Κανείς πολίτης μόνος του

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Κανείς πολίτης μόνος του

Συνέντευξη στην Πέλλη Ζωγοπούλου

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλάει στα «Τοπικά νέα» για θέματα Ψυχικής Υγείας που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας

Είναι η πρώτη Υφυπουργός Υγείας στη χώρα μας, με αρμοδιότητα τα θέματα ψυχικής υγείας.  Η ανάληψη των καθηκόντων της γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που σημαδεύεται από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, ενώ βρίσκει το σύστημα εντελώς απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει  στις αυξημένες απαιτήσεις.

Με την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωση που τη διακρίνει με ό,τι καταπιάνεται, μέσα στο πρώτο τετράμηνο, ενημερώνεται για τις παθογένειες του συστήματος κι εναρμονίζει τις δράσεις του τομέα της,  ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης όλων των πολιτών.

Παράλληλα ασχολείται σοβαρά κι ενδελεχώς με τις εξαρτήσεις εφήβων και νέων ανθρώπων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργού, και φέρνει το πρόβλημα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του υπουργείου.  Ταυτόχρονα παραμένει πιο κοντά από ποτέ στους ανθρώπους της περιφέρειάς της, ενώ δηλώνει ότι το να είναι δίπλα τους, τώρα που ασκεί εκτελεστική εξουσία, είναι υποχρέωσή της!

Είστε η πρώτη αρμόδια Υφυπουργός, στη χώρα μας, για θέματα Ψυχικής Υγείας και καλείστε να διοργανώσετε ένα λίαν ευαίσθητο τομέα που πάσχει εδώ και χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες ψυχολογικής επιβάρυνσης λόγω πανδημίας. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Ο τομέας της ψυχικής υγείας μέχρι πρότινος ήταν υποτιμημένος από το κράτος. Δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η σημασία της ψυχικής υγείας στη διατήρηση της ευημερίας και της κοινωνικής ειρήνης. Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, παρατηρείται μια στροφή από τους κρατικούς μηχανισμούς προς την ενδυνάμωση αυτού του τομέα.

Όπως ανάφερα και στην ομιλία μου για τον προϋπολογισμό 2021, την χρονιά που διανύουμε, η παγκόσμια πανδημία εμφανίστηκε σε ένα ταραγμένο και υποχρηματοδοτούμενο τοπίο ψυχικής υγείας.

Τα δραστικά και- αναγκαίως περιοριστικά- μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την Ψυχική Υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες.

Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών παροχής των σχετικών υπηρεσιών και προώθησης καινοτόμων πολιτικών που θα συμβάλλουν  στην ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων.

Άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου μας, σήμερα είναι η ολοκλήρωση και δρομολόγηση των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid 19 στους πολίτες. Και είναι ιδιαίτερο σπουδαίο το γεγονός ότι πετύχαμε την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού  για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, από 34 εκατομμύρια ευρώ σε 58, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιζητούμε – μαζί με τα έκτακτα έσοδα-να φτάσουμε  στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο covid -19  προκάλεσε καταστάσεις και πιεστικές συνθήκες που οι πολίτες στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να διαχειριστούν από μόνοι τους. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες υποστήριξης κι εκπόνησε ανάλογα προγράμματα. Πώς θα γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό και πως μπορεί να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε αυτά;

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας προς τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τα προγράμματά μας είναι διαρκής. Γι’ αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούμε και τα ΜΜΕ αλλά και τις δικές μας δυνάμεις, τις δομές υγείας που υπάρχουν και στις οποίες απευθύνονται οι πολίτες για να ζητήσουν βοήθεια.

Ένας από τους άμεσους τρόπους ολοκληρωμένης επικοινωνίας με τους πολίτες είναι η ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Εκεί έχουμε ήδη  αναρτήσει τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης το 10306. Πόσοι άνθρωποι την χρησιμοποιούν καθημερινά; Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με άγχος και κατάθλιψη;

Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 είναι ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Δεν αφορά μόνο την πανδημία και στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού». Οι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι προσφεύγουν στη βοήθεια της γραμμής 10306 δεν αφορούν μόνο το άγχος και την κατάθλιψη. Η Γραμμή συνολικά έχει απαντήσει σε 78.890 κλήσεις εκ των οποίων οι 25.164 κλήσεις αφορούν την περίοδο 4/4/2020 έως 10/5/2020, αντίστοιχα οι 17.008 κλήσεις αφορούν την περίοδο από τις 11/5/2020 έως 3/9/2020 και οι υπόλοιπες 36.718 την περίοδο έως και τις 11/12.

Είστε η πρώτη Υπουργός ή Υφυπουργός που επισκέφτηκε το Δρομοκαΐτειο. Τι ελλείψεις είδατε;  Υπάρχει κάποια πρόβλεψη;

Είναι πράγματι αλήθεια ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία μου, επισκέφθηκα το Δρομοκαΐτειο , όπως και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) και σειρά ψυχιατρικών κλινικών σε όλη τη χώρα καθώς θέλησα να καταγράψω τις ανάγκες και να δω «ιδίοις όμμασι» τα προβλήματα, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις. Θεωρώ ότι είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτικό πρόσωπο να γνωρίζει από πρώτο χέρι τον κλάδο αρμοδιότητάς του.

Ασφαλώς, σήμερα, οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στο Δρομοκαΐτειο σκοπεύουμε σε αυτή την έκτακτη συγκυρία να διαχειριστούμε τις ανάγκες όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, με την ενίσχυση των δομών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, στόχος μας είναι o εκσυγχρονισμός των υποδομών για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο  φιλικό προς το περιβάλλον, ως μέρος του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξαρτήσεις:  ναρκωτικά, νόμιμος τζόγος, αλκοόλ και internet… Όχι και λίγες προκλήσεις για έφηβους που νοιώθουν ότι ασφυκτιούν και πιέζονται στην σημερινή αγχωτική πραγματικότητα. Και με δεδομένο ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, τι σκέφτεστε να κάνετε, ειδικά για νέους ανθρώπους;

Και αυτός ο τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Για τον λόγο αυτό, δημιουργούμε Εθνικό Δίκτυο για τις  εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με: καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.

Πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, προετοιμάζουμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.

Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν από το ΚΕΘΕΑ πέντε (5) Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο, ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Και επειδή η στήριξη της οικογένειας σε κάθε είδους εξάρτηση είναι σημαντική, υπάρχει κάποιο πλάνο ενημέρωσης για γονείς με παιδιά εξαρτώμενα; Πώς θα πεισθεί ο γονιός να ξεπεράσει το κοινωνικό στίγμα, που ακολουθεί τις χρήσεις και εξαρτήσεις και θα ζητήσει βοήθεια για το παιδί του;

Οι γονείς πείθονται να ζητήσουν βοήθεια από την ίδια την ανάγκη και την αγάπη τους για τα παιδιά. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Ελλάδα, στοιχειωδώς λειτουργική, που να αντιμετωπίζουν τα παιδιά της αυτό το τεράστιο πρόβλημα και να αδιαφόρησε. Αυτή την περίοδο εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά  των Ναρκωτικών με στόχο την παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του  πρώτου τριμήνου 2021.

Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να αναφέρω ότι στον ΟΚΑΝΑ  υλοποιούμε   16 Προγράμματα, χρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και προχωρούμε στη δημιουργία 18 Δομών: Πέντε (5) Πολυδύναμων Κέντρων για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο). Μίας (1) Μονάδας για αλκοόλ και νόμιμες εξαρτήσεις. Πέντε (5) Κινητών Μονάδων και έξι (6) Κέντρων Ημέρας αστέγων και μη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και ένα (1) Υπνωτήριο Αστέγων στην Αθήνα.

Να κάνουμε μια στροφή προς τα τοπικά δρώμενα, καθώς διαπιστώνουμε ότι ουδόλως ξεχάσατε τον τόπο σας, το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού καθώς και τους Δήμους της Περιφέρειας σας. Απεναντίας, σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών μας, τώρα είστε πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι άποψη, στάση ζωής;

Αυτό είναι υποχρέωσή μου. Τώρα που ασκώ εκτελεστική εξουσία θα ήταν αδιανόητο να λησμονήσω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Πώς θα μπορούσε κανείς να είναι τόσο αγνώμων ώστε να επιδείξει αδιαφορία ακριβώς την περίοδο που μπορεί να κάνει πράγματα; Στόχος μου είναι να επαναπροσδιοριστεί, σε στέρεες βάσεις, το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης την οποία διερχόμαστε και να μην αφήσουμε κανένα πολίτη μόνο του.

Μάλιστα , στο Υπουργείο Υγείας σχεδιάζουμε ρυθμίσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των Δήμων στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Κοινότητα.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις