Το μεγάλο ΟΧΙ του Ψυχικού στον ΚΕΚΡΟΠΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το μεγάλο ΟΧΙ του Ψυχικού στον ΚΕΚΡΟΠΑΣτρατηγική Γαλάνη βάζει όριο στις διεκδικήσεις.


Δίχτυ προστασίας στην πράσινη ζώνη του Ψυχικού.


Στη μάχη του Δήμου  με τα ιδιωτικά συμφέροντα -που θέλουν να οικοδομήσουν  φιλέτα κοινόχρηστων, κοινωφελών χώρων, στο Ψυχικό, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές  -και παλαιότερα, αλλά και προσφάτως.  Η τελευταία μας αναφορά μόλις ενάμισι μήνα πριν, συγκεκριμένα  το Δεκέμβριο του 2020, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό Συμβούλιο η απένταξη του Ο.Τ. 137 από το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης.

Σήμερα επανερχόμαστε, με την ευκαιρία παρόμοιας απόφασης για το Ο.Τ. 145 -που ελήφθη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 25 Ιανουαρίου- κι  όπου ομόφωνα αποφασίστηκε, όπως και για το Ο.Τ. 137,  η απένταξη του συγκεκριμένου χώρου από το ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τη διοίκηση, στη διαδικασία της αντιπαράθεσης με τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενεργό και σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δημότες-κάτοικοι  που κινήθηκαν προς τον ίδιο σκοπό, αλλά και ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού –που δίνει πάντα ανένδοτες μάχες για την προστασία των ελεύθερων χώρων και του κοινόχρηστου πρασίνου.

Σχετικά με θέμα η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κυρία Ελένη Ζέπου Χαρλαύτη, που ασχολείται επί σειρά ετών με την προστασία της μορφής της κηπούπολης του Ψυχικού, μας ενημερώνει:

«Πρόκειται για δυο σημαντικές εκτάσεις για την πόλη μας, το Ο.Τ. 137 και το Ο.Τ. 145. Το πρώτο βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαλεπά, Νιρβάνα και Δρόση και αποτελεί την αρχή της ζώνης πρασίνου τελειώνει στην οδό Μουσών και χωρίζει το αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού από τις μετέπειτα επεκτάσεις προς την δασική έκταση των  Τουρκοβουνίων. Το δεύτερο βρίσκεται απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού, μεταξύ των οδών Δρόση και Βερενίκης και αποτελεί κεντρικό τμήμα του Άλσους Αμαδρυάδων.

Η νέα διοίκηση εργάζεται πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να δημιουργήσει έναν φάκελο άρτιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο για να σταθεί απέναντι από τον ΚΕΚΡΟΠΑ και τις συνεχείς οχλήσεις του. Άλλωστε για τους λόγους αυτούς κλήθηκαν οι δημότες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με τις δικές τους ενστάσεις.

Η ανταπόκριση των Ψυχικιωτών υπήρξε  πολύ μεγάλη, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμβολή του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού του οποίου η ένσταση συνοδευόταν με τριάντα έγγραφα που τεκμηρίωναν τις απόψεις του  και βοήθησαν και στην τεκμηρίωση των απόψεων του Δήμου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φάκελοι που αφορούσαν αυτά τα δύο σημεία και βρισκόντουσαν στα αρχεία του Δήμου ήταν ελλιπείς. Έλειπαν ουσιαστικά έγγραφα για την υποστήριξη των υποθέσεων όπως η έκθεση Γεωργούση Παπαζαφειρόπουλου του 1938 και του Αγάθωνος που πραγματοποιήθηκε το 1982.

Αυτά και άλλα παρόμοιας σημασίας έγγραφα παρέδωσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος.  Ευλόγως όσο περισσότερο τεκμηριωμένη είναι η πρόταση τόσο αυξάνονται οι ελπίδες για νίκη των δημοτών και του περιβάλλοντος απέναντι στην εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ.

Ήδη από το 1992 υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις όπου στηρίζονταν στις επιταγές της απόφασης 975/2007 του ΣτΕ και καθοδηγούσαν, ουσιαστικά υπαγόρευαν σχεδόν στις δημοτικές αρχές τον τρόπο για την οριστική απένταξη των από το πολεοδομικό σχεδιασμό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά την ΣτΕ 3856/2008 «Η Διοίκηση δεν δεσμεύεται να καταστήσει άνευ ετέρου το ακίνητο οικοδομήσιμο, αλλά οφείλει να εξετάσει εάν συντρέχουν λόγοι που εξ αντικειμένου δεν επιτρέπουν τη δόμησή του, όπως στις περιπτώσεις ακινήτων που έχουν δασικό χαρακτήρα… και περαιτέρω να συνεκτιμήσει, κατά τρόπο τεκμηριωμένο, αφενός τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ακινήτου… αφετέρου τις πολεοδομικές ανάγκες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής…».

Έκτοτε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές μάλλον διατήρησαν αυτήν την κατάσταση σε ένα είδος ομηρίας (διότι σαφώς στάθηκαν εμπόδιο στην ανοικοδόμηση) συντηρώντας, όμως, τις προσδοκίες της εταιρείας και αφήνοντας εκτεθειμένο το Ψυχικό με αποτέλεσμα το 2020 να αντιμετωπίζουμε Περιφέρεια και ΚΕΣΥΠΟΘΑ με αποφάσεις θετικές ως προς τα αιτήματα της εταιρείας».

Άμεσα ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, γνωστός πια για την αποτελεσματικότητα του, στην διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, προχωράει το θέμα με γοργούς ρυθμούς. Επιλέγει εκλεκτούς και έγκριτους συνεργάτες∙ μηχανικούς, τοπογράφους, χωροτάκτες, πολεοδόμους και δικηγόρους δημιουργώντας μια πολύ δυνατή ομάδα με ένα και μόνο  : να τεθούν εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού τα δύο σημεία και να μην έχουν όρους δόμησης.

Ο Δήμαρχος αλλάζει την τακτική και οργανώνει μια αποφασιστική, επιθετική πολιτική δράση με σκοπό να βάλει φρένο στις βλέψεις της εταιρείας και να διατηρήσει την κηπούπολη, προβλέποντας ακόμα και για το Ο.Τ. 161 στην οδό Μελετόπουλου αλλά και το Ο.Τ. 89 επί της οδού Δάφνης.

Η απόφαση τώρα στα χέρια του Υπουργείου. Ήρθε η ώρα να δείξει πόσο διατεθειμένο είναι να προφυλάξει τον ορεινό όγκο των Τουρκοβουνίων και να σεβαστεί τις επιταγές του Ρυθμιστικού της Αθήνας -του οποίου οι προβλέψεις είναι πολύ αυστηρές, δεδομένου ότι η αναδάσωση του Τουρκοβουνίων είναι στοίχημα ζωής.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις