Μαγειρεύουμε όσπρια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μαγειρεύουμε όσπρια

της Μαριλένας Μανιατοπούλου

Τώρα που o χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και οι υποκατηγορίες αυτών.

Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, ιδανική πηγή πρωτεΐνης χωρίς την παρουσία  κορεσμένων λιπαρών. Συνδυασμένα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, πλιγούρι, χυλοπίτες και άλλα γίνονται μία πολύ ισορροπημένη τροφή.  Με αργούς ρυθμούς, τα όσπρια αναγνωρίζονται ως το πλέον πανίσχυρο είδος διατροφής, «το εργοστάσιο παραγωγής πολύτιμων συστατικών».

Για να επαληθεύσουμε τα παραπάνω σας προτείνω τις ακόλουθες συνταγές.

Humus (πουρές από ρεβίθια)


Μία εκπληκτική συνταγή από την Αίγυπτο και το Λίβανο. Συνοδεύει τηγανητά λαχανικά.

Υλικά:

3 φλ. τσ. βρασμένα και ξεφλουδισμένα ρεβίθια.

1 φλ. τσ. ταχίνι

1 κουτ. του καφέ κύμινο

2-3 σταγόνες κόκκινο Tabasco

αλάτι

κόκκινη πάπρικα, γλυκιά

Εκτέλεση:

Σε ένα μίξερ δουλεύουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το κίμινο και το Tabasco να γίνουν μια ομοιογενής μάζα. Σερβίρουμε σε μικρά πιάτα και πασπαλίζουμε με τη γλυκιά, κόκκινη πάπρικα.

Tip:

Αν επιθυμείτε να γίνει πιο πικάντικο το humus, τηγανίζετε μία κ. σ. κουκουνάρι μέσα σε 2 κουτ. φρέσκο βούτυρο. Αφού ροδίσει, περιχύνετε με αυτή τη σάλτσα τον πουρέ.

 

Σουτζουκάκια από ρεβίθια


Υλικά:

½ κιλό ρεβίθια

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

3 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ κ. γλ. κύμινο

½ φλ. αλεύρι

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι

πιπέρι

Για την σάλτσα:

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες

½ φλ. ελαιόλαδο

½ κ.γλ. ζάχαρη

1 φύλλο δάφνης

½ φλ. κρασί

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε για 6 ώρες. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το αλεύρι, το μπέικιν, τα κρεμμύδια, το κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε σουτζουκάκια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, τα τηγανίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις ντομάτες τριμμένες, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη δάφνη, το κρασί, λίγο νερό και τα βράζουμε για ½ ώρα. Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια, τα βράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα, και τα σερβίρουμε.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις