Διεκδικούμε για το Δήμο μας!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Διεκδικούμε για το Δήμο μας!

Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τα πρώτα  έργα της διοίκησης Γαλάνη ενώ τα επόμενα στη σειρά  βρίσκονται σε αναμονή χρηματοδότησης


Πάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις.

Δεν μένουμε στατικοί.

Στους κατοίκους μας αξίζει το καλύτερο.


Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Μέσα στο πρώτο δεκαοκτάμηνο της διοίκησης,  η δυναμική του Δημήτρη Γαλάνη φαίνεται να ξετυλίγεται πλέον σε όλες της τις διαστάσεις, καθώς έντεκα και ένα νέα έργα πήραν έγκριση χρηματοδότησης!

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και  παρεμβάσεις μεγάλης εμβέλειας – που αναμένεται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των Κοινοτήτων μας.

Να τονίσουμε, επίσης,  ότι τα εν λόγω έργα αποτελούσαν πάγια αιτήματα  των δημοτών, ενώ κάποια όπως η «Ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού» δεν τα είχαμε καν ονειρευτεί.

Τι λέει ο Δήμαρχος

«Παρά τις δυσκολίες που περνάμε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας –ο Δήμος λειτουργεί μόνο με το 30% του δυναμικού του, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή μέσα από τις διεκδικήσεις μας∙ καθώς πιστεύουμε, ως παράταξη ότι αξίζει να δώσουμε τις μάχες μας για όσα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής δημοτών και κατοίκων» δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και συνεχίζει: «Η ποιότητα ζωής, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, είναι το σπουδαιότερο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ένας Δήμαρχος στους κατοίκους του Δήμου του. Γι αυτό δεν μένουμε στατικοί! Βγαίνουμε εκεί έξω και διεκδικούμε χρήματα για να υλοποιήσουμε το όραμά μας και να προσφέρουμε στους δημότες και κατοίκους αυτό που αξίζουν! Και μέχρι σήμερα τα καταφέραμε πολύ καλά» λέει ο Δήμαρχος που μέσα σε δέκα οκτώ μήνες διοίκησης έφερε πάνω από 7.000. 000 ευρώ σε χρηματοδοτήσεις.

Ποια έργα χρηματοδοτούνται

Η αρχή γίνεται με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών του Βρεφονηπιακού Σταθμού της οδού Τζαβέλλα, στο Νέο Ψυχικό. Ο σταθμός αποτελείται από τρία κτίρια που ανεγέρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (από το 1955 έως το 1988) για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες.

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν σήμερα στο χώρο είναι 58 παιδιά, 42 νήπια και 16 βρέφη. Σκοπός της παρέμβασης είναι αφενός η αύξηση της δυναμικότητας και αφετέρου η βελτίωση της λειτουργικότητας, ώστε τα τρία κτίρια που οικοδομήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, να αποτελέσουν μια ενότητα ικανή να στεγάσει τη συγκεκριμένη δομή. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 111.600 ευρώ εκ των οποίων οι 51.600 ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους και οι 60.000 ευρώ από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Ακολουθεί η Συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που προέρχονται εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Βρεφονηπιακού Σταθμού της οδού Ευρώτα με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.  Ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Ευρώτα αποτελεί μονάδα αγωγής και διαπαιδαγώγησης για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας Λειτουργεί με δυναμικότητα 12 βρεφών και 54 νηπίων, υπό την ευθύνη του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α.).

Σκοπός της επιδιωκόμενης σύμβασης είναι η σταδιακή προσαρμογή του κτηρίου στις προσδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 130.200 ευρώ, εκ των οποίων οι 80.200 ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους και οι 50.000 ευρώ από χρηματοδοτηση.

Αναβάθμιση  και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών της  οδού Τζαβέλλα, όπως επίσης και της οδού Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, αλλά και του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Φιλοθέης.

Σκοπός είναι η διαμόρφωση των αύλειων χώρων των μονάδων, δια μέσω της βελτίωσης των παιδικών χαρών,  σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που επιβάλει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.η αναβάθμιση περιλαμβάνει προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού, όπως επίσης και τοποθέτηση ασφαλούς ανακρουστικού δαπέδου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 150.000 ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση.

Kατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμΕΑ στις  σχολικές μονάδες του Δήμου. Το έργο ανέρχεται στις  100.669,57 ευρώ, εκ των οποίων οι  56.209,26 ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους και οι 44.460,31 ευρώ από χρηματοδότηση.

Στα χρηματοδοτούμενα εντάσσονται και οι Επισκευές – συντηρήσεις σχολικών κτηρίων με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 419.450  προέρχονται από ίδιους πόρους και  80.550 από χρηματοδότηση.

Όλα τα παραπάνω έργα έχουν δημοπρατηθεί ή έχουν υπογραφεί για αυτά συμβάσεις. Ακολουθούν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθούν.

Μελέτη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Το έργο κοστίζει 265.179,95  ευρώ και οι 167.839,95 θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, ενώ οι  97.340 ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση.

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου και Κολυμβητηρίου Νέου ψυχικού. Το έργο περιλαμβάνει ανακαίνιση όλων σχεδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ προβλεφθεί ακόμα και εξωτερικό ασανσέρ για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα, όπως επίσης ράμπες και χώροι υγιεινής για ΑμΕΑ. Να σημειώσουμε ότι εκτός άλλων, προβλέπεται και η επισκευή και τμηματική αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης από έντονες βροχοπτώσεις και η αποφυγή πλημμυρών.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1.200.000 ευρώ και τα μισά χρήματα θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, ενώ τα υπόλοιπα μισά από χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ολοκλήρωση Δικτύου Ομβρίων στη Δημοτική Κοινότητα Φιλοθέης. Όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση του έργου, στόχος είναι η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής. Το έργο θα αποτρέψει τις καταστροφές τόσο στις δημόσιες, όσο και στις ιδιωτικές περιουσίες και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των υποδομών και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.100.000 ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση –από το ΥΠΕΣ και από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ανάδειξη ταυτότητας Νέου Ψυχικού (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός). Πρόκειται για μια διαδρομή περιπάτου από την Κηφισίας μέχρι τη Μεσογείων, που περνά από τα σημεία που χτυπά η καρδιά της πόλης. Το έργο γίνεται στα πλαίσια της αστικής ανάπλασης, αλλά και της προεκλογικής υπόσχεσης του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη προς τους Νεοψυχικιώτες. Η μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φτάνει τις  173.600 ευρώ και θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση, από το Πράσινο Ταμείο.

Και να συμπληρώσουμε το δωδέκατο έργο το WiFi 4you που ήδη λειτουργεί στη πλατεία της Αγίας Σοφίας και στην πρώτη πλατεία Ψυχικού.

Αυτά είναι τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν ήδη ενώ τέσσερα ακόμα με ολοκληρωμένους φακέλους έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση και αναμένεται η ένταξή τους.

Πρόκειται για την Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου επί της οδού Μαραθωνοδρόμου 95 στο Νέο Ψυχικό –που στεγάζεται το Δημαρχείο. Το κτίριο είναι της δεκαετίας του 1980 και σήμερα ενεργειακά κατατάσσεται στην κατηγορία Ε. μετά τις παρεμβάσεις θα ενταχθεί στην ενεργειακή κατηγορία Β. οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι: αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ψύξης, θέρμανσης, κουφώματα αλουμινίου, λαμπτήρες τύπου Led  και ενεργειακοί υαλοπίνακες. Το έργο ανέρχεται στις 371.690 ευρώ και οι 71.690 ευρώ θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, ενώ οι υπόλοιπες 300.000€ από χρηματοδότηση.

Λειτουργική αναβάθμιση Παιδικής Χαράς Πλατείας Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό. Η μελέτη υποστηρίζει τη λειτουργική αναβάθμιση της παιδικής χαράς με την ενοποίηση των δυο διαφορετικών χώρων και την επέκταση της περίφραξης ώστε να συμπεριλάβει όλες τις λειτουργίες παιχνιδιών ακόμα και  των αυτοσχέδιων. Τα τρία είδη δαπέδων -που υπάρχουν θα αντικατασταθούν με ανακρουστικά πλακίδια κατάλληλα για κάθε κατηγορία χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ.

Παράλληλα διατηρείται ο υφιστάμενος εξοπλισμός, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, και συμπληρώνεται από νέα σύγχρονα όργανα. Το έργο θα στοιχίσει 298.000ευρώ, εκ των οποίων οι  74.800 ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους και 223.200 ευρώ από χρηματοδότηση.

Ακολουθεί η Ανάδειξη Ανάπλαση και Αξιοποίηση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, στη Φιλοθέη.

Να σημειωθεί ότι μόλις ανέλαβε τη διοίκηση ο Δημήτρης Γαλάνης, κατέθεσε  –το Δεκέμβριο του 2019- μια πλήρη σειρά μελετών  στο ΥΠΠΟ για έγκριση. Ένα χρόνο μετά –το Νοέμβριο του 2020, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων παμψηφεί εγκρίνει τη μελέτη.

Το έργο κόστους 620.000 ευρώ έχει κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση, που αναμένεται να καλύψει τις 368.324 ευρώ.

Και τέλος ο Προσεισμικός Έλεγχος Σχολικών Κτιρίων με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ που θα πληρωθούν εξ ημισείας από το Δήμο και από χρηματοδότηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις