Αρδευτικό αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αναμένεται να πρασινίσει το Νέο Ψυχικό. Χρηματοδοτήσεις η μία μετά την άλλη


Τεράστιο έργο υποδομής στα σκαριά με ανοιχτές αναμονές για σύνδεση με το Αδριάνειο Υδραγωγείο


ρεπορτάζ Όλγα Μενεμενόγλου

γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου


Μια ακόμα προεκλογική υπόσχεση του Δημήτρη Γαλάνη παίρνει σειρά για υλοποίηση, καθώς τίθενται οι βάσεις σχεδιασμού  και εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή της.

Ο λόγος για το πιο προηγμένο αρδευτικό σύστημα, που θα εφαρμοστεί στο Νέο Ψυχικό και στοχεύει να ποτίζονται παρτέρια και πλατείες με υπερσύγχρονα και πλήρως αυτοματοποιημένα μέσα.

Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, ενώ στην πορεία θα συνδεθεί με  το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το τεχνικό θαύμα της Ρωμαϊκής εποχής.

Το έργο

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο στοχεύει στην ανακατασκευή όλου του συστήματος άρδευσης με την δυνατότητα τηλεελέγχου με υπερσύγχρονα και πλήρως αυτοματοποιημένα μέσα. Το σύστημα παρέχει την δυνατότητα -μέσω  τηλεελέγχου- προγραμματισμού του ποτίσματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την δυνατότητα αλλαγών μέσα από ένα τάμπλετ και ένα κινητό. Σημαντικό εργαλείο επίσης είναι η δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών βλαβών ηλεκτρονικά όπως ακριβώς γίνεται και με τον ΟΤΕ.

Το κόστος του έργου ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, μέσω του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων 2021.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης το έργο εγγράφηκε στην τελευταία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού  της Περιφέρειας και συμπεριελήφθη με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Ακολουθεί ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός –ο τεχνικός όρος είναι «άνω των ορίων» με υποχρεωτική την δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γίνει γνωστό στον  Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) για να καταθέσουν προσφορές κάτοικοι της Ε.Ε. αλλά και επιχειρηματίες που έχουν εμπορική σύμβαση με αυτήν.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το 15ο έργο που δρομολογεί ο Δημήτρης Γαλάνης και καταφέρνει να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του. Με αυτό το έργο οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια της θητείας  του στα 10 εκ. Ευρώ.

Τις μελέτες δεν θα τις πληρώνουμε  για να παραμένουν κλεισμένες στα συρτάρια των γραφείων. Θα τις υλοποιούμε,  θα τις εντάσσουμε σε προγράμματα και θα τρέχουμε  για να τις κάνουμε έργα.

Τι μας δήλωσε

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στόχος του είναι να περνά από τις προθέσεις στην υλοποίηση των έργων: Όχι άλλες μελέτες, ολοκληρωμένος φάκελος, κατάθεση και εξασφάλιση χρηματοδότησης. Εγώ τις μελέτες δεν θα τις πληρώνω και θα μένουν κλεισμένες στα συρτάρια των γραφείων. Θα τις υλοποιώ, θα τις εντάσσω σε προγράμματα και θα τρέχω για να κάνω έργα.

Όραμά μου να γίνει το πράσινο του Νέου Ψυχικού όπως ήταν στα χρόνια του Θάνου Βεζυργιάννη. Να πρασινίσουμε όλο το Νέο Ψυχικό»! Παράλληλα με το Μεγάλο Περίπατο και τις αναπλάσεις που θα γίνουν θα αλλάξει όψη το  προάστιο. Και εν προκειμένω έχουμε σύμμαχο και αρωγό  μας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πνοής για το Νέο Ψυχικό και για τον δήμο μας γενικότερα.

Όραμά μου να γίνει το πράσινο του Νέου Ψυχικού όπως ήταν στα χρόνια του Θάνου Βεζυργιάννη.

Να πρασινίσουμε όλο το Νέο Ψυχικό

Τι βρήκαν

Αυτό που κληρονόμησε η παρούσα δημοτική αρχή είναι ένα αρδευτικό σύστημα  το οποίο, μέσα στην τελευταία δεκαετία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του είχε  αχρηστευτεί και τεθεί σταδιακά εκτός λειτουργίας, καταστρέφοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου του Νέου Ψυχικού.

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο τελευταίος δήμαρχος του πρώην Δήμου Νέου Ψυχικού, Παντελής Χαροκόπος, είχε περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την εγκατάλειψη και καταστροφή του πρασίνου και μάλιστα είχε απειλήσει με μηνύσεις για την ζημιά που προκλήθηκε στο Δήμο αλλά και στην αξία των ακινήτων του Νέου Ψυχικού από την κατάρρευση της εικόνας του προαστίου.

Τι θα ακολουθήσει

Αρχικά το σύστημα άρδευσης θα συνδεθεί με τις τρεις υπάρχουσες γεωτρήσεις που βρίσκονται σήμερα στην πλατεία Λαμπράκη, στου Βαλλιάδη και στην Σικελιανού, στο ύψος του Πενταγώνου.

Να τονίσουμε ότι  το σύστημα άρδευσης, ως αναφέρει η μελέτη προβλέπει: «Μονάδες καταγραφής της κατανάλωσης νερού σε πραγματικό χρόνο με ταυτόχρονη απεικόνιση στο κεντρικό σύστημα και όπου απαιτείται, θα εφαρμόζεται αυτόματη επέμβαση. Το σύστημα θα συμπληρωθεί από νέα κεντρικά και τριτεύοντα δίκτυα κατά μήκος των δρόμων, από την τοποθέτηση ή και αντικατάσταση εξοπλισμού στις πηγές νερού (Αντλίες, inverters, βαλβίδες, μετρητές, αισθητήρια στάθμης – πίεσης, φίλτρα κ.α.), με τελικό σκοπό την χρήση νερού μόνο από τις πηγές του Δήμου και ταυτόχρονη κατάργηση των παροχών ΕΥΔΑΠ. Τέλος θα περιλαμβάνει ηλεκτροβάνες, μετρητές νερού, βροχόμετρα, μετεωρολογικό σταθμό, τα οποία συνθέτουν τον εξοπλισμό του Τηλεελέγχου, για να ρυθμίζονται αυτόματα οι λειτουργίες της άρδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, τον αυτοματισμό γεωτρήσεων και αντλιοστασίων κ.ά.

Ειδικότερα, στην πρώτη φάση, το προς υπό προμήθεια σύστημα θα εξυπηρετήσει, τους εξής χώρους:

  • Άλσος Ψυχικού
  • Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Πλατεία Γ. Ζογγολόπουλου
  • 1η πλατεία Ψυχικού – Βασ. Γεωργίου Β’
  • Πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη (Πίνδου) Νέου Ψυχικού
  • Πλατεία Ελευθερίας Νέου Ψυχικού
  • Πάρκο Ηρώων Αγωνιστών ‘21 (Ρήγα Φεραίου) Νέο Ψυχικού
  • Πάρκο Σέρρας (οδό Αγγ. Σικελιανού) Νέο Ψυχικό
  • Παρτέρια στους δρόμους ήπιας και κανονικής κυκλοφορίας Νέου Ψυχικού».

Τι θα ακολουθήσει

Τελικός στόχος είναι η οριστική σύνδεση του συστήματος άρδευσης με το Αδριάνειο Υδραγωγείο!

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό θαύμα της Ρωμαϊκής Εποχής, μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Το γιγάντιο αυτό έργο υλοποιείται από τρεις φορείς: ΕΥΔΑΠ, Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ευεργετικά για το Περιβάλλον τα 800.000κ.μ. υπόγειου νερού που ξεκινούν από πηγές στην Πάρνηθα και φτάνουν στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, συνολικού μήκους 23,5 χιλιομέτρων.  .

Να αναφέρουμε ότι η διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου περνάει μέσα από οκτώ δήμους  του Βόρειου Τομέα αλλά και του Κέντρου της Αθήνας. Εξ’ αυτών, μέχρι σήμερα, μόνο ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει επωφεληθεί από τα υπόγεια νερά του  Υδραγωγείου.

Στο Δήμο μας εισέρχεται στο Νέο Ψυχικό στο ύψος της Τζαβέλλα και 25ης Μαρτίου περίπου, κι αφού διασχίσει την 25ης Μαρτίου ακολουθεί τη Σικελιανού μέχρι την Πλατεία Αγίας Σοφίας και έπειτα προχωρεί στην οδό Αδριανείου στο Δήμο Αθηναίων, δια μέσου Κατεχάκη περνάει στην Σεβαστουπόλεως και ακολουθεί την διαδρομή από Κηφισίας και Αλεξάνδρας μέχρι την πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι.

Για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου αποφασίστηκαν οι επενδύσεις, που το αφορούν να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν  στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού εκτός από την επέκταση της άρδευσης πρότεινε για χρηματοδότηση τον Μεγάλο Περίπατο του Νέου Ψυχικού που ενώνει την Κηφισίας με την Μεσογείων , όπως επίσης την ανάπλαση της περιοχής η οποία διασχίζεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν  έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη της διαδρομής ,  ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φορείς έχουν δεσμευτεί ότι  το καλοκαίρι θα οριστικοποιήσουν όλα τα έργα που θα ενταχθούν.

τις μελέτες δεν θα τις πληρώνω και θα μένουν κλεισμένες στα συρτάρια των γραφείων. Θα τις υλοποιώ, θα τις εντάσσω σε προγράμματα και θα τρέχω για να κάνω έργα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις