Σχόλια 24-6-2021

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 24-6-2021

της Πέλλης Ζωγοπούλου

Κανονισμός Καθαριότητας

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πάει στην Περιφέρεια και θα περιμένουμε να  εγκριθεί.

Λοιπόν, Κανονισμούς Καθαριότητας έχουμε δει πολλούς να εκπονούνται και με κάθε διάθεση να ισχύσουν στην πράξη. Ίσχυσαν; Μπααα! Καλά ξεκίνησαν, στην πορεία ατόνησαν και μετά ξεχάστηκαν∙ κι όχι μόνο στον δικό μας Δήμο. Μακάρι αυτή τη φορά να κάνουμε τη διαφορά.

Ωστόσο, καινοτόμο χαρακτήρισε η Δημοτική Αρχή τον Κανονισμό, μιας και απαγορεύει τα πάσης φύσεως θορυβώδη μηχανήματα κηπουρικής, όπως τους φυσητήρες, ενώ –ως διευκρίνισε, η επιβολή προστίμων θα αποτελεί το ύστατο μέτρο συμμόρφωσης. Είθε, ως προς την πολιτική των προστίμων εννοείται.

Είπαν, μάλιστα, ότι για να λειτουργήσει η αμφίδρομη σχέση θα πρέπει να ξέρουν ακριβώς οι δημότες τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Φυσητήρες οι ενοχλητικοί

Πρόκειται για θορυβώδη, μάλλον βενζινοκίνητα; – μηχανήματα κηπουρικής που απομακρύνουν τα ξερά φύλλα με αέρα.

Η μη χρήση τους υπήρξε πάγιο αίτημα των δημοτών Ψυχικού και Φιλοθέης που τους ταλαιπωρούσε ο καθημερινός θόρυβος. Είχαν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί  στην εφημερίδα το είχαμε γράψει άπειρες φορές, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι.

Εν προκειμένω, έγινε μια καλή αρχή. Καθώς αυτή η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη, αν μη τι άλλο, ξέρει να ακούει.

Τώρα τα αντίστοιχα ηλεκτρικά μηχανήματα, που είναι και αθόρυβα, μόνο φτηνά δεν τα λες! Για τους ιδιώτες μεγάλο-ιδιοκτήτες τα χρήματα μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα αλλά για κάποιους επαγγελματίες κηπουρούς η τιμή θα πρέπει να είναι απαγορευτική… εντελώς! Τι θα γίνει; Θα δούμε.

Η πατρότητα

Μη γελάσετε, αλλά μόλις αναφέρθηκε το θέμα των φυσητήρων έσπευσαν οι ενδιαφερόμενοι για τις Ψυχικιώτικες ψήφους, να διεκδικήσουν την πατρότητα της ιδέας με πηχυαίες αναρτήσεις στο διαδίκτυο!

«Και ναι, το είχαμε πει πρώτοι εμείς και δική μας είναι η ιδέα!» και άλλα τέτοια ευχάριστα και τερπνά…

Για του λόγου το ασφαλές, όμως, να τσιγκλήσουμε λίγο τις μνήμες και να πούμε ότι δεν είναι καινούργιο το θέμα της απαγόρευσης των φυσητήρων. Όχι βέβαια. Εδώ και μια δεκαετία συζητιέται αλλά μόνο συζητιέται. Κανείς δεν έκανε τίποτα! Οπότε οι συζητήσεις για το τίνος ιδέα είναι και το ποιος έφερε την πρόταση, μόνο εφέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν. Πώς να το κάνουμε; Σημασία έχει ποιος την υλοποιεί.

Οι απορροφητήρες

Κάτι αντίστοιχο  με τους φυσητήρες στο πιο αθόρυβο και στο πολύ-πολύ ακριβότερο, καθώς η τιμή τους αγγίζει τα 18.000 ευρώ. Καθαρίζουν, με απορρόφηση, μεγάλες επιφάνειες στα γρήγορα και κάτω από αυτοκίνητα. Όπου ο Δήμος της Αθήνας τους χρησιμοποιεί λάμπει κυριολεκτικά.

Η συζήτηση για αυτούς έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Ιουνίου και ο Δήμαρχος, Δημήτρης Γαλάνης, δήλωσε ότι έχει γίνει σχετικό αίτημα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την απόκτηση τριών τέτοιων μηχανημάτων.

Τι να γίνει, όταν οι πολιτικές της Κεντρικής Σκηνής δεν προβλέπουν μόνιμες προσλήψεις σε Καθαριότητα και Πράσινο, τότε έρχονται τα μηχανήματα να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι αντικειμενικές

Τι άλλο συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Α, Αν θυμάμαι καλά ειπώθηκε ότι στον δικό μας Δήμο δεν έγινε καμιά σημαντική αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπήρξε εξορθολογισμός και διόρθωση των τιμών.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας οι αυξήσεις των αντικειμενικών σε 6.500 περιπτώσεις  υπήρξαν πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικά  αναφέρθηκε ότι στη Βουλιαγμένη οι αντικειμενικές έφτασαν τα 11.000 ευρώ ανά τ.μ.

Και όπως   είπε ο Δήμαρχος πρόβλεψαν για να έχουν, καθώς είχαν φροντίσει προ πολλού, είχαν κάνει μελέτες, είχαν επικοινωνήσει με τους αρμόδιους και γενικώς τίποτα δεν είχαν αφήσει στην τύχη.

Το Πράσινο…

Ταλαίπωρη κατάσταση,  καθώς η σύμβαση για τις εργολαβίες Πρασίνου δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες ο εργολάβος αφού έμεινε επί έξι μήνες απλήρωτος τα παράτησε κι έφυγε… Ισχύει;

Γιατί δεν υπογράφηκε η σύμβαση Πρασίνου; Γιατί πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, γιατί η γραφειοκρατία είναι αφόρητη, γιατί υπάρχουν ενστάσεις επί ενστάσεων, φοβερές  καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες χωρίς τέλος… Οπότε περνάει και ένας χρόνος, και περισσότερο ακόμα μέχρι να ευοδωθεί τελικά η συμφωνία!

Άλλοι Δήμοι βρήκαν λύση

Και επειδή η ταλαιπωρία από τους διεθνείς διαγωνισμούς δεν είναι αποκλειστικά δικό μας… προνόμιο, ας δούμε πως το αντιμετώπισαν άλλοι Δήμοι. Ως ακούγεται, λοιπόν, άλλοι Δήμοι -όπως ο Δήμος Περιστερίου, μάλλον βρήκαν τον τρόπο να προχωρήσουν –έστω και χωρίς διεθνή διαγωνισμό. Πώς; Ως μάθαμε, δίνει ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού (20%) σε κατευθείαν ανάθεση σε όποιον εργολάβο θέλει και αυτός του παρέχει έργο ανάλογο της αξίας των χρημάτων. Και είναι απολύτως νόμιμο και επαναλαμβανόμενο, δηλαδή μόλις τελειώσουν τα χρήματα βγαίνει καινούργιο κονδύλι.

Λέγεται, μάλιστα, ότι ο εν λόγω Δήμος διαθέτει μια εξαιρετικά πολύστροφη και δραστήρια υπηρεσία που αναζητά λύσεις νόμιμες, πιάνει τις ευκαιρίες στο άστραμμα και ειδοποιεί τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι λέγεται… κι έτσι ευκαιρία δεν χάνεται!

Τουλάχιστον παρακάμπτουν τις καθυστερήσεις και κάνουν τη δουλειά τους.

Σε εμάς τι γίνεται;

Ξεράθηκαν τα παρτέρια

Αυτά στο Νέο Ψυχικό. Όχι, όχι αυτά που φύτεψε ο ΜΕΟ στην 25ης Μαρτίου. Αυτά τα ποτίζουν μόνοι τους, με δικά τους έξοδα. Για τα άλλα παρτέρια λέω. Κι αναρωτιέμαι: που είναι οι υδροφόρες μας; Δεν περίσσεψε και καμία για εμάς;

Να μην πω, τώρα, ότι η Αντιδήμαρχος κυρία Χαρλαύτη γυρίζει πίσω από τις υδροφόρες με ένα λάστιχο και ποτίζει, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Εντάξει, και ξερά κλαδιά, κατά καιρούς, έχει μαζέψει και έχει σκάψει παρτέρια αλλά όση καλή θέληση να υπάρχει, τόσα στρέμματα Πρασίνου θέλουν προσωπικό και δουλειά επαγγελματική και οργανωμένη. Έστω κι αργά, πάντως, ας δει η υπηρεσία αν μπορεί να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Περιστερίου.

Υιοθετείστε ένα παρτέρι

Το είχαμε ξαναπροτείνει προ ετών αλλά η προηγούμενη διοίκηση ουδέποτε έδωσε σημασία… Τώρα όμως, το να στρέφουμε την πλάτη σε κάθε πρόταση είναι πολυτέλεια. Και ειδικά με τους καύσωνες που αναμένονται! Την πρόταση είχε φέρει προ ετών ο Δήμος της Αθήνας και προσέφερε μικρά δέλεαρ σε όσους υιοθετούσαν ένα παρτέρι έξω από το σπίτι τους ή το μαγαζί τους. Όπως: τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μια ταμπέλα με τη φίρμα τους μέσα στο παρτέρι (και τώρα το κάνουν παρανόμως και σταλιά νερό δεν ρίχνουν και έντεκα -δώδεκα χρόνια κανείς δεν τους ενοχλεί) ή ένα μικρό βραβείο για όποιο σπίτι διαθέτει το πιο θαλερό, όμορφο και πράσινο παρτέρι μπροστά από το δρόμο του! Δεν σας αρέσει; Ε, τι να σας πω; Για να δούμε τι θα γίνει το μεσοκαλόκαιρο! Εκτός κι αν… το πολυαναμενόμενο σύστημα άρδευσης υλοποιηθεί  σχετικά νωρίς και τη γλυτώσει το πράσινο!

Αμηχανία και κολλήματα

Ακριβώς… Τα έχουν αυτά οι τηλεδιασκέψεις. Τίποτα δεν φαίνεται φυσιολογικό, ούτε συμπεριφορές, ούτε διάλογοι. Τίποτα δεν έχει τη ζωντάνια, την αμεσότητα  που υπάρχει στις πραγματικές, στις πρόσωπο με πρόσωπο  εκδηλώσεις. Λείπουν οι εξάψεις, το σπινθηροβόλημα της έντασης, οι αναμονές, ακόμα και τα συναισθήματα χάνονται στο διαδίκτυο… Ίδια είναι, τώρα, μια ζωντανή συναυλία και ίδια μια κονσερβαρισμένη εκδοχή της;

Έτσι και τα Δημοτικά Συμβούλια, ουδεμία σχέση έχουν οι τηλεδιασκέψεις με τα ζωντανά που κάποτε παρακολουθούσαμε. Μα καμία! Εδώ η αμηχανία, τα κολλήματα, οι κακές συνδέσεις, οι ελάχιστες οπτικές επαφές βαραίνουν την ατμόσφαιρα και ρίχνουν τη διάθεση αντιπαραθέσεων! Ακριβώς! Τι να πει κανείς όταν λείπει η σπίθα  της αντιπαλότητας, το κάτι τι του παθιασμένου ανταγωνισμού;

Νερόβραστα πράγματα! Εδώ,  όποιος έχει δυνατότερα πνευμόνια και μπορεί να μιλάει μεγαλόφωνα και επί πολύ επικρατεί των υπολοίπων. Μην πω τώρα, ότι οι υπόλοιποι βαριούνται του θανατά όταν οι ομιλίες τραβάνε σε μάκρος… Ε, όχι δεν θα το πω. Θα πω, όμως, ότι σίγουρα στο τέλος  βαριούνται να απαντήσουν!

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις