Οικία Πρόδρομου Μποδοσάκη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Οικία Πρόδρομου Μποδοσάκη

Της Νέλλης Λάβδα 

Περνώντας μπροστά από το κτήμα Μποδοσάκη, τώρα που κλαδεύτηκαν δραστικά τα φυτά του μεγάλου κήπου, μπορεί κάποιος να διακρίνει όχι μόνον την κατοικία του μεγαλοβιομήχανου που στεγάζει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και τα παράσπιτα στα οποία εργάζονται κάποιοι υπάλληλοι, τους κίονες της αλέας που εδώ και 20 χρόνια κείτονται στο έδαφος καθώς και το ημιτελές κτήριο που καταρρέει.

Ένα ακόμη κουφάρι στην καρδιά της πόλης! Παρέα με τα κτήρια της «ΚΕΚΡΟΨ», την Παλιά Αγορά στο Ψυχικό, τα παλιά εκπαιδευτήρια του «Πλάτωνα» στο Νέο Ψυχικό, το «Σούρλειο» και άλλα όχι τόσο εμβληματικά που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου.

 

Συζητήσαμε για το κτήριο του Μποδοσάκη με την Νέλλη Λάβδα και μας έδωσε κάποιες πληροφορίες.

Ο βιομήχανος, ο Πρόδρομος Μποδοσάκης γεννημένος στη Μικρά Ασία το 1891, το 1936 κατοίκησε στο Ψυχικό στην οδό Πριγκιπίσσης Ελένης και στο σπίτι αυτό έμεινε έως τις 18 Ιανουαρίου 1979 που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Το 1968 ο Μποδοσάκης και η σύζυγός του όρισαν με συμβολαιογραφική πράξη ότι το σπίτι τους στο Ψυχικό θα περιερχόταν μετά θάνατον στο Ελληνικό Δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τον θάνατό του, ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, όπως και ο επόμενος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν δέχτηκαν να το χρησιμοποιήσουν και το κληροδότημα άλλαξε χρήση.

Το 1983 (νόμος 1388/1983) ιδρύεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) και στις αρχές του 1985, με πρωτοβουλία του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιου Κουτσόγιωργα, αποφασίστηκε η εγκατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στο κτήμα Μποδοσάκη στο Ψυχικό.

Το 1992 το κτήριο παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ).

Το 1996 άρχισε να κατασκευάζεται το Κέντρο Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων. Τότε, η Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κρίτο Νεόφυτο, προσέφυγε σε μέτρα για την αναστολή της ανέγερσης του εν λόγω κτηρίου διότι η λειτουργία του δεν συνάδει με τους όρους δόμησης που ισχύουν στο Ψυχικό ως περιοχή αποκλειστικής κατοικίας.

Η μόνη λύση ήταν να βρεθεί τρόπος να λειτουργεί -με όρους ή έστω και εκ περιτροπής -, ως δημοτικό κατάστημα (π.χ. Πολιτιστικό Κέντρο). Οι προσπάθειες του Δήμου απέτυχαν και έκτοτε το κτήριο ρημάζει.

Το 2014 το ΙΕΠ ανέλαβε μέρος των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Σήμερα, το Κέντρο Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων, με σπασμένα παράθυρα και γκρεμισμένη οροφή, έχει μετατραπεί σε θλιβερή αποθήκη όπου φυλάσσονται τα αρχεία και η υλική περιουσία του πρώην ΕΚΕΒΙ.

Το 2020 Πρόεδρος του ΙΕΠ ορίστηκε ο Νίκος Κούκης φιλόλογος και ιστορικός, λυκειάρχης στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση (εκπαιδευτήρια Δούκα).

sdr

Πρώτος Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπήρξε ο Καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης και ακολούθησαν: ο Καθηγητής Μιχαήλ Σακελλαρίου, ο Καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Καθηγητής Νίκος Οικονομίδης, ο Καθηγητής Αργύρης Φατούρος, ο Μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Ο Νίκος Κούκης μεταφέρθηκε το 2020 αμελλητί στην έδρα του ΕΙΠ στη βίλα Μποδοσάκη στο Ψυχικό.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΠ αποτελείται από δέκα τρία μέλη. Τα έντεκα διορίζονται από το ΥΠΠΟ, ένα από το ΥΠΕΞ και ένα από το ΥΠΑΙΘ (προτεινόμενη η Φανή Χατζηαθανασιάδου).

SOS, η τελευταία μας ευκαιρία!

Συνεχίζοντας την συνομιλία μας με την πρώην Δημοτική Σύμβουλο Νέλλη Λάβδα μας είπε:

Κατά διαστήματα η Δημοτική Αρχή έψαχνε να βρει τρόπους σύμπραξης με το ΙΕΠ δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το κτήριο Μποδοσάκη, η τότε Διοίκηση αναζητούσε χρηματοδότηση για να αποπερατωθεί το κτήριο και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά: «…Οι διάφορες πολυσήμαντες συλλογές του ΕΚΕΒΙ (βιβλιολογική βιβλιοθήκη και βιβλιοθήκη Τσίρκα) θα αξιοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου κτηρίου…»

Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, το 2019, πριν από τις βουλευτικές και τις εκλογές Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχα επισημάνει στους υποψήφιους βουλευτές και συμβούλους, την αναγκαιότητα της σύμπραξης όλων των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και μεταξύ αυτών ήταν και η αξιοποίηση του ημιτελούς κτηρίου.

Πριν από λίγο καιρό, ΓΓ του ΥΠΠΟ ορίστηκε η νέα και άξια Ψυχικιώτισα Ελένη Δουνδουλάκη (η οποία υπήρξε Αντιδήμαρχος Ψυχικού) και στο ΔΣ του ΙΕΠ μετέχει η δικηγόρος Φαίνη Χατζηαθανασιάδου (Πρόεδρος του Κ.Σ. Ψυχικού), είναι η μεγάλη ευκαιρία του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη να διώξει τα φαντάσματα από τα κουφάρια και να πιέσει για να βρεθεί λύση ώστε να ολοκληρωθούν τα ημιτελή κτήρια, να λειτουργήσουν και να λαμπρύνουν την πόλη μας.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις