ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Της Μαριλένας Μανιατοπούλου

Καλομελέτα κι έρχεται…

Ας βλέπουμε τη ζωή με καλό μάτι, γιατί τα πράγματα από μια άποψη είναι τόσο απλά, που αρκούν δυο-τρία αυγά για να γίνει κορυφαίο παιχνίδι απόλαυσης.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σπαγγέτι

200γρ. μανιτάρια

200γρ. τυρί τριμμένο(έμμενταλ ή γκούντα )

2 ξερά κρεμμύδια

1 φλιτζ. δυόσμο ή μαιντανό ψιλοκομμένο

6 αυγά χτυπημένα

2-3 κουταλιές βούτυρο

Αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζετε τα σπαγγέτι και τα κρατάτε κατά μέρος. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και ξανθαίνετε τα κρεμμύδια. Καθαρίζετε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβετε. Τα προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με το δυόσμο ή το μαϊντανό. Αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγο και κατεβάζετε  από τη φωτιά. Αναμειγνύετε σε μπολ τα αυγά, τα σπαγγέτι, το τυρί, το μείγμα των μανιταριών, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Ψήνετε για 20’ στους 200C. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

 

ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ (6 άτομα)

3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες

5 κρεμμυδάκια φρέσκα

12 αυγά

200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

150 γρ. κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο

Ένα ματσάκι δυόσμο και άνηθο

Λίγη φρυγανιά

4-5 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο επιπλέον λάδι ή βούτυρο για το ταψί

50 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι για το γαρνίρισμα

Αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε καλά, τα ψιλοκόβετε και τα σοτάρετε σε κατσαρόλα με λάδι μαζί με τις ροδέλες των κολοκυθιών. Προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και τα αφήνετε στη φωτιά για 2-3’. Τα αποσύρετε από την εστία, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.

Μεταφέρετε το μείγμα σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψί, βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά. Σπάτε σε μπολ τα αυγά, τα χτυπάτε, τα ρίχνετε στο ταψί με τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε τα τυριά και ανακατεύετε τα υλικά προσεκτικά. Τα βάζετε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία. Ψήνετε για 20’-25’, μέχρι να δέσει το σφουγγάτο. Γαρνίρετε με  το κουκουνάρι.

 

ΟΜΕΛΕΤΑ- ΡΟΛΟ ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ (8 άτομα)

Για την ομελέτα

60γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

30 γρ. βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

¼ του λίτρου γάλα

5 αυγά

Για τη γέμση

300γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο

60γρ. βούτυρο

6 κουταλιές φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

100γρ. ρικότα

50γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι

Αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνετε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί 40×30 εκ. το στρώνετε με λαδόχαρτο και βουτυρώνετε και το χαρτί. Λιώνετε το βούτυρο σε άλλο σκεύος σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 2’. Προσθέτετε το γάλα χλιαρό, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει. Το αφήνετε για 4’ να κρυώσει και προσθέτετε τους κρόκους χτυπημένους πολύ καλά και το τυρί και ανακατεύετε.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε στο μείγμα το 1/3, ανακατεύετε και έπειτα αναμειγνύετε προσεκτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα. Αδειάζετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15’.

Στο μεταξύ, για τη γέμιση σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε βούτυρο ώσπου να γίνουν διάφανα, προσθέτετε το σπανάκι και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αποσύρετε από τη φωτιά και, μόλις τα χορταρικά κρυώσουν, προσθέτετε τη ρικότα και το ροκφόρ.

Αναποδογυρίζετε τη ψημένη ομελέτα αρχικά σε πετσέτα μεγαλύτερη από το μέγεθός της, απλώνετε το μείγμα σπανάκι- κρεμμυδάκια- τυριά, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες 2,5 εκ. περίπου και τυλίγετε σε ρολό με τη βοήθεια πετσέτας. Τη μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα και την πασπαλίζετε με μαϊντανό. Τη σερβίρετε κομμένη σε φέτες.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις