Μοσχοβολάει Πάσχα και Άνοιξη στην πόλη!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μοσχοβολάει Πάσχα και Άνοιξη στην πόλη!

Tης Μαριλένας Μανιατοπούλου

Συνταγή για Καλό Πάσχα.

Συστατικά

Τέσσερα ποτήρια εορταστική διάθεση

3 – 4 σοκολατένια αυγά

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

2 – 3 ελληνικά τυριά

Ένα μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια

2 φλυτζάνια του καφέ ήλιο

Αφού φορέσετε την εορταστική σας διάθεση, αρχίστε τις ετοιμασίες για ένα Πάσχα πιο γευστικό από ποτέ. Ψήστε τα κουλουράκια σας και βάψτε τα κόκκινα αυγά  όπως απαιτεί το έθιμο. Συνδυάστε τις γνωστές σας γεύσεις, αλλά μην φοβηθείτε να βάλετε στη ζωή σας  και νέες γεύσεις. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Σας εύχομαι καλό Πάσχα και καλά τσουγκρίσματα αυγών και ποτηριών!

 

Λαχανοντολμάδες …  Μαγειρίτσα

Συστατικά

Ένα λάχανο

Μία μικρή αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ

150 ml λευκό ξηρό κρασί

100ml ελαιόλαδο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο Θα χρειαστούμε δύο αυγά και 1 – 2 λεμόνια.

Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο με 50 ml λάδι σε μία κατσαρόλα για 10 – 15 λεπτά. Μόλις τα φύλλα μαλακώσουν και μπορούμε να τα ξετυλίξουμε, μεταφέρουμε το λάχανο  σε μία πιατέλα για να κρυώσει.

Για τη γέμιση κάνουμε τα εξής. Σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τη συκωταριά για 5 – 10 λεπτά και μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τη στραγγίζουμε και την κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομματάκια.

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και μετά σοτάρουμε  και την ψιλοκομμένη συκωταριά  και προσθέτουμε και τον άνηθο μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια, απλώνουμε ένα φύλλο λάχανο σε ένα ξύλο κοπής και βάζουμε στη μία άκρη του μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρόλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και βάζουμε τους ντολμάδες σε σειρές μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να τους στριμώξουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και 500 ml ζεστό νερό  και κλείνουμε την κατσαρόλα. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

Για το αυγολέμονο,  σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι και, σταδιακά, προσθέτουμε το ζουμί από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο υπόλοιπο ζουμί. Αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.

 

Ώρα για γλυκό με Μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα μαυροδάφνης.

Συστατικά για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 cm.

700gr φρέσκια ανάλατη μυζήθρα με πλήρη λιπαρά, θρυμματισμένη.

7 αυγά

Ένα κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη σε σκόνη.

320 γραμμάρια ζάχαρη

Μία κουταλιά σούπας βούτυρο αγελάδας για το άλειμμα του σκεύους.

Για τη σάλτσα

100 ml μαυροδάφνη

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

150 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο

¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη σε σκόνη.

Εκτέλεση.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα χτυπάμε με το φτερό για 5-6 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές  μείγμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μία πηκτή κρέμα.  Αδειάζουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Για τη σάλτσα μαυροδάφνης κάνουμε τα εξής.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 6 έως 8 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού), μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Χύνουμε το σιρόπι πάνω από τη ζέστη μελόπιτα, φροντίζοντας  να πάει σε όλη την επιφάνεια της. Την αφήνουμε να κρυώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις