Αγία Φιλοθέη… γιορτάζουμε αλλιώς

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αγία Φιλοθέη… γιορτάζουμε αλλιώς

Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στις 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος στον Δήμο μας με την προβολή της γνωστής ταινίας «Φιλοθέη Η Αγία των Αθηνών» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού.  Η ταινία παρουσιάστηκε στα τέλη του 2019 και καθήλωσε τους θεατές της ενώ απέσπασε πολλά βραβεία. Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης και οι αγώνες της αντανακλούν αξίες για τις οποίες αγωνίζεται η UNESCO, που υποστήριξε την ταινία.

Πρόκειται για  ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από  τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους.

Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες.

Το ντοκυμαντέρ θα «ανέβει» στο κανάλι you tube του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, το απόγευμα στις 19 Φεβρουαρίου και θα είναι στην διάθεσή μας για 48 ώρες, μέχρι την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις