Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός»

 Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα τιμά τον τόπο καταγωγής του πατέρα της συμμετέχοντας στις τριήμερες εκδηλώσεις

 Με αφορμή τη συμπλήρωση  εβδομήντα χρόνων από το θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού θα διεξαχθεί το ομώνυμο Διεθνές Φεστιβάλ, σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και στοχεύει να γίνει ένα μόνιμο  Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα και θα προσελκύσει ανθρώπους  του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021. Η έναρξη θα γίνει στους Δελφούς και θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες περιοχές που έζησε ο ποιητής: Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα. H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό, την προσφορά και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Ο Σικελιανός (1884/19-6-1951) ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Να τονίσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και οι δράσεις υποστηρίζονται από τις Περιφέρειες: Αττικής, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, τον ΕΟΤ, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ  συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και μελετητές. Μεταξύ αυτών και η Ρούλα Πατεράκη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Nάντια Μουρούζη, ο Χριστόφορος Χριστοφής αλλά και η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ -που θα ερμηνεύσει το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση στους Δελφούς στις 12/6 και στην εκδήλωση λήξης στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου στις 11/7.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε υπαίθριους χώρους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας: από το Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος, την Αυλή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού και την Κασταλία Πηγή στους Δελφούς, μέχρι τη Βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά. Από το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού-Κηποθέατρο στη Λευκάδα και την Οικία Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα, μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας στην Αίγινα. Αλλά και σε θέατρα, πύργους, αυλές σχολείων και παλιών ξενοδοχείων, αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Στη Συκιά Κορινθίας οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες (17, 18 και 19 Ιουνίου) και θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα στην αυλή της βίλλας Σικελιανού, στη μαρίνα Ξυλοκάστρου, στο Σχολείο Υφαντικής το πρωί της τελευταίας ημέρας, ενώ το ίδιο βράδυ θα κλείσουν, στην παραλία της Συκιάς με μουσική βραδιά.

Το τριήμερο φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, μουσικοί, παιδαγωγοί και οι αιρετοί του Δήμου.

Να αναφέρουμε ότι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιήσει την τριήμερη εκδήλωση είναι η κύρια Νέλλη Λάβδα –πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, επί δημαρχίας Ξυριδάκη- που θα προσεγγίσει  το μεγάλο μας ποιητή με ομιλία με θέμα, «Ο δικός του Άγγελος» την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ενώ θα κλείσει τη γιορτή, στην παραλία της Συκιάς, παρουσιάζοντας τις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις