Θεραπευτικό παιχνίδι και Δημιουργικός Κινηματογράφος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Θεραπευτικό παιχνίδι και Δημιουργικός Κινηματογράφος

Δωρεάν για παιδιά από 6 έως 15 ετών

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας  του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού υλοποιεί δύο καινοτόμα προγράμματα για παιδιά και έφηβους, με σκοπό να προσφέρει δημιουργικά ερεθίσματα και να ανοίξει ο δρόμος για δημιουργική ελεύθερη ώρα. «Είναι απαραίτητο να απασχοληθούν τα παιδιά μας με κάποιο τρόπο δημιουργικό. Ο εγκλεισμός έχει φέρει πολλά προβλήματα στις οικογένειες με τα παιδιά να μην ξέρουν πώς να περάσουν τον χρόνο τους ή ας μην κρυβόμαστε να κάθονται μπροστά στον υπολογιστή και να παίζουν με τις ώρες παιχνίδια ακόμα και ακατάλληλα για την ηλικία τους. Το ζόρι του εγκλεισμού αφορά όλους μας. Η κοινωνική προστασία σήμερα κιόλας θα απλώσει το δίχτυ προστασίας της και σε αυτές τις ηλικίες παρουσιάζοντας δύο προγράμματα. Τις προτάσεις έφεραν δύο συνδημότισσές μας οι κυρίες Αλεξάνδρα Πετρούτσου και Γιάννα Δεληγιάννη» δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζελή.

Ας δούμε αναλυτικά τα προγράμματα:

Θεραπευτικό Παιχνίδι

Παιχνίδι: μοχλός έκφρασης για παιδιά και εφήβους

Το θεραπευτικό, παιδαγωγικό παιχνίδι, γνωστό και σαν παιγνιοθεραπεία, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας για παιδιά και εφήβους και έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξή τους, καθώς τα απελευθερώνει από άγχη, φόβους, συγκρούσεις και εντάσεις, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία των ενηλίκων με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Αφορά παιδιά που παρουσιάζουν μια ποικιλία δυσκολιών, όπως: κρίσεις θυμού, επιθετικότητα, ζήλια, άγχος αποχωρισμού, φοβίες, υπερκινητικότητα,  χαμηλή αυτοπεποίθηση, χαμηλή κοινωνικότητα, διαζύγιο, διαταραχές συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου ή όρεξης κ.α.

Η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορα είδη παιχνιδιών αλλά και διάφορες άλλες μορφές έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο πηλός και το θεραπευτικό παραμύθι, με σκοπό να το παιδί να εξερευνήσει πιθανές τραυματικές εμπειρίες, τωρινές ή του παρελθόντος, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που του παρέχει το συμβολικό παιχνίδι και ο θεραπευτής. Ταυτόχρονα διευκολύνει την ανάπτυξη μιας ασφαλούς σχέσης, όπου το παιδί νιώθει ελεύθερο να εκφραστεί  πλήρως και να εξερευνήσει σε βάθος τον εαυτό του (συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες και συμπεριφορές).

Οι εθελοντικές συναντήσεις θα γίνονται ατομικά, διά ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από την ψυχολόγο κυρία Αλεξάνδρα Πετρούτσου, σε σταθερή απογευματινή ώρα μία φορά την εβδομάδα. Για πληροφορίες/συμμετοχές στο τηλέφωνο:6939054192 και στο mail:alexandrapr94@gmail.com.  Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες και θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Ο κύκλος για κάθε παιδί θα ολοκληρωθεί σε διάστημα από τρεις συναντήσεις έως τρεις μήνες.

 

Παίζουμε κινηματογράφο;

Εργαστήριο κινηματογράφου: Από την έβδομη τέχνη στο κινηματογραφικό παιχνίδι…

Με το μότο “παίζουμε κινηματογράφο;” –  όπως τα παιδιά προτρέπουν το ένα το άλλο με τη φράση “παίζουμε κρυφτό;”, “παίζουμε κυνηγητό;” έτσι και το κινηματογραφικό εργαστήρι έρχεται να προτρέψει τα παιδιά να ακολουθήσουν ένα δημιουργικό παιχνίδι, να τονώσουν την κριτική τους ανάλυση, την επικοινωνία με οπτικοακουστικά μέσα, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Με σκοπό αφενός μεν να ξεφύγουν τα παιδιά από τον υπολογιστή αφετέρου δε να προωθηθούν δημιουργικές στιγμές με καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στον πυρήνα της εκπαίδευσης καθώς και στον πολιτισμό, τα κινηματογραφικά εργαστήρια επικεντρώνονται στην τέχνη του κινηματογράφου, μέσα από το παιχνίδι και με παιδαγωγικές μεθόδους.

Για τα μικρότερα παιδιά δίνεται έμφαση σε προβολές, κατασκευές, καρτέλες με απλά σχέδια, παιχνίδια με αφορμή γνωστά παραμύθια, αναφορές στο θέατρο σκιών και το πέρασμα στην οπτική καταγραφή με χρώμα και ήχο και θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, ενώ για  τα μεγαλύτερα σε προβολές, ανάλυση, καρτέλες που απαιτούν γραπτό λόγο και σχεδίαση,  κατάρτιση των βασικών εργαλείων της τέχνης του κινηματογράφου και της απλής, αλλά απαραίτητης μεθοδολογίας για την υλοποίηση καταγραφής μιας ιδέας σε ταινία.

Οι εξειδικευμένοι σκηνοθέτες-παιδαγωγοί θα μιλήσουν για τα βασικά εργαλεία κινηματογράφησης θα μάθουν στα παιδιά το πώς κινείται ο κινηματογράφος, την ικανότητα του ανθρώπου να πρωτοκαταγράψει την κίνηση, τους μαγικούς φανούς, τις κάμερες, τις μακέτες, τα σκηνικά του θεάτρου σκιών, το φως, τα πρώτο animation, θα μιλήσουν για τα κινηματογραφικά είδη όπως το ντοκιμαντέρ, το animation, τη μυθοπλασία, το μιούζικαλ, για βιβλία που έγιναν θεατρικά έργα, όπερες και ταινίες, θα δείξουν αποσπάσματα από ταινίες που έχουν χρησιμοποιήσει με ολιστικό τρόπο όλες τις καλές τέχνες, όπως τη ζωγραφική, τη μουσική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τα κόμικς και θα αφηγηθούν  παραμύθια με μικτές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και κινηματογραφικής παιδείας.

Το εργαστήριο προς το παρόν θα λειτουργήσει διαδικτυακά. Για πληροφορίες/συμμετοχές στην κυρία Γιάννα Δεληγιάννη, στο τηλέφωνο:6972821195 και στο mail: info@cinemathesis.com.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις