ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πώς φροντίζει ο Δήμος τα αδέσποτα

Ευχάριστα και αισιόδοξα είναι τα νέα για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στον Δήμο μας! Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στο σχετικό Νομοσχέδιο που αναρτήθηκε τον Μάιο στον Ηλεκτρονικό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, «οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους». Για τις αρμοδιότητες αυτές, προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας των Δήμων με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων περνάει πλέον στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πρόνοιας, ενώ έχει συναφθεί σχετική συμφωνία με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία (ΕΦΕ), με σκοπό την υλοποίηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Εξόχως σημαντικός παραμένει και ο ρόλος της αμιγώς εθελοντικής Φιλοζωικής Ένωσης Αδέσποτων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ζω.Φι.Ψυ), με την οποία ήδη από τον Νοέμβριο 2020 έχει υπογραφεί το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Επί του πρακτέου… για την υπόδειξη αδέσποτων ζώων προς περισυλλογή, οι κάτοικοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου (στο 213-2014656, 8πμ-4μμ και εκτός ωραρίου στο 15310 για έκτακτα περιστατικά).

Ο Δήμος, σε συνεργασία με την ΕΦΕ περισυλλέγει τα αδέσποτα, τα στειρώνει, τα φιλοξενεί και τα προωθεί για υιοθεσία. Παράλληλα δε, με σκοπό την μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, πραγματοποιείται συγκεκριμένος αριθμός στειρώσεων σε εβδομαδιαία βάση.

Για έκτακτα περιστατικά τραυματισμένων ή εγκλωβισμένων ζώων, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρξει άμεση ανταπόκριση. Μέχρι σήμερα η βοήθεια της Ζω.Φι.Ψυ, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και σε επείγουσες περιπτώσεις όπου η άμεση επέμβαση ήταν απαραίτητη, έχει υπάρξει πραγματικά ανεκτίμητη.

Επιπλέον, ο Δήμος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των ευαισθητοποιημένων φιλόζωων συνδημοτών μας που έχουν αναλάβει οι ίδιοι την φροντίδα αδέσποτων ζώων, καλύπτοντας δαπάνες που αφορούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι τα βήματα αυτά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση!

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις