ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ: 350 χρόνια στην Ελλάδα – 60 χρόνια στο Νέο Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ:

350 χρόνια στην Ελλάδα

60 χρόνια στο Νέο Ψυχικό


Ουρσουλίνες- κάθε μέρα ευπρόσδεκτος

Βασιζόμαστε στις αξίες – είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών είναι το πρώτο ξένο ιδιωτικό Ελληνογαλλικό Σχολείο στην Ανατολική Μεσόγειο με 350 χρόνια προσφοράς παιδείας και πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο.

Στην Ελλάδα, το πρώτο σχολείο λειτούργησε το 1670 στο νησί της Νάξου και ακολούθησε η Σχολή της Τήνου. Στην Αθήνα, οι Αδελφές Ουρσουλίνες έφθασαν τον Οκτώβριο του 1947 και ίδρυσαν το πρώτο τους εκπαιδευτήριο στην οδό Όθωνος. Το 1952, εγκαθίστανται στην οδό Ανθέων, στο Ψυχικό ενώ το 1959 μεταφέρονται στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους στην οδό Ψυχάρη, στο Νέο Ψυχικό.

χάρτης σχολείων Ουρσουλινών

Οι μαθητές αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και η ανεύρεση νέας επιπλέον στέγης θεωρείται επιβεβλημένη για το έτος 1962, τρία χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στο Νέο Ψυχικό. Αγοράζουν μέρος του τεράστιου «Κτήματος Βορρέ» στην περιοχή των Αναβρύτων, στον Δήμο Αμαρουσίου. Ένα χρόνο αργότερα γίνεται η μεταφορά του. Στο κτίριο αυτό μέχρι σήμερα λειτουργούν ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Το 2019, γιορτάζονται τα 60 χρόνια λειτουργίας εδώ στο Νέο Ψυχικό. Η Σχολή ανήκει στο εκπαιδευτικό Τάγμα των Ουρσουλινών που έχει παρουσία σε 40 χώρες και στις 5 ηπείρους, με σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γύρω στους 200.000 μαθητές, καθώς και Πανεπιστήμια.

Εκπαιδευτική Συνεργασία

τα λασαλιανά σχολεία στον κόσμο

Από την ίδρυσή τους, οι Αδελφές Ουρσουλίνες, πιστές στις παραδόσεις της ιδρύτριάς τους Αγίας Angela Merici, ακολουθούν το ρεύμα και τις ανάγκες της εποχής, με βάση τα λόγια της αγίας: «Εάν οι καιροί και οι ανάγκες το απαιτούν, λάβετε νέα μέτρα, προχωρήστε σε αλλαγές, πάντα όμως, με σύνεση και ακολουθώντας σωστές συμβουλές».

Το αναφέρουμε αυτό γιατί οι αδελφές Ουρσουλίνες εν ενεργεία, δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα. Επειδή δεν φαινόταν διάδοχη κατάσταση για την συνέχιση της αποστολής τους στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2017, αποφάσισαν να αναθέσουν τη διεύθυνση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των σχολείων τους στους αδελφούς των Λασαλιανών Σχολείων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό με παρουσία σε 80 χώρες, του οποίου η εκπαιδευτική παράδοση είναι παρόμοια με τη δική τους. Το μέλλον λοιπόν των σχολείων και του έργου των Ουρσουλινών στην Ελλάδα είναι απόλυτα εξασφαλισμένο.

Η Σχολή  ηνίοχος χώρο της εκπαίδευσης επί σειρά αιώνων, με πνεύμα  εκσυγχρονισμού και βηματισμό προς τη  νέα εποχή που διαμορφώνεται, συνεχίζει ακόμα πιο δημιουργικά και πιο αποτελεσματικά την πορεία της και την αποστολή της στην Ελλάδα.

Νέα Διοίκηση

Βασίλειος Σπυρογιάννης

Την Γενική Διεύθυνση της Σχολής την ανέλαβε ο  κύριος Βασίλειος Σπυρογιάννης, απόφοιτος της Σχολής Τ.Ε.Φ.Α.Α. ,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με MSc στην Διοίκηση & Εκπαιδευτική Διοίκηση και πολυετή προϋπηρεσία στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ταυτότητα της Ελληνογαλλικής  Σχολής Ουρσουλινών,ο κ. Σπυρογιάννης μας είπε:

<< Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το Σχολείο των Ουρσουλινών ακολουθεί συγκεκριμένο Παιδαγωγικό Σχέδιο το οποίο ορίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, αποτελεί δε συνάμα, ένα εκπαιδευτικό συμβόλαιο ανάμεσα στη διεύθυνση, τα μέλη του διδακτικού , διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού που εργάζονται στα σχολεία μας, αλλά και ανάμεσα στους γονείς και του μαθητές.  Το Παιδαγωγικό Σχέδιο  είναι προσανατολισμένο ώστε να συμβάλλει στην όλη ανάπτυξη του παιδιού και του νέου, σε διανοητικό, σωματικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, ηθικό και πνευματικό επίπεδο και είναι ανοικτό σε όλους, ανεξάρτητα από τις εθνικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές καταβολές όσων φοιτούν σ΄αυτό.

Καλλιεργεί σχέσεις αγάπης και ελευθερίας, ένα κλίμα χαράς και ελπίδας, ενότητας και ειρήνης, τον σεβασμό στην προσωπική ιστορία του καθένα.

Για εμάς κάθε μαθητής μας είναι ξεχωριστός. Έχει ταυτότητα. Η ενασχόληση αυτή με κάθε παιδί  ξεχωριστά αλλά και εκπαίδευσή του με ρόλους μέσα στην Κοινότητα κάνει το πρόγραμμά μας ξεχωριστό. Πολλές φορές το υλικό το οποίο διαχειρίζεται το κάθε παιδί, έχει φτιαχτεί για τις  δικές του ανάγκες του. Στόχος κυρίαρχος αποτελεί, η σχολική ζωή  να συνδυάζει  την προσωπική  ευτυχία  με την προσδοκώμενη  επιτυχία.

Σήμερα όσο ποτέ γνωρίζουμε πως δεν αρκεί πια η συσσώρευση πλειάδας γνώσεων. Φέροντας κάθε παιδί την μοναδικότητά του στο σχολείο μας, αυτό που το προίκισε η φύση  καθώς και τα ερεθίσματα που πήρε από την οικογένειά του, προτεραιότητά μας αποτελεί η εκπαίδευση του σε συγκεκριμένες δεξιότητες ζωής, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η αυτογνωσία ,ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης>>.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις