Γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

της Όλγας Μενεμενόγλου

Στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο μας για την 25η Μαρτίου.

Με μια συμβολική κίνηση υψηλού σεβασμού τοποθετήθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου η Ελληνική Σημαία που σχεδίασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Την ημέρα της Εθνικής Επετείου, πραγματοποιήθηκε η δοξολογία στην Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού και εν συνεχεία η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, στην πλατεία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη.

Στεφάνι κατέθεσε επίσης η κυρία Ζωή Ράπτη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, η κυρία Mαρί Stridborg, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, η Διοικητής του Α.Τ. κυρία Β. Βαμβάτσικου, η κυρία Ζήνα Μπαμπή εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο κύριος Χρόνης Νακόπουλος, η κυρία Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και τέλος η κυρία Ασ. Γαρδικιώτη ως εκπρόσωπος της  Ελληνικής Λύσης.

Παράλληλα από την Τετάρτη 24 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου προβλήθηκε στο κανάλι του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, στο YouTube το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού «Τουρκοκρατία». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε οκτώ χώρες, αποτελεί μέρος της σειριάς της ΕΡΤ «Δεν Είσαι Μόνος», πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές και μεγάλη τηλεθέαση.

Στα σχολεία μας τώρα, αν και η κατάσταση με την πανδημία δεν επέτρεψε να αποδοθούν οι προσήκουσες τιμές στους ήρωες του ’21 από τους μαθητές μας, είτε με γιορτές,  είτε με την παρέλαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έγιναν διαδικτυακοί εορτασμοί.

Από αυτές αξίζει να αναφέρουμε την διαδικτυακή επετειακή διάλεξη που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα δημόσια λύκεια του Δήμου μας με τίτλο «Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».  Ομιλητής είναι ο Ιστορικός Πανεπιστημιακός Καθηγητής κύριος Γιάννης Αντωνόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού, στο πλαίσιο των Διαλέξεων Ιστορίας.  Στις 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή  διάλεξη με την συμμετοχή 268 μαθητών από το Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, την παραμονή της Εθνικής Επετείου έγινε η δεύτερη διαδικτυακή διάλεξη για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, όπου συμμετείχαν 242 μαθητές, ενώ για την Τρίτη 30 Μαρτίου προγραμματίστηκε η τρίτη και τελευταία επετειακή διαδικτυακή διάλεξη για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Ψυχικού. Η διάρκεια αυτών των συναντήσεων ήταν από δύο δίωρα σε κάθε σχολείο  και πραγματικά η επιτυχία ήταν απρόσμενη μεγάλη.

Οι νεαροί μαθητές άκουσαν την ιστορία αλλιώς… με τον ξεχωριστό τρόπο που έχει ο κύριος Αντωνόπουλος, συμμετείχαν με μεγάλη αφοσίωση και έθεσαν πολλές ερωτήσεις στον ιστορικό, ο οποίος και συζήτησε μαζί τους και απάντησε σε όλες τους τις ερωτήσεις. Στο τέλος η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης κατακλύστηκε από τα ενθουσιώδη ηλεκτρονικά χειροκροτήματα (emoji) των παιδιών. Η ιδέα της κυρίας Σοφίας Βυθούλκα αποδείχτηκε εξαιρετική και βρήκε τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη πρόθυμο να το συνδιοργανώσουν: Δήμος και ΟΚΑΠΑ.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Γαλάνης έδωσε το «παρών» σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις συναντήσεις παρά το επιβαρημένο πρόγραμμά του.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις