Ισχυρές Δημοτικές Αρχές με τον καινούργιο νόμο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σε διαβούλευση το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ισχυρές Δημοτικές Αρχές με τον καινούργιο νόμο


Ισχυρές πλειοψηφίες από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Ευνοϊκή αντιμετώπιση από την ΚΕΔΕ. Ικανοποιημένος δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα.

Πρόκειται για την υλοποίηση της  προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει, από την πρώτη κιόλας περίοδο διακυβέρνησης,  την ενισχυμένη αναλογική στο εκλογικό σύστημα, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές,  και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης για τις επικείμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου, καθώς προβλέπει ισχυρή πλειοψηφία για όσους φέρουν ποσοστό 43% συν μία ψήφο την πρώτη  Κυριακή.

Τι επιχειρείται

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Επικράτειας, καθώς η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν  επιτρέπει την ομαλή λειτουργία Δήμων και Περιφερειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι και να ληφθούν αποφάσεις, υπάρχουν ακόμα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, είκοσι Δήμοι που -και με αυτό το σύστημα, βρίσκονται σε απόλυτη ομηρία.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2017 η ΚΕΔΕ είχε δώσει ανένδοτους αγώνες, με κλιμακούμενες αντιδράσεις, κραυγάζοντας –δια στόματος του τότε προέδρου της Γιώργου Πατούλη- ότι αποφασίζουν για την Αυτοδιοίκηση χωρίς αυτήν!

Ποιος δεν θυμάται τον κύριο Πατούλη να εγκαταλείπει το τραπέζι του διαλόγου, με την Επιτροπή του άρθρου 5 -που υπέβαλλε προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης- και να ξεκινά  κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού επί των συγκεκριμένων προτάσεων της Επιτροπής.

Σήμερα, ακολουθείται μια πορεία επαναφοράς των δεδομένων και των πρακτικών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εξασφαλίσουν την αναμόρφωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι οι εξής:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
  • Μειώνεται ο αριθμός των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας και των Περιφερειακών Συμβουλίων.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα.

Να σημειώσουμε ότι η  διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 21:00.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΆΝΗΣ - ΝΕΑ ΦΩΤΟ

Τι λέει ο Δήμαρχος

Την απόλυτη ικανοποίησή του, για τις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, καθώς πιστεύει ότι με την κατάργηση της απλής αναλογικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει σε νέα υγιή βάση τη διακυβέρνηση Δήμων και Περιφερειών. Χαρακτηριστικά μας δήλωσε: «Το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου, αφού όποιος αποκτήσει την πλειοψηφία του 43% συν ένα,  θα έχει μια ισχυρή αρχή διακυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή! Δίνεται μια καθαρή εντολή διοίκησης κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τρέχουσα διοικητική περίοδο και τις συνέπειες που είχαν στην ομαλή λειτουργία των Δήμων.

Επιπλέον, θα σπάσει τη νοοτροπία που θέλει υποψήφιους να κατεβαίνουν στις Δημοτικές Εκλογές, για να διεκδικήσουνε με ένα μικρό ποσοστό ένα ρυθμιστικό ρόλο.

Ταυτίζει, επίσης, το εκλογικό με το ημερολογιακό και φορολογικό έτος, αρχίζοντας την περίοδο διοίκησης από την 1η Ιανουαρίου. Εξορθολογίζει, δηλαδή, τα διαστήματα διοίκησης και μας δίνει το χρόνο για ολοκλήρωση του έργου. Για παράδειγμα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να φτιάχνουμε ισολογισμό για ολόκληρο το έτος και εκεί είναι που κρίνεται οικονομικά ο Δήμαρχος».

Σε διαπίστωσή μας ότι ο ίδιος δεν αντιμετώπισε σχεδόν ποτέ τα όσα ταλάνισαν τους ομολόγους του της Επικράτειας, μας είπε: «Ομολογώ ότι προσωπικά βρήκα τις ισορροπίες  με το Δημοτικό Συμβούλιο και πέρασα τα θέματά μου. Παρότι δεν είχα την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρήκα τρόπο να διοικήσω το Δήμο και να προχωρήσω στην υλοποίηση του προγράμματός μου, χωρίς αντιπαλότητες.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι όταν δεν έχει κανείς πλειοψηφία αναγκάζεται να κάνει συμβιβασμούς. Αυτό το σύστημα μας λύνει τα χέρια, καθώς δίνει στον εκάστοτε Δήμαρχο μια δυνατή πλειοψηφία και τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θέλει. Δίνει ισχυρές Δημοτικές Αρχές!».

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις