Επαναφορά του Μνημείου Ζαλόγγου στο Ίδρυμα Νιάρχος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Επαναφορά του Μνημείου Ζαλόγγου στο Ίδρυμα Νιάρχος

Δράσεις για τα 200 χρόνια από το 1821


Με δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα εορταστούν φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτών των ποικίλων εκδηλώσεων, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) επαναφέρει στην Αγορά του την οριζόντια τομή σε ύψος 40εκατοστά της βάσης του γλυπτού Μνημείο Ζαλόγγου.

Το έργο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ,  τον Ιανουάριο του 2019 στο πλαίσιο της έκθεσης «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής».

Η επαναφορά της μικρογραφίας του έργου που είναι κατασκευασμένη από επαργυρωμένο ορείχαλκο και  δημιουργία του ίδιου του καλλιτέχνη, θα φιλοξενηθεί εκ νέου λοιπόν στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2021 και είναι ένα γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή μιας σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το εμβληματικό γλυπτό για το Μνημείο Ζαλόγγου βρίσκεται στην κορυφή ενός γκρεμού στο όρος Ζάλογγο  σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ορατό από απόσταση 35 χιλιομέτρων. Έχει μήκος 18 μέτρα και ύψος 15 μέτρα και απεικονίζει αφαιρετικά 6 γυναικείες μορφές που πιασμένες χέρι-χέρι σέρνουν το χορό, μεγεθύνονται κλιμακωτά και καθώς φτάνουν ως την άκρη του γκρεμού γιγαντώνονται, μετατρέπονται σε σύμβολο θυσίας και αγάπης για την ελευθερία. Η αποπεράτωσή του και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 10 Ιουνίου 1961 με ιδιαίτερη επισημότητα, ενώ χρειάστηκαν 6 χρόνια και 4.300 ασβεστολιθικοί όγκοι, διαστάσεων 40χ20χ25 εκατοστών,  για να ολοκληρωθεί το γλυπτό. Η δημιουργία του θεωρείται κατασκευαστικός άθλος για την Ελλάδα του ’50 και το ’60 καθώς τα υλικά μεταφέροντας από απόσταση 160 χλμ για να δουλευτούν και να λαξευτούν επί τόπου, στο όρος Ζάλογγο.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις