Λύκειο Νέου Ψυχικού: κλειστά τα κτήρια μα ανοιχτή η διδασκαλία και οι δράσεις

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Λύκειο Νέου Ψυχικού: κλειστά τα κτήρια μα ανοιχτή η διδασκαλία και οι δράσεις

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, το Λύκειο Νέου Ψυχικού παράλληλα με το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, συνεχίζει να διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις και να συμμετέχει διαδικτυακά σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

Στην σχολική χρονιά 2020 -2021 συνεχίζουν το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας «ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τις ψηφιακές τάξεις της Α΄ Λυκείου όπου οι μαθητές μελετούν ολοκληρωμένα έργα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, αγαπημένα αποσπάσματα από  τα οποία μοιράζονται με τους συμμαθητές τους στη «Λέσχη ανάγνωσης», ενώ παράλληλα  εκπονούν  δημιουργικές εργασίες. Η Φιλόλογος κυρία Αθανασία Μπουράκη μας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού πραγματοποιείται συνήθως συνάντηση των μαθητών με έναν διακεκριμένο συγγραφέα. Για το σχολικό έτος που διανύουμε είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη στο Σχολείο του αγαπητού συγγραφέα και φιλολόγου, κ. Μιχάλη Κατσιμπάρδη. Τα βιβλία του, «Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι» και « Στα μούτρα σου», είναι από εκείνα που πολλά παιδιά επέλεξαν να διαβάσουν. Οι μαθητές και οι καθηγητές του  1ου Λυκείου Ν. Ψυχικού  τον αναμένουν με ανυπομονησία μόλις ανοίξουν – με το καλό – τα σχολεία.

Συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς

Διαγωνισμός Ερμηνευτικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων.

Ο Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τα Λύκεια του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού και διεξήχθη στις 8 και 9 Μαρτίου 2021. Εφέτος το θέμα του Διαγωνισμού ήταν «Η ποίηση της Κικής Δημουλά».

Για άλλη μία χρονιά το 1ο Λύκειο Ν. Ψυχικού έδωσε το «παρών» στον εν λόγω διαγωνισμό  με τη συμμετοχή πέντε μαθητών του, όπως προέβλεπε η διοργάνωση. Πρόκειται για τις μαθήτριες Κωνσταντίνα Κωσταροπούλου και Ευτυχία Μότσου της Α΄ τάξης, Θεοδοσία Μηνά και Δέσποινα Τσούτση της Β΄ τάξης και Ρέα Καρκάνη της Γ΄ τάξης. Οι μαθήτριες επέλεξαν ποιητικά κείμενα της μεγάλης μας ποιήτριας Κικής Δημουλά και εξασκήθηκαν με την καθοδήγηση των Φιλολόγων τους, Α. Τόντη και Α. Μπουράκη, στην εκφραστική ανάγνωση, ώστε να μεταφέρουν  στον ακροατή όχι μόνον το κείμενο που διαβάζουν  αλλά και την ερμηνεία του.

Να τονίσουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος οι μαθητές με τις αρμόδιες είχαν επιδιώξει μία συνάντηση με τη μεγάλη μας ποιήτρια, Κική Δημουλά που δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω της επιβαρυμένης υγείας της. Παρ’ όλα αυτά οι μαθήτριες με την Φιλόλογό τους, κ. Α. Τόντη, απέστειλαν στην αγαπημένη τους ποιήτρια βιντεοσκοπημένη την απαγγελία του γνωστού  ποιήματός της, «Σημείο Αναγνωρίσεως», το οποίο είχαν μάλιστα οπτικοποιήσει, και της ευχήθηκαν από καρδιάς «Καλές Γιορτές».

Διεθνής Έρευνα PISA

Το 1ο Λύκειο Ν. Ψυχικού έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στην πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2022 η οποία θα πραγματοποιηθεί από 16 Μαρτίου 2021 έως 15 Απριλίου 2021 και θα συμμετάσχουν 43 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής της Διεθνούς Έρευνας PISA (Programme for International Student Assessment), που πραγματοποιείται ανά τριετία υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έρευνα διεξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες και διερευνά κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητες των 15χρονων μαθητών τούς επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες. Τα γνωστικά πεδία που διερευνώνται είναι τα  Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες, η Κατανόηση Κειμένου και επιπλέον το πεδίο: Δημιουργική Σκέψη.

Tο  1ο Λύκειο Ν. Ψυχικού  είχε συμμετάσχει επιτυχώς στην εφαρμογή της έρευνας PISA το σχολικό έτος 2016-17.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις