Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους δρόμους

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους δρόμους

Εντυπωσιάζουν τα σχολεία μας με τις καλλιτεχνικές τους επιδόσεις. Μετά την Ελληνική Σημαία που φιλοτέχνησε το Λύκειο Φιλοθέης και τοποθετήθηκε στην δεξιά πλευρά του τοίχου της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου που βρίσκεται στον 3ο όροφο, στην οδό Μαραθωνοδρόμου, τη σειρά πήρε το Δημοτικό Ψυχικού που με χρώματα και με την μέθοδο του κολάζ σχεδίασαν τον χάρτη του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Ένας χάρτης, που τον σχεδίασαν και τον διακόσμησαν με κολάζ βάζοντας την δική τους μοναδική πινελιά, οι μαθητές του Δημοτικού Ψυχικού, στο μάθημα των καλλιτεχνικών και κάτω από την καθοδήγηση του δασκάλου τους Χρήστου Γάκα. Να θυμώσουμε ότι ο κύριος Γάκας πριν τρία χρόνια δίδασκε καλλιτεχνικά στο 3ο-4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού όπου εκείνη τη χρονιά τα έργα των μαθητών του βραβεύτηκαν από το Μουσείο Μπενάκη.

ο μικρός καλλιτέχνης υπογράφει το έργο

 

Και τα δύο έργα των μαθητών κοσμούν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Μαραθωνοδρόμου. Και ενώ όλες οι αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων είναι σοβαρές και μουντές, η δική μας πια διαφέρει! Οι δημιουργίες των παιδιών δίνουν μια νότα φρεσκάδας και αισιοδοξίας. Παράλληλα εκφράζουν και την πολιτική του Δημήτρη Γαλάνη, που σχεδόν δύο χρόνια έχει φέρει τα πάνω κάτω στα σχολεία, αλλά και σε ό,τι αφορά την Παιδεία.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου με επιστολή του μας πληροφορεί για το πώς η ιδέα έγινε πράξη: «Όταν τον Φεβρουάριο του 2021 ο δήμαρχος Ψυχικού-Φιλοθέης Δημήτρης Γαλάνης μας υποδέχτηκε στο γραφείο του, δεν γνωρίζαμε ότι σύντομα το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό Ψυχικού, θα έκλεινε για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας.

το ημερολόγιο του 2021, το οποίο πραγματικά αξίζει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι

Τότε, του είχαμε προσφέρει με χαρά και περηφάνια το ημερολόγιο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά με την επίβλεψη του δασκάλου εικαστικών Χρήστου Γάκα. Ήταν ένα ιδιαίτερο πόνημα, με σχέδια στο ύφος των μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα -Matisse, Yayoi Kusama, Joan Miró, Αλέξη Ακριθάκη, Wassily Kandinsky- στο έργο των οποίων τα παιδιά είχαν μυηθεί την προηγούμενη χρονιά.

Η επίσκεψη αυτή όμως έφερε και μια νέα συνεργασία στον εικαστικό τομέα: Ο δήμαρχος πρότεινε να σχεδιάσουν τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο τον χάρτη του δήμου μας, με τον οποίο στη συνέχεια θα διακοσμούσε το δημαρχείο.

Μετά από το παρατεταμένο lockdown, δάσκαλος, μαθητές και μαθήτριες, έβαλαν τα δυνατά τους, το έργο ολοκληρώθηκε και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, ανανεωμένο και πολύχρωμο.

η ιστορία του δικού μας χάρτη μέσα από 4 φωτογραφίες

Λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας, τα παιδιά δούλεψαν με την τεχνική του κολάζ, ανά οικοδομικό τετράγωνο δηλαδή, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι δρόμοι του προαστίου και να είναι σαφή τα περιγράμματα, μας εξηγεί ο Χρήστος Γάκας, συμπληρώνοντας ότι κάποια εμπνεύστηκαν από τους καλλιτέχνες που γνώρισαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ άλλα ακολούθησαν τους δρόμους της φαντασίας τους.

Το κυριότερο είναι ότι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τόσο στο ημερολόγιο όσο και στον χάρτη του δήμου, τα παιδιά κατάφεραν να δουλέψουν ως ομάδα, και να δημιουργήσουν έργα συλλογικά, προσθέτοντας το καθένα τη δική του ματιά σε μια ενιαία τελικά σύνθεση.

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου ο κύριος Γαλάνης βρέθηκε στο χώρο του σχολείου για να παραλάβει το έργο. Ευχαρίστησε τα παιδιά, τους μίλησε για τη σημαντικότητα της τέχνης και της δημιουργικότητας στη ζωή μας και τους ανακοίνωσε πως το έργο τους (φτιαγμένο από όλους τους μαθητές του σχολείου), θα κοσμεί την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου».

Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι πρόκειται για εξαιρετική δουλειά των παιδιών και ότι είναι πολύ περήφανος που αυτός ο πρωτότυπος χάρτης κοσμεί την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μας, δίνοντας μια αίσθηση δημιουργικότητας και φρεσκάδας! Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού δημιούργησαν αυτό το υπέροχο κολάζ που περιλαμβάνει όλα τα οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου μας, με τα δικά τους χρώματα και φαντασία.

Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο θα βλέπουμε όλοι πως ονειρεύονται τα παιδιά τον Δήμο μας. Και αυτό θα μας καθοδηγεί!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις