Ρεκόρ θεάσεων για το ντοκυμανταίρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ρεκόρ θεάσεων για το ντοκυμανταίρ

«Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»


Έφτασε τις 80.000 θεάσεις το ιστορικό ντοκυμανταίρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» που είναι διαθέσιμο στο κανάλι του YouTube του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και η προβολή συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Ένα ταξίδι στην ζωή και την δράση της Αγίας Φιλοθέης, της Κυράς των Αθηνών αλλά και ένα ταξίδι στο Ψυχικό και την Φιλοθέη του 16ου αιώνα.  Ιστορικό, διαχρονικό, εκπαιδευτικό, ανθρώπινο. Ένα ντοκυμανταίρ για όλη την οικογένεια.

«Η δράση της αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για να αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα» αναφέρει η Φιλοθεάτισσα σκηνοθέτρια κυρία Μαρία Παπαλιού.

Ενώ ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης μας μιλάει για την ιδέα να διοργανωθεί αυτή η προβολή: «Η δράση της Αγίας Φιλοθέης είναι ταυτισμένη με το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού. Μία δράση που υπήρξε πριν από 500 χρόνια και σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Γι’ αυτό και ο Δήμος μας είναι συνδεδεμένος με το όνομα της Αγίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οργανώσαμε την διαδικτυακή προβολή της εξαιρετικής ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ γύρω από την μεγάλη αυτή Αγία η οποία έζησε τον 16ο αιώνα και κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στον οθωμανικό ζυγό την εποχή της τουρκοκρατίας αναπτύσσοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Απελευθερώνει άνδρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα οι οποίοι στη συνέχεια δουλεύουν στα κτήματα της Αγίας στην περιοχή μας. Σε μία εποχή που το νερό ήταν ακριβό αγαθό, η Αγία Φιλοθέη φρόντισε να ανοίξουν Πηγάδια για τον κόσμο, ένα από τα οποία έδωσε το όνομα του στο Ψυχικό. Για το έργο της και την πίστη της βασανίστηκε και είχε μαρτυρικό θάνατο το 1589. Μεταφέρθηκε και ξεψύχησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κρύπτη της, η οποία αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του Δήμου μας».

Η προβολή είναι δωρεάν. Με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Κτήματος Χατζημιχάλη.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού, Μοντάζ Γιάννης Τσιτσόπουλος, Φωτογραφία Βαγγέλης Κουλίνος, Μουσική Μάριος Αριστόπουλος, Έρευνα Δρ Γεώργιος Τσούπρας, Θεολόγος, Αφήγηση Κώστας Καστανάς, Ηχοληψία Άρης Καφεντζής

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις