Ο Δήμος αντεπιτίθεται  και προστατεύει το Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Δήμος αντεπιτίθεται  και προστατεύει το Ψυχικό

Η μέχρι σήμερα αμυντική τακτική του Δήμου απέναντι στην εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. αποτελεί οριστικά παρελθόν για την Δημοτική Αρχή Γαλάνη, που έχει αποφασίσει να θέσει τέλος στις διεκδικήσεις της και στην τακτική της να συνεχίσει την οικοδομική της δραστηριότητα στα Τουρκοβούνια.

Αυτό αποδεικνύεται, από την εισήγηση που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο για απένταξη από το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού του Ο.Τ. (οικοδομικό τετράγωνο) 137, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαλεπά και Νιρβάνα, δίπλα στο Άλσος Νυμφών, η οποία έγινε ομοφώνως δεκτή.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι ο αποκλεισμός της δυνατότητας οικοδόμησης του εν λόγω ΟΤ.

Η Δημοτική Αρχή Γαλάνη αποφάσισε να κάνει πράξη όσα οι αποφάσεις του ΣτΕ για την υπόθεση υποδείκνυαν ήδη από το 1992 και το 2016, περί θέσεως του χώρου του ΟΤ. εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού, τα οποία αγνόησαν εγκληματικά οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί τον Δήμο τα τελευταία 30 χρόνια και για την οποία έχουν γίνει δίκες επί δικών μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.

Για να θυμηθούμε το ιστορικό, ήρθαμε σε επικοινωνία με την κυρία Ελένη Ζέππου – Χαρλαύτη αντιδήμαρχο και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ψυχικού η οποία μας λέει και στα εξής: αξίζει να αναφέρουμε, ότι η κηπούπολη του Ψυχικού, δημιουργήθηκε από την εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ με ιδιωτική πολεοδόμηση, βάσει σχεδίου που εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1923, το οποίο προέβλεπε σημαντικούς κοινοχρήστους χώρους, μεγάλα οικόπεδα και φαρδείς δρόμους.

Το αρχικό αυτό σχέδιο τελείωνε στις οδούς Νικηφόρου Λύτρα και Δάφνης. Η περιοχή πάνω από τις οδούς αυτές χαρακτηριζόταν δάσος και στο αρχικό αυτό σχέδιο χωριζόταν από την κηπούπολη από ζώνη πρασίνου που ξεκινάει από την περιοχή του ΟΤ 137 και φτάνει μέχρι την οδό Μουσών, που αποτελεί το όριο του Ψυχικού με τον Δήμο Αθηναίων.

Παρά το γεγονός, ότι η εκτός σχεδίου περιοχή ήταν δασική, εν τούτοις με επίσπευση της εταιρείας έγιναν δυο επεκτάσεις σε βάρος της δασικής περιοχής και σε αυτές παρατηρούμε, ότι πλέον δημιουργήθηκαν μικρά οικόπεδα και στενοί δρόμοι χωρίς τους ανάλογους  κοινοχρήστους χώρους.

Δημιουργήθηκε ένα άλλο Ψυχικό…

Εν τω μεταξύ η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου του Ψυχικού, εξελίχθηκε και αυτή ανώμαλα, αφού κάποιοι από τους κοινοχρήστους χώρους μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, όπως π.χ. το διάσημο Pavillon Rose και κάποιοι από τους δρόμους στένεψαν δραματικά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις οδούς Κισσάβου, Παλαμά κλπ.

Η κατάσταση αυτή είχε οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις της τότε Κοινότητας Ψυχικού με την εταιρεία.

Το 1972 έγινε από ειδική επιτροπή καταγραφή των απωλειών κοινοχρήστων χώρων που είχε η κοινότητα, η οποία έδειξε ότι έλειπαν 21 στρέμματα κοινοχρήστων χώρων.  Στις απώλειες αυτές όμως πρέπει να προστεθούν και η πώληση του χώρου του Αρσακείου, της Σχολής Μωραΐτη, του Pavillon Rose κλπ., ώστε αθροιζόμενες φτάνουν στα 115 στρέμματα!

Με σκοπό να εξισορροπήσει αυτή η κατάσταση, έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ψυχικού το 1988 και προβλέφτηκαν ως κοινόχρηστοι  χώροι το ΟΤ 137, το ΟΤ 89 επί της οδού Δάφνης, όπου βρισκόταν ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ψυχικού κλπ., αντί η εταιρεία να κληθεί να δώσει πίσω όλα όσα όφειλε».

Λίγο αργότερα, η εταιρεία λησμονώντας δήθεν το παραπάνω τραγικό ιστορικό, άρχισε να ζητάει την άρση της δήθεν ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης που της επιβλήθηκε στο ΟΤ 137, για τον λόγο ότι δεν της καταβλήθηκε το τίμημα…καθώς επίσης να ζητάει τροποποίηση του ρυμοτομικού, ώστε να αποχαρακτηριστεί από κοινόχρηστος και να ξαναγίνει οικοδομήσιμος ο χώρος του ΟΤ 137 και βεβαίως όρους δομήσεως.

Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται Ο.Τ. ανοικτό προς την δασική περιοχή, που δεν οικοδομείται, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣτΕ, επιχείρημα που ουδέποτε προβλήθηκε μέχρι σήμερα από καμία Δημοτική Αρχή!…

Καθοριστικής σημασίας υπήρξε διαχρονικά η συμβολή του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, το αρχείο του οποίου αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Η Δημοτική Αρχή έχει στο πλευρό της, όπως αποδεικνύεται, ένα εξαιρετικό επιτελείο τεχνικών συμβούλων που συνδράμουν τους νομικούς της παραστάτες και οδηγούν τον Δήμο σε λύσεις καθοριστικές με σκοπό την ουσιαστική προστασία της κηπούπολης.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις