Σαρακοστιανές συνταγές

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σαρακοστιανές συνταγές

από την Μαριλένα Μανιατοπούλου


Περιμένοντας τη νηστεία …

” Το κουκί και το ρεβίθι εμαλώνανε στη βρύση

πέρασε και η φακή και τα βάζει φυλακή

μα η φάβα τής φωνάζει:

“Φακή, βγάλτα, δεν πειράζει”


Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι, ρύζι και ελαφριά σάλτσα ντομάτας

Υλικά

8 μέτρια φρέσκα καλαμαράκια

1 1/2 κιλό σπανάκι

1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες από ψιλό τρίφτη

1 κ. γλ. πελτέ ντομάτας

1 κ. γλ. ψιλοκομμένο βασιλικό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και το πλένουμε σπανάκι πολύ καλά. Το κόβουμε σε κομμάτια και το ζεματίζουμε

σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα

και το αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει. Μόλις κρυώσει λίγο, το σφίγγουμε και με το χέρι μας ώστε να φύγουν εντελώς τα υγρά του. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπανάκι, το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το μαιντανό.

Αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Κόβουμε το κεφάλι και βάζουμε τα μουστάκια στην άκρη. Αφαιρούμε από το κεντρικό σώμα τη μεμβράνη, τα εντόσθια και τα αυγά (αν υπάρχουν). Πλένουμε καλά το εσωτερικό τους. τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό και το βασιλικό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 4 λεπτά. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με το μείγμα σπανακιού, αφού έχουμε προσθέσει το ρύζι και τα ψιλοκομμένα μουστάκια, τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σιγοψήνουμε για περίπου μισή ώρα στους 180 ° C σε προθερμασμένο φούρμο. Σερβίρονται ζεστά, μαζί με τη σάλτσα τους.


Αγκινάρες γεμιστές

Υλικά

8 αγκινάρες

200γρ. μανιτάρια

6 φρέσκα κρεμμύδια

1 ντομάτα

120 γρ. φυτικό τυρί

4 κουταλιές ελαιόλαδο

20γρ. τριμμένη πιπεριά

πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Κόβουμε το κοτσάνι, βγάζουμε τα πράσινα φύλλα ένα-ένα, αφαιρούμε το χνούδι και τις βράζουμε να μαλακώσουν ελαφρά. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο έχουμε λαδώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μανιτάρια, την ντομάτα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και μοιράζουμε το μείγμα στις αγκινάρες. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και φρυγανιά τριμμένη, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε τις αγκινάρες στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο ρίχνουμε το τυρί και σερβίρουμε.


Πιπεριές γεμιστές με φαντασία & αυτοσχεδιασμό σε ένα πιάτο

Υλικά

12 μέτριες πράσινες πιπεριές

ρύζι σπυρωτό (1/2 κ. σούπας για κάθε πιπεριά)

150 γρ.λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

20 ελιές Καλαμών

40 γρ. κάππαρη

1 μεγάλο καρότο

1 ματσάκι μαιντανός

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε για 2-3 λεπτά τις πιπεριές για να μαλακώσουν. Τσιγαρίζουμε τη λιαστή ντομάτα, τις ελιές, το κρεμμύδι, το καρότο και την κάππαρη – όλα ψιλοκομμένα-. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε το ήδη βρασμένο ρύζι με τα υλικά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Κόβουμε τα καπάκια και καθαρίζουμε τις πιπεριές εσωτερικά. τις γεμίζουμε με το ρύζι, προσθέτουμε τα καπάκια, ρίχνουμε λάδι και προαιρετικά τριμμένη φρυγανιά.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις