Σχόλια 14 Μαΐου 2021

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 14 Μαΐου 2021

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

 

Χριστός Ανέστη!  Το αναστάσιμο μήνυμα ακόμα επίκαιρο, καθότι μόλις δυο εβδομάδες πέρασαν από το Άγιο Πάσχα.

Και συνεχίζουμε

 

Αναπτυξιακή και Πολεοδομία

Συζητήθηκε στις αρχές  Απρίλη,  στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε και το ανάλογο πρωτοσέλιδο, αλλά σχόλια δεν γράψαμε… Γιατί; Ε, μια ο χώρος δεν περίσσευε,  μια ο χρόνος δεν έφτανε. Απ’ ότι καταλαβαίνετε η στήλη διαθέτει μια σχετική, θα λέγαμε, ευελιξία∙ καθότι μεγαλώνει, μικραίνει ή μετακομίζει ανάλογα με τις κατά περίπτωση ανάγκες!

Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε –επιτέλους!

Αρχικά να σας υπενθυμίσω ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού, με στόχο την διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας, όπως επίσης και την δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης, τουτέστιν Πολεοδομίας, καθώς τον προσεχή Οκτώβρη εκπνέει η προθεσμία –για τις Πολεοδομίες- που έχει δώσει η Κεντρική Πολιτική Σκηνή.

Οι δυο Δήμοι τα βρήκαν μεταξύ τους, έφτιαξαν ένα δεκαπενταμελές συμβούλιο, πήραν από επτά μέλη ο καθείς, έβαλαν κι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής –εν προκειμένω την Αντιπεριφερειάρχη Όλγα Κεφαλογιάννη, πρόεδρο προερχόμενο από τον Δήμο Παπάγου Χολαργού και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο από τον δικό μας –αντίστοιχα οι κύριοι Νίκος Ζερβός και ο Γ.Γ. του Δήμου Δημήτρης Ζεγγίνης. Πρότειναν και στη μείζονα αντιπολίτευση να πάρει τις δύο, από τις επτά, θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν δέχθηκε.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, Δημήτρης Γαλάνης, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης της Πολεοδομίας –με στόχο να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη της  φυσιογνωμίας του Προαστίου μας και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Παντελής Ξυριδάκης, για πολυέξοδη αναπτυξιακή, και προφανώς αχρείαστη, αφού με μερικές χιλιάδες ευρώ διεκδικούσαν και έπαιρναν αναπτυξιακά κονδύλια. Κι αυτό είναι το μοτίβο πάνω στο οποίο κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβουλίου.

 

Με άλλα λόγια… διαφωνούμε!

Ακριβώς, και μάλιστα με τις σχετικές εντάσεις –που δεν υπερέβαιναν τα ενδεδειγμένα ντεσιμπέλ, ήταν κι οι δυο πολύ προσεκτικοί- εξιτάριζαν όμως δεόντως την ατμόσφαιρα κι ανέβαζαν ανάλογα την αδρεναλίνη!

Κι όλα αυτά σε τηλεδιάσκεψη! Φανταστείτε ζωντανά!

Κι έτσι ο κύριος Ξυριδάκης έκανε εύκολα ένα άλμα επτά, οκτώ χρόνων μπροστά και πρόβλεψε ότι τα έξοδα της αναπτυξιακής θα φτάνουν τις οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Και έκανε και αναφορά στον μισθό του διευθύνοντα συμβούλου, κυρίου Ζεγγίνη, που του φάνηκαν πολλά… -ποιος ξέρει, κάτι θα ξέρει από μισθοδοσίες διοικητικών συμβουλίων.

Και παραδέχθηκε την ανάγκη να φτιαχτεί Πολεοδομία, αλλά όχι αναπτυξιακή –καθώς τη θεωρεί έναν αχρείαστο κολοσσό κι ένα πολύ βαρύ όχημα, για το μέγεθος των δύο Δήμων.

Α, και ξέχασα να σας πω ότι παρόλα αυτά, ξεκινώντας διευκρίνισε ότι μιλάει ένας φανατικός υποστηρικτής των αναπτυξιακών!

Και κατηγόρησε, επίσης, τη Δημοτική Αρχή για προχειρότητα.

Τώρα, τι περίεργη τσιγγουνιά είναι αυτή που έπιασε τη μείζονα αντιπολίτευση δεν καταλαβαίνω… Εδώ είπαμε αμάν να αποκτήσουμε τον έλεγχο στις άδειες που εκδίδονται, θυμάστε πώς ξεφύτρωσε μια ωραία πρωία το ξενοδοχείο Ψυχικού και το αντιλήφθηκαν ένα χρόνο μετά; Ε, με δική μας Πολεοδομία δεν θα συνέβαινε!

Κι  ο Δημήτρης Γαλάνης αντείπε, ότι όστις ξεκινάει να αντιπολιτεύεται ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ξεκινάει με υποσημειώσεις, εκτός κι αν προσβλέπει στην δημιουργία εντυπώσεων!

Τόνισε ότι χωρίς αναπτυξιακή Πολεοδομία δε γίνεται και ότι αυτός δεν σκοπεύει να αφήσει την φυσιογνωμία των προαστίων στην τύχη της!  Το διακύβευμα είναι μεγάλο και τώρα είναι η ευκαιρία τους. Εδώ ΟΚΑΠΑ και ΔΗΚΕΦΙΨ κόστισαν ένα κάρο λεφτά! Ήταν απαραίτητο; Ε, απαραίτητο είναι και για την αναπτυξιακή!

Και κάπως έτσι συνεχίστηκε μεταξύ τους ο διάλογος –εννοείται με αμείωτες εντάσεις.

 Διαφορές νοοτροπίας, να συνοψίσουμε –που δίνουν και το στίγμα του κάθε διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου! Έτσι είναι, φίλτατοι αναγνώστες.

 

Ένας σεμνός άνθρωπος

Και χωρίς προκαταλήψεις και δεύτερες ιδέες, θα λέγαμε, καθώς ο ενθουσιασμός του Δημήτρη Ζεγγίνη για την Αναπτυξιακή Εταιρεία ήταν πηγαίος και αυθόρμητος και μάλλον άργησε να συνειδητοποιήσει την… την… -πώς να το πούμε;- την μπηχτή να πούμε, τη μαχαιριά να πούμε;- που του κατάφερε η μείζων αντιπολίτευση, για το μισθό του διευθύνοντος συμβούλου.

Και πώς να το καταλάβει ο άνθρωπος; Παραιτείται από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και μπαίνει στην αναπτυξιακή με τις ίδιες αποδοχές. Και είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους –που λένε και οι φίλτατο νομικοί, και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναπτυξιακών, καθώς έστησε και την αναπτυξιακή της Αθήνας.

Και ευχαρίστησε και τους δύο Δημάρχους, πρώην και νυν, για τη συνεργασία τους, αλλά και τους πολύ παλιότερους τότε που υπήρχαν ακόμα οι 21 ΟΤΑ! Τόση εμπειρία έχει! Ξέρετε, κανέναν άλλον καταλληλότερο για τη θέση, ανάμεσα στους μετέχοντες στα δικά μας αυτοδιοικητικά;

Και φυσικά, σημασία δεν έδωσε στα όσα ειπώθηκαν απεναντίας –τι ωραία που τα είπε, όσον αφορά τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής, δηλαδή: εξασφαλίζουμε την Πολεοδομία, συνεργαζόμαστε με όμορο Δήμο με κοινά χαρακτηριστικά και διεκδικούμε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα –που έρχονται από τις Βρυξέλλες∙ και που αλλιώς λόγω μεγέθους του Δήμου μας θα ήταν απαγορευτικά.

 

Κάποιοι διαφωνούν

Το εργατικό δυναμικό του Δήμου μας, προς το παρόν∙ αργότερα ίσως διαφωνήσουν κι άλλοι, καθώς στην ουσία μέσα από την αναπτυξιακή προωθείται κατά κάποιο τρόπο η ιδιωτικοποίηση, να πούμε;- του Δήμου. Δεν θα εξαντλήσουμε το θέμα εδώ, για στήλη σχολίων πρόκειται αλλά θα επισημάνουμε ότι  η ζυγαριά ισορροπεί όταν αμφότερες οι πλευρές διαθέτουν το ίδιο βάρος! Ίδια ζύγια, που λέμε!

Κι όταν υπάρχει ισορροπία, δεν υφίσταται και ανάγκη αλλαγών, λέω εγώ τώρα.

 

Όλα θέλουν προσοχή!

Κι άλλες ευαίσθητες ισορροπίες προκύπτουν, αυτή τη φορά μεταξύ Δήμου και πολιτών. Λοιπόν, μάθαμε ότι λίαν προσεχώς πρόκειται να επικυρωθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου. Ε, καλά! Δεν είναι και ο πρώτος που επικυρώνεται. Στα είκοσι δύο χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά, είδαμε κάμποσους κανονισμούς  που εγκρίθηκαν πανηγυρικά και κατέληξαν στα αζήτητα! Το θέμα, όμως, δεν είναι αν θα τηρηθεί ο κανονισμός κι αν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του.

Εν προκειμένω, εκείνο που περιμένουμε είναι η διαφορετικότητα από όσα ξέρουμε! Δηλαδή, όχι ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθαρά τιμωρητικό,  καμουφλαρισμένο σε κανόνες, που θα ξετινάξει τους πολίτες οικονομικά. Αν είναι αυτός ο στόχος καλύτερα να μην τον φέρουνε! Βαρεθήκαμε τα πάσης φύσεως πρόστιμα και η εποχή μας γέμισε από δαύτα! Έχετε αντίρρηση;

Εκείνο που θέλουμε και που αξίζουμε σαν δημότες και κάτοικοι είναι παροχές στην καθημερινότητα που θα μας επιτρέπουν να κινούμαστε μέσα στα νόμιμα όρια. Γιατί αν η Πολιτεία, εν προκειμένω ο Δήμος, δεν προσφέρει το πλαίσιο για να βιώσουμε με τάξη τον καθ’ ημέραν βίο μας, τότε λογικό είναι να πάμε και παραδίπλα! Καταλάβατε;

Ε, δεν θα τιμωρηθούμε και για αυτό! Οι ελλείψεις δεν είναι εφεύρεση των πολιτών.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις