Ο θεσμός των ΚΔΑΠ έρχεται στον Δήμο μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο θεσμός των ΚΔΑΠ έρχεται στον Δήμο μας

Το πρωί σχολείο, το απόγευμα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Στο δημοτικό συμβούλιο, την Τετάρτη 9 Ιουνίου, ομόφωνα εγκρίθηκε μετά από εισήγηση της αντιδημάρχου κυρίας Αλίκης Γκιζελή, η ίδρυση και η λειτουργία  ενός κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), μέσω του προγράμματος  της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», με σκοπό τη διευκόλυνση κυρίως των εργαζόμενων γονέων.

Να αναφέρουμε ότι η  λειτουργία των ΚΔΑΠ (Δομές Γ) χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η κυρία Γκιζελή πρότεινε την ίδρυση του πιλοτικά στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού το οποίο σήμερα κτιριακά θεωρείται το πιο κατάλληλο. Επί του θέματος συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, η οποία με τη αριθμ. 2021 απόφασή της, εισηγείται θετικά την παραχώρηση του σχολικού χώρου.

Το όλο έργο από την αδειοδότηση μέχρι το πρόγραμμα και την ορθή του λειτουργία θα το αναλάβει σωματείο εξειδικευμένο.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και τους Δημότες.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης είναι παιδαγωγικοί χώροι για παιδιά από 5-12 ετών, δηλαδή νηπιαγωγείου και δημοτικού που τους προσφέρουν ποιοτικές παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές  δραστηριότητες αλλά βοηθούν συγχρόνως και τους εργαζόμενους γονείς.

Τα ΚΔΑΠ χρονολογούνται από το 1996 στην αρχή ήταν δημοτικά και λειτουργούσαν σε πιλοτικό στάδιο εν συνεχεία δημιουργήθηκαν αρκετά ιδιωτικά που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους γονείς που δεν τελείωναν από την δουλειά τους στις 3 το μεσημέρι ή για παιδιά που ήθελαν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, να παίξουν μαζί τους κτλ.

Στο Νέο Ψυχικό λειτούργησε ως ΚΔΑΠ ο Παιδικός Σταθμός της Ευρώτα μέχρι το 2002 που έφυγε από τον δημαρχιακό θώκο ο Βεζυργιάννης και μάλιστα ήταν ανοιχτός όχι μόνο τα απογεύματα αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου.

Ωράριο λειτουργίας των ΚΔΑΠ

Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά τις περιόδους, όπως  Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα ανάλογα με τον εσωτερικό τους κανονισμό.

Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας του ΚΔΑΠ Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού θα είναι μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, τις ημέρες από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 14:00-22:00 σε δύο βάρδιες (14.00-18.00 και 18.00-22.00), εκτός της περιόδου Ιουνίου-Ιουλίου που θα είναι για τις ώρες 08.00-16.00 σε δύο βάρδιες (08.00-12.00 και 12.00-16.00) εφόσον δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου.

Το  ΚΔΑΠ επίσης μπορεί να διασυνδέεται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής, αθλητικής, περιβαλλοντικής κλπ. τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης.

Κριτήρια επιλογής των παιδιών αποτελούν η οικονομική κατάσταση των γονέων (προηγούνται τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα), οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά γονέων με σωματική-πνευματική αναπηρία.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός ΚΔΑΠ

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως: καλλιτεχνικά εργαστήρια, κατασκευές και κουκλοθέατρο, μουσικοκινητική αγωγή, μοντέρνος χορός, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρια πληροφορικής, αφήγηση παραμυθιών, επιτραπέζια παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε αλλά και μελέτη.  Οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται είναι πτυχιούχοι.

Το ΚΔΑΠ θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις θα κατατεθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Για τα δικαιολογητικά θα σας ενημερώσουμε στο επόμενο φύλλο. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας: 2132014601

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις