Νέα αρχή από τη διοίκηση Γαλάνη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Νέα αρχή από τη διοίκηση Γαλάνη

Πρεμιέρα στις 5 Ιουνίου για το Οικολογικό Πάρκο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού

Ρεπορτάζ  Όλγα Μενεμενόγλου

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

(φωτογραφικό υλικό στο τέλος του κειμένου)


Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε η διοίκηση του Δημήτρη Γαλάνη για να ανοίξει πανηγυρικά και πάλι το Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού.

Η έναρξη έγινε με μια θεματική γιορτή για παιδιά, που προσέγγισε τους στόχους δημιουργίας του Πάρκου: Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ψυχαγωγία.

Κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης,  επισκέφτηκε το Οικολογικό Πάρκο και ο Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς.

Παρούσα  και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ, κυρία Παυλίνα Πανταζή, που εργάστηκε ακούραστα για την αποπεράτωση του Πάρκου αλλά και για την επαναφορά της φιλοσοφίας του ιδρυτή του, του αείμνηστου Δημάρχου Θάνου Βεζυργιάννη.

Να θυμόμαστε ότι…

Το Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού λειτούργησε για πρώτη φορά το 1992 και  η φιλοσοφία και  οι δράσεις του βασίστηκαν  πάνω στις  πρωτοποριακές, για την εποχή ιδέες, του τότε Δημάρχου και ιδρυτή του Θάνου Βεζυργιάννη, σχετικά με την Ανακύκλωση και την Αειφορία.

Λειτούργησε για αρκετά χρόνια και με υψηλό αριθμών καθημερινών επισκεπτών, μαθητών και παιδιών, πάνω στην αρχική ιδέα. Με την έλευση του Καλλικράτειου Δήμου στόχοι και φιλοσοφία παραμερίζονται σταδιακά και ο χώρος δίδεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Χρειάστηκαν οι ανατροπές των εκλογών του 2019 και η αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Γαλάνη για να αναβιώσει η προσέγγιση της Ανακύκλωσης και η  μάθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσα από το παιχνίδι. Αλλά και το πείσμα και η εργατικότητα της κυρίας Παυλίνας Πανταζή που εκτός από την αναβάθμιση του χώρου κατάφερε να επισκευάσει και το ιστορικό κόκκινο τρενάκι του Οικολογικού και να το θέσει εκ νέου σε τροχιά.

Η γιορτή

Ξεκίνησε το πρωί στις δέκα και τελείωσε στις τρεις μετά το μεσημέρι αφήνοντας ενθουσιασμένους επισκέπτες αλλά και γονείς και παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι η διοργάνωση της πολύ επιτυχημένης γιορτής, οφείλεται τόσο στην πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΙΨ, κυρία Πανταζή, όσο και στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μίνα Μελισσουργού, που παθιάζεται και αποδίδει τα μέγιστα σε ό,τι έχει σχέση με παιδιά.

Όπως μας ανέφερε η εκδότρια, Όλγα Μενεμενόγλου, που έκανε το ρεπορτάζ, τα σκιερά δέντρα, τα πυκνά και  καταπράσινα θαλερά φυτά, όπως και τα κελαρύσματα από τα νερά των σιντριβανιών και του καταρράκτη δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά ενεργειακό περιβάλλον και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στην εξοχή, καθώς λειτουργούσαν παράλληλα σαν ηχοπετάσματα απομονώνοντας τους θορύβους και τους ήχους της πόλης.

Στην είσοδο η υποδοχή ήταν εξαιρετικά ευφάνταστη, καθώς όλους τους επισκέπτες υποδέχονταν ο Πέρι η μασκότ της εκδήλωσης, ενώ οι εργαζόμενοι εμψυχωτές ήταν ομοιόμορφα και χαρούμενα ντυμένοι.

Στους επισκέπτες μοιράστηκαν δώρα από ανακυκλωμένα υλικά, σημειωματάρια και μολύβια σε πάνινες τσάντες, ενώ είχε στηθεί κι ένας μικρός μπουφές καλωσορίσματος  με κέικ, σαντουιτσάκια, cookies σε διάφορες γεύσεις, νερά και χυμούς.

Και ανάμεσα στα μονοπάτια του Πάρκου στημένοι εκπαιδευτικοί πάγκοι με διαφορετικά προγράμματα  -που μάθαιναν τα παιδιά βιώσιμες αρχές με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο. Έτσι υπήρχε ο πάγκος με τα πειράματα για να αποδείξει στα παιδιά πόσο δύσκολα διαλύεται το λάδι στο νερό και πώς πρέπει να ανακυκλώνουμε το λάδι.  Ενώ ο μάγος με μαγικά κόλπα έδειχνε στα παιδιά ότι τα καλαμάκια δεν είναι ανακυκλώσιμα!

Δίπλα από τα σιντριβάνια είχε στηθεί κουκλοθέατρο με θέμα «Δάσος και Ζώα» ενώ  το πρόγραμμα «Νερό» με ενημέρωση για την σπουδαιότητα του νερού τράβηξε μικρούς και μεγάλους.

Στο πλάτωμα είχε στηθεί μια μικρή έκθεση έργων με θέμα «Το Περιβάλλον» με έργα ζωγραφικής των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα  της ΔΗΚΕΦΙΨ,  με την εικαστικό Άντα Τσιροπούλου, ενώ δίπλα η εικαστικός κυρία Ελένη Παναγιωτοπούλου έκανε διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής.

Ανεβαίνοντας προς τον  καταρράκτη υπήρχαν δυο ακόμα  εκπαιδευτικά προγράμματα: Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση -με ενημέρωση σχετικά με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση υλικών όπως επίσης και Γωνιά Κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά.

Ποιοι παρέστησαν

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης που παρακολούθησε όλα τα προγράμματα και συνομίλησε με παιδιά και γονείς, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή που διοργάνωσε με τους συνεργάτες της την εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μίνα Μελισσουργού η οποία δίνει χέρι βοηθείας σε κάθε εκδήλωση που αφορά παιδιά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Φωτιάδης Δημήτρης, η αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Χριστίνα – Μαρία Παλαιολόγου, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Νίκος Ζερβός, η Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης κυρία Πέννυ Ζαφειροπούλου, η δημοτική σύμβουλος Ζαφειρίνα Καρατζά, ο Άρης Φασιλάκης σύμβουλος Κοινότητας Νέου Ψυχικού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κυρία Νατάσα Αγγελάκη με τον σύζυγό της, ο Βασίλης Λιάπης μέλος της ΔΗΚΕΦΙΨ και μέλος της Επιτροπής Παραλαβής του έργου εκπρόσωποι της TUV HELLAS και εκπρόσωποι των εταιρειών ανακύκλωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, κύριος Νίκος Χιωτάκης.

Τι είπαν

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης σχετικά με το Οικολογικό Πάρκο είπε:  «Ξαναδώσαμε ζωή σε ένα σπουδαίο έργο που είχε παρακμάσει, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς και δουλέψαμε εντατικά, ώστε να παραδώσουμε σήμερα το νέο κλειδί στο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου μας.

Ένας πρωτοποριακός χώρος που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης, τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία και μέσα από το παιχνίδι τα εκπαιδεύει στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα τιμάμε και τον αείμνηστο Θάνο Βεζυργιάννη, η διορατικότητα του οποίου τον οδήγησε σε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκο – αριστούργημα .

Όλα τα έργα όμως απαιτούν συντήρηση, εκσυγχρονισμό, αναστόχευση και αναβάθμιση.

Ήταν θέμα τιμής για εμένα να ολοκληρώσω αυτή την όαση της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον του Προαστίου μας!»

Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ κυρία Παυλίνα Πανταζή μας δήλωσε: «Σας καλωσορίζω και εγώ σε αυτή τη μικρή γιορτή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  γιορτάζουμε σήμερα, μετά από τόσο καιρό εγκατάλειψης, την αναβίωση του  Οικολογικού μας Πάρκου!

Πριν λίγο καιρό, η εικόνα ενός  εγκαταλελειμμένου γκρίζου  πάρκου -που κάποτε έσφυζε από ζωή και φωνές  των παιδιών, ήταν απογοητευτική. Τίποτα δε θύμιζε την παλιά του εικόνα.  Τίποτα δε θύμιζε το όραμά του δημιουργού του αείμνηστου Δημάρχου Θάνου  Βεζυργιάννη.

Η εικόνα αυτή ήταν το πιο ισχυρό μας  κίνητρο για να αποτελέσει η αναβίωσή του, μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες μας. Και για εμένα προσωπικά τον πρώτο μου στόχο, το όραμά μου για  να μπορέσουμε να του ξαναδώσουμε πνοή.

Σήμερα, με μεγάλη χαρά το Οικολογικό Πάρκο  υποδέχεται  ξανά τους μικρούς του φίλους! Γέμισε ξανά χαμόγελα και παιδικές φωνές!!

Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Οι εργασίες αναβάθμισης συνεχίζονται και το τρενάκι πανέτοιμο και ασφαλές περιμένει με ανυπομονησία- μόλις αυτό μας επιτραπεί- τους μικρούς του επιβάτες».

Ο  Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κύριος Νίκος  Χιωτάκης, αφού   παρακολούθησε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα κι ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Πάρκου,  δήλωσε στα «Τοπικά νέα» ότι πρόκειται για έναν χώρο ιδιαίτερου κάλλους.  Συγκεκριμένα είπε: «Το Οικολογικό Πάρκο το είχα ακουστά την εποχή του Βεζυργιάννη, έπειτα ξεχάστηκε, δεν ξανάκουσα κάτι για αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω πια και από κοντά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού το γεγονός ότι έχει στην κατοχή του έναν χώρο θεματικό. Θα βρίσκομαι δίπλα στον Δήμο σε όλες τις εκδηλώσεις. Ήδη εγκαταστήσαμε δίπλα στου κάδους για την χωριστή διαλογή των συσκευασιών  πέντε ακόμα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που εποπτεύει ο ΕΟΑΝ, όπως: Ανακύκλωση Συσκευών, Φωτοκύκλωση Α.Ε, Combatt, ΑΦΗΣ – Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις