Ενημέρωση για τις κοπές των δέντρων στο Νέο Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ενημέρωση για τις κοπές των δέντρων στο Νέο Ψυχικό

 

Αιτία για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε μια επιστολή κατοίκου που ζήτησε να ενημερωθεί για την κοπή των δέντρων, στην κοινότητα Νέου Ψυχικού αλλά και για την άσχημη εικόνα του πεζοδρομίου, στην οδό Ξάνθου, μπροστά από τις πολυκατοικίες των εκπαιδευτικών, όπου προ διμήνου κόπηκαν 8 λεύκες. Την επιστολή ενίσχυσαν δυο ακόμα κάτοικοι που τηλεφώνησαν στα γραφεία της εφημερίδας και διαμαρτυρήθηκαν.

 

Για την ενημέρωσή σας απευθυνθήκαμε στην αρμόδια αντιδήμαρχο κυρία Ζέππου αλλά κάναμε και μια έρευνα στις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και διαπιστώσαμε πόσα δέντρα έχουν εγκριθεί για κοπή αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με το πεζοδρόμιο της οδού Ξάνθου.

 

 

 

 Να ξεκινήσω με τις λεύκες που κόπηκαν στην Ξάνθου:

Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών έχουν κάνει πολλές αιτήσεις για την κοπή τους τα τελευταία χρόνια. Τα συγκεκριμένα δέντρα ήταν πάνω από 40 χρόνων, ήταν σάπια, έσπαγαν και πολύ συχνά μεγάλα και επικίνδυνα κλαδιά έπεφταν. Το τελευταίο συμβάν έγινε την Παρασκευή 5 Μαρτίου ώρα 2 το μεσημέρι όπου αποκολλήθηκε σάπιο κλαδί διαμέτρου 40 εκ. το οποίο έπεσε δίπλα σε διερχόμενο συμπολίτη, που ευτυχώς επέζησε ως εκ θαύματος.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στον δήμο, δεδομένου ότι μόλις είχε περάσει και η «Μήδεια» με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες και η αρμόδια υπηρεσία έστειλε τον δασοπόνο του δήμου, τον κύριο Λαφτσή, για αυτοψία,  ο οποίος και διαπίστωσε την επικινδυνότητα των εν λόγω δέντρων! Πολλά από αυτά μάλιστα είχαν στους κορμούς τους «μανιτάρια», μύκητες δηλαδή που απεδείκνυαν την έκταση της σήψης τους και είχαν προσβληθεί από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι).

Να ενημερώσω επίσης ότι για την κοπή τους είχε εισηγηθεί και το Κοινοτικό Νέου Ψυχικού με ομόφωνη απόφασή του αλλά και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μετά το παραπάνω συμβάν οι λεύκες κόβονται άμεσα!

Σήμερα, στην θέση τους έχουν μείνει κομμάτια από κορμούς,  που χρειάζονται άλλο μηχάνημα για να βγουν και προφανώς πιο εξειδικευμένο προσωπικό γιατί οι ρίζες τους έχουν απλωθεί μέχρι την Λεωφόρο Μεσογείων.

Η κυρία Ζέππου μας ενημέρωσε ότι η εκρίζωσή τους έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες και περίπου μέχρι τις 25 Μαΐου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα δέντρα, πλην της καταστροφικής «Μήδειας» όπου έσπασαν 5 πεύκα –και αυτοί οι κορμοί έχουν μείνει- δεν έχει κοπεί κάτι ιδιαίτερο. Συγκεκριμένα έχει κοπεί μόνο ένα πεύκο στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Ελ Βενιζέλου 67 στο Νέο Ψυχικό λόγω επικινδυνότητας (είχε κλίση 45 μοιρών, ύψος 15 μέτρα και διάμετρο κορμού 70-80εκ). Επίσης, κόπηκε 1 σάπια λεύκα στην οδό Καραϊσκάκη και 2 σάπιες λεύκες στην Πλατεία Πίνδου.

Να αναφέρουμε ότι όλες οι κοπές των δέντρων περνούν από όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου: Κοινοτικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά την αποξήλωση των κορμών, η πολιτική γραμμή της Διοίκησης είναι τα πεζοδρόμια να αφεθούν ελεύθερα γιατί το φάρδος τους είναι μόλις 1,5 μέτρο και είναι πλέον υποχρεωτικό να υπάρχει ελεύθερος χώρος (τουλάχιστον 1,2μ.) για ελεύθερη πρόσβαση στα καροτσάκια με μωρά και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που αναγκάζονται να κατεβαίνουν στους δρόμους με τον όποιον κίνδυνο.

Στην θέση των οκτώ δέντρων, θα φυτευτούν οκτώ δέντρα μεγάλα σε γειτονικά σημεία προκειμένου να διατηρηθεί το ισοζύγιο του πρασίνου στην γειτονιά. Τα δέντρα τα έχουν παραγγείλει και τα περιμένουν. Δυστυχώς η γραφειοκρατία και οι παραδόσεις δεν είναι άμεσες. Για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων υπεύθυνοι είναι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, ακόμα και αν οι φθορές οφείλονται στα δένδρα!

Όσοι κατοικούν στο Νέο Ψυχικό, γνωρίζουν, ότι εδώ και πολλά χρόνια οι ρίζες τους είχαν καταστρέψει και «ακυρώσει» το πεζοδρόμιο σε όλο το μήκος της οδού Ξάνθου από την οδό Μπουμπουλίνας σχεδόν μέχρι την Λεωφόρο Μεσογείων, υποχρεώνοντας τους πεζούς να περπατούν στη μέση του δρόμου.

Τέτοιες λεύκες υπάρχουν ακόμα σε κάποια σημεία του Δήμου μας.

Όσο για τις λεύκες, έχουν  ονομαστεί «δένδρα των Δημάρχων»,  γιατί μεγαλώνουν γρήγορα….

Έχουν δημιουργήσει όμως πολλά προβλήματα στις πόλεις και κινδύνους για την ζωή, την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Σήμερα όλοι οι Δήμοι εφαρμόζουν  πρόγραμμα αντικατάστασής τους από δένδρα με πυκνό κορμό, που δεν δημιουργούν τέτοια προβλήματα.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις