η Υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Λύκειο Φιλοθέης, αναφέρθηκε στην άριστη εμφάνιση και την υψηλή ποιότητα των σχολικών μας εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια. Μέχρι δε την επόμενη άνοιξη, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο μεγάλα έργα που απομένουν, όπως π.χ. η αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Νέου Ψυχικού και ο αύλειος χώρος του Νηπιαγωγείου Φιλοθέης.

Κατασκευή αίθουσας βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Φιλοθέης

Το γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 της οδού Τζαβέλα παραδόθηκε ριζικά ανακαινισμένο. Στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, κατ’ αρχάς φροντίσαμε να αδειοδοτηθεί το Κολυμβητήριο, που μέχρι τότε λειτουργούσε παράτυπα, ενώ αντικαταστάθηκαν οι κολώνες φωτισμού και τα αθλητικά όργανα και τοποθετήθηκε σύστημα πυρόσβεσης.

Επιπλέον, 13 Παιδικές Χαρές όχι μόνον πλέον λειτουργούν, αλλά έχουν ήδη πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφάλειας και Ποιότητας. Και βέβαια οκτώ δε από αυτές επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση σε ΑμεΑ και είναι εξοπλισμένες και με ειδικά σχεδιασμένα όργανα. Το περιβάλλον δε που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πλέον πόλο έλξης για οικογένειες ακόμα και εκτός των ορίων του Δήμου μας που με χαρά μετακινούνται μέχρι εδώ. Θα αναφέρω για παράδειγμα την Παιδική Χαρά της οδού Μακεδονίας, στη Φιλοθέη, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και πρότυπο σε όλη την Αττική, για να μην πω πανελλαδικά.

Συνάντηση με τους μαθητές του λυκείου Νέου Ψυχικού

Ένα βασικό, αν όχι το βασικότερο στοιχείο της ταυτότητας του Δήμου μας είναι το φυσικό του κάλλος, το πράσινο που κυριαρχεί και που το καθιστά πνεύμονα στις παρυφές της Αθήνας. Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι μένει ακόμα να γίνει;

Κεντρικός στόχος του Προγράμματός μας ήταν και παραμένει το να γίνει ο Δήμος μας Προάστιο Πρότυπο, αυτό άλλωστε ήταν και το όνομα του συνδυασμού μας, που οι συνδημότες μας τίμησαν με την εμπιστοσυνη τους και έδωσαν την ψήφο τους.

Θα έλεγα ότι η σχέση όλων μας με τους κοινόχρηστους χώρους, τους δρόμους, τις πλατείες και γενικότερα ότι μας περιβάλλει τέθηκε σε νέες βάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα στις περιόδους των λοκντάουν. Το περπάτημα στις γειτονιές μας έγινε πλέον καθημερινή δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της σωματικής μας υγείας αλλά και της ψυχικής μας ισορροπίας.

Η φυσική ομορφιά, η αρμονία, η καθαριότητα και η ηρεμία που χαρακτηρίζουν τον Δήμο μας προσέλκυσαν ακόμα και συμπολίτες μας και από τις κοντινές περιοχές των όμορων δήμων.

Από την αρχή της θητείας μας και μέχρι σήμερα έχουν φυτευθεί περισσότερα από 200 νέα δέντρα και 1600 θάμνοι, καθώς και πληθώρα άλλων φυτών –τα στοιχεία αυτά είναι πλέον καταγεγραμμένα. Η συντήρηση έχει συστηματοποιηθεί και οι παρεμβάσεις γίνονται πλέον στοχευμένα.

Με στόχο την δημιουργία μιας κοινής και ομοιόμορφης αισθητικά φυσιογνωμίας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες διαμορφώνονται με χρήση φυσικών στοιχείων και υλικών  (ξύλο, σχοινί, άμμος). Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν οι νέες τριετείς συμβάσεις έργου για την τακτική συντήρηση και την αναβάθμιση του Πρασίνου ούτως ώστε η ροή των εργασιών να είναι ομαλή και συνεχής.

Στην αντιμετώπιση της Μήδειας

Στις δύσκολες μέρες και νύχτες των πρόσφατων πυρκαγιών, διαπιστώσαμε ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ομάδες εθελοντών βρέθηκαν οι ίδιοι στις επάλξεις, με οργανωμένες περιπολίες για να διαφυλάξουν τον Δήμο μας. Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ποια βήματα έγιναν;

Τις μέρες εκείνες εφαρμόσαμε το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που ήδη είχαμε εκπονήσει. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό και τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος, οργανώθηκαν περιπολίες από την ιδιωτική εταιρεία  που ούτως ή άλλως έχει αναλάβει την φύλαξη του Δήμου, ενώ οι υδροφόρες  είχαν τοποθετηθεί στρατηγικά ώστε εφ’ όσον χρειαζόταν, η επέμβασή τους να είναι άμεση. Όλοι μαζί, Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και προσωπικό βρεθήκαμε στους δρόμους και περιπολούσαμε ακατάπαυστα. Στον Δήμο μας δυστυχώς έγιναν δυο απόπειρες εμπρησμού, οι οποίες όμως εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω ολόψυχα τους 70 συμπολίτες μας που εθελοντικά συμμετείχαν στις περιπολίες και είτε ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, είτε οργανώθηκαν αυτοβούλως για να διαφυλάξουν τον τόπο μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τον μήνα Αύγουστο, που παραδοσιακά οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε διακοπές, ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η κινητοποίηση αυτή όμως και η συστράτευση των πολιτών δεν ήταν τυχαία. Οι συνδημότες μας έχουν δει ότι η Δημοτική Αρχή δεν διοικεί εξ αποστάσεως από τα γραφεία της, αλλά βρίσκεται κοντά τους, στις γειτονιές και στους δρόμους, στα σχολεία, ακούει τις εισηγήσεις τους και ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.

Το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού έτοιμο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Κύριε Δήμαρχε, έχετε ήδη διανύσει το μισό της θητείας σας. Τι έχουμε να περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή στην επόμενη διετία;

Όταν αναλάβαμε πριν από δύο χρόνια, γνωρίζαμε ότι ο Δήμος χρειαζόταν νοικοκύρεμα, να μπουν οι διαδικασίες σε σειρά. Όραμα και στόχος μας είναι η ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Δήμου, πέρα από τα όρια της δικής μας πρώτης θητείας. Χρειαζόμαστε γερά θεμέλια που θα μας επιτρέψουν να βαδίσουμε με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Είμαι δε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 13 εκατομμυρίων ευρώ μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων! Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν για την υλοποίηση μακρόπνοων έργων στον Δήμο μας. Ήδη, με βάση τις οριστικές μελέτες που εκπονήθηκαν, τα έργα πλέον δημοπρατούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας μέσω διεθνών διαγωνισμών που αναρτώνται στην Διαύγεια και θέτουν αυστηρές και συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους συμμετέχοντες που διεκδικούν τις Συμβάσεις με τον Δήμο μας.

Παιδική Χαρά Μακεδονίας

Να περιμένουμε δηλαδή να δούμε εργοτάξια παντού;

Βεβαίως! Αλλάξαμε το σκεπτικό μας, βάλαμε τα θεμέλια, εξασφαλίσαμε τους πόρους και συνεχίζουμε! Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια θα αντιμετωπισθεί το θέμα των ομβρίων της Φιλοθέης, θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση των πλατειών του Δήμου. Σε ό,τι αφορά την  αποκατάσταση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη μέσα σε μόλις 15 μήνες τα προγραμματισμένα έργα έχουν ήδη εγκριθεί από 13 εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, στάδιο για το οποίο κατά κανόνα μεσολαβούν 4-5 χρόνια.

Υπήρξαν όμως κάποιες καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα της συντήρησης των απορριματοφόρων.

Ειδικότερα για το θέμα των απορριματοφόρων, λυπούμαι που το λέω, αλλά παρελήφθησαν χωρίς συμβάσεις, οπότε ούτως ή άλλως η καθυστέρηση αυτή ήταν αναπόφευκτη. Αναλαμβάνοντας όμως τις ευθυνες μας, προτιμήσαμε να επιλύσουμε ριζικά το πρόβλημα αντί να καταφύγουμε σε πρόχειρες λύσεις και «μπαλώματα», που απλά θα το διαιώνιζαν. Αλλάζουμε λοιπόν εκ βάθρων το σκεπτικό της διαχείρισης του Δήμου, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την διαφάνεια. Οι όποιες μικρές καθυστερήσεις, ήταν ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας και προσαρμογής σε μια νέα εποχή διοίκησης, που πλέον λειτουργεί απρόσκοπτα και που θα παραμείνει και πέρα από τα πλαίσια της δικής μας θητείας.

Κλείνοντας την συνέντευξή μας κύριε Δήμαρχε, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους συνδημότες μας;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον Συνδυασμό μας αλλά και σε εμένα προσωπικά. Θα ήθελα επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι το έργο μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά και με ευελιξία τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, βάλαμε γερές βάσεις και είμαστε πλέον σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Η επιτυχία του έργου μας όμως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μόνο προσωπική μου υπόθεση. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων, διότι έχω γύρω μου άξιους και εργατικούς Αντιδημάρχους και μια ομάδα συνεργατών που κινούνται χωρίς αγκυλώσεις, με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά! Καθεμιά και καθένας, από την δική του θέση και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του Δήμου μας και βελτίωση της ζωής μας. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

Σας ευχαριστούμε κι εμείς και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και στην επόμενη διετία!

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις