Ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός Προϋπολογισμός

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός Προϋπολογισμός

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη κατέθεσε τον 2ο κατά σειρά Προϋπολογισμό της για το 2021

Κατατίθεται έγκαιρα  παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία. Έγκριση από το Παρατηρητήριο χωρίς παρατηρήσεις. Άγρια κόντρα με μείζονα αντιπολίτευση.

Ο ετήσιος Προϋπολογισμός του Δήμου παρουσιάστηκε στο  Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου, από το Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη και την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κυρία Μίνα Μελισσουργού.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και επέστρεψε χωρίς καμιά παρατήρηση» δηλώνει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την εισήγηση του θέματος, ενώ ο Δήμαρχος συγχαίρει και ευχαριστεί την Αντιδήμαρχο κυρία Μελισσουργού, αλλά και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, για την άψογη κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, που καταρτίστηκε εμπρόθεσμα, παρά τις όποιες δυσκολίες συνεπάγονται από  το μειωμένο προσωπικό του Δήμου, λόγω πανδημίας. Και είναι σημαντικό, καθώς η πλειοψηφία των Δήμων αναμένεται να καταθέσει  Προϋπολογισμούς  στις αρχές του νέου έτους.

Ο  Προϋπολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2021 ανέρχεται στο ποσό των 29.547.830,87 € και είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία της λειτουργίας του Δήμου, καθώς αποτυπώνεται  επί χάρτου το όραμα της Δημοτικής Αρχής και σχεδιάζεται η οικονομική πορεία της επόμενης χρονιάς.

Η συζήτηση

Φωτιές άναψε ωστόσο, η συζήτηση του Προϋπολογισμού και πυροδότησε εκρήξεις, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης -που κινήθηκε σε αντιδραστικό κλίμα, και κατέληξε σε ασυνήθιστη για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Δήμου κόντρα ανάμεσα σε πρώην και νυν διοικούντες. Η όλη κατάσταση θύμιζε παλιές, καλές εποχές, όπου γνωστός Αντιδήμαρχος, εν ριπή οφθαλμού, τίναζε στον αέρα την ατμόσφαιρα συναίνεσης και έφερνε τα πάνω -κάτω.

Σε ηπιότερο κλίμα και με τάσεις συμφιλιωτικές κινήθηκαν οι κ.κ. Κανελλάκης και Καβαλάρης που προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Να σημειώσουμε ότι ο Προϋπολογισμός επί είκοσι τριών παρόντων συμβούλων υπερψηφίστηκε με δέκα τέσσερεις ψήφους υπέρ και εννέα κατά.

Να τονίσουμε, επίσης, ότι ο κύριος Άρης Νάκας που παράλληλα με την ιδιότητά  του ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού είναι και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορυδαλλού –όπως ο δικός μας κύριος Ζεγγίνης- επεσήμανε ότι η καταμέτρηση γίνεται επί έγκυρων ψήφων∙ και έγκυρες ψήφοι θεωρούνται οι ψήφοι όσων δεν εκφράζουν απλά την αντίθεσή τους, ως προς την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, αλλά καταθέτουν κι ένα δικό τους σχέδιο Προϋπολογισμού.

 

Τι είπαν

Αιφνιδιαστικός ο Παντελής Ξυριδάκης  ξεκινάει την τοποθέτησή του αναπάντεχα, λέγοντας ότι τόσο αυτός, όσο και η παράταξή του έχουν δώσει τεράστια στήριξη στην Δημοτική Αρχή, για να κάνει έργο και για να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις –που, ως διευκρινίζει, δεν τους αρέσουν!

Και συνεχίζει δηλώνοντας ότι τόσο το τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικά και διογκωμένα κι αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Εξηγεί, επίσης, ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχουν γίνει παραλείψεις και ο Δήμος δεν έχει επιτύχει χειροπιαστές χρηματοδοτήσεις.

Κι εδώ ακριβώς πέφτει, για μια ακόμα φορά, το θέμα των Ομβρίων της Φιλοθέης. και  ο πρώην Δήμαρχος δηλώνει ότι με προσωπική τεράστια λύπη διαπιστώνει ότι η διοίκηση έχει εγκλωβιστεί στα λάθη της και δεν καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητες οι συναινέσεις όλων των παρατάξεων, τουλάχιστον όσων πιστεύουν στο συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο. Δηλώνει, επίσης, ότι η Περιφέρεια είναι ένα πολιτικό όργανο κι ότι έχει δυο-τρία μεγάλα έργα στα σκαριά προς χρηματοδότηση –που προηγούνται σαφώς των ομβρίων, ενώ  ως σύγχρονη Κασσάνδρα προβλέπει ότι όλα τα χρήματα θα πάνε στο έργο του Νέου Φαλήρου.

Στη συνέχεια και απατώντας στους ομιλούντες δήλωσε ότι είχε την ατυχία να περάσει εννιά χρόνια με μνημόνια και πέντε από αυτά με το ΣΥΡΙΖΑ –γεγονότα που δεν τους επέτρεψαν, ως παράταξη, να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Σημαντική χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Προϋπολογισμού ο κύριος Νίκος Κανελλάκης –αρχηγός της Ενωμένης Δημαρχίας Πολιτών, συμπληρώνοντας ότι καλό θα ήταν να μην διεξάγεται σε τόσο έντονα φορτισμένο κλίμα. Επεσήμανε ότι το θέμα των ομβρίων της Φιλοθέης έχει, ήδη, συζητηθεί σε δύο συμβούλια και συνεχάρη τόσο την Αντιδήμαρχο, όσο και την Οικονομική Υπηρεσία για την καταπληκτική ως τη χαρακτήρισε δουλειά.

Ωστόσο δεν υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, λέγοντας: «Δεν θα διαφωνήσω στο μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού. Έχοντας, όμως, διαφωνήσει με το Τεχνικό Πρόγραμμα –δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε, να υποβάλουμε  μερικές προτάσεις δικές μας, να επιλεγεί μία από αυτές και να συναινέσουμε- δεν θα υπερψηφίσουμε και τον Προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά και τα δυο κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Θα ήθελα, επίσης,  να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ διοίκησης και μείζονος αντιπολίτευσης. Να διεξάγονται τα συμβούλια σε κλίμα διαλόγου κι συναίνεσης».

Κατά πάγια τακτική του, ο κύριος Γιάννης Καβαλάρης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε τον Προϋπολογισμό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε την κόντρα ανάμεσα σε πρώην και νυν… Όσο αφορά τον Προϋπολογισμό, δείχνει τι θέλουμε να κάνουμε∙ έστω κι αν η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι πόροι προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών. Δείτε τη σχέση κρατικών εσόδων και μισθοδοσίας. Η μισθοδοσία είναι μεγαλύτερη των εσόδων! Εδώ έχουμε πολιτικό θέμα, ζήτημα σύγκρουσης, καθώς τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από τους δημότες. Και επειδή δεν έχουμε ειδικευμένους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε τις καλοπληρωμένες εργολαβίες, όπως αυτή του Πρασίνου που στοιχίζει 990.000 ευρώ». Ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ στοιχίζει, τον διορθώνει μεγαλόφωνα η Αντιδήμαρχος κυρία Ελένη Χαρλαύτη Ζέππου, και δείχνει απόλυτα εξοικειωμένη με το ποσό –σε αντίθεση με τον κύριο Καβαλάρη, καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα δεκάδες στρέμματα πρασίνου των δύο κηπουπόλεων και το διάσπαρτο πράσινο του Νέου Ψυχικού δεν συντηρούνται απλά και μόνο με το εργατικό δυναμικό του Δήμου.

 

 

Έκκληση ως προς τον πολιτικό πολιτισμό έκανε εμμέσως η κυρία Κατερίνα Πετρίτση Μουράντ, ζητώντας οι αντιπαραθέσεις ιδεών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μην γίνονται με εντάσεις.

Υπενθύμισε ότι ο Προϋπολογισμός είναι μια κορυφαία διαδικασία και πρέπει να γίνεται πολιτισμένα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Προϋπολογισμός είναι η αποτύπωση του οράματος της Δημοτικής Αρχής και παίζει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της πόλης κι όχι μόνο στη συντήρηση. Φέτος δεν βλέπω κάποια πρόσβαση και συμμετοχή σε χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν. Δεν βλέπω επενδύσεις στον τομέα Καθαριότητας, αλλά ούτε και προθέσεις. Ούτε κάποια μελέτη για τον φωτισμό της πόλης. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ό,τι έχει αφήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δεν βλέπω δικές σας μελέτες. Θα το καταψηφίσω».

 

 

 

 

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κύριος Νίκος Ζερβός επισημαίνοντας: «Αυτές τις μελέτες που μας αφήσατε, ώριμες ή μη, θέλετε να τις υλοποιήσουμε ή όχι; Εγώ ξέρω ότι όταν βρίσκεις κάτι από την προηγούμενη διοίκηση, σε όποιο στάδιο κι αν είναι, το προχωρείς».

 

 

 

 

 

 

Με το απαράμιλλο χιούμορ του αντιμετώπισε την κατάσταση ο κύριος Μπάμπης Μπονάτσος απαντώντας εμμέσως, πλην σαφώς, στον Παντελή Ξυριδάκη που επικαλέστηκε ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνια -που ενέσκηψαν δίκην αξεπέραστων εμποδίων για την υλοποίηση έργων, στη διάρκεια της δεκαετούς δημαρχίας του. Χαρακτηριστικά είπε: «Έτσι κι ο συμπαθέστατος Βύρων Πολύδωρας, στην προσπάθειά του να βρει δικαιολογία, για την πυρκαγιά στην Ηλεία, τα  ‘ριξε όλα τότε στον στρατηγό άνεμο!».

 

 

Τη δική του εκδοχή έδωσε στα τεκταινόμενα ο κύριος Μάκης Μαζαράκης λέγοντας ότι : «Ο Προϋπολογισμός είναι όραμα. Δυστυχώς για τους οραματιστές υπάρχουν δεσμεύσεις τεχνικής φύσεως. Το γεγονός ότι αναφέρονται στοιχεία της προγραμματικής σύμβασης, που δεν έχει υπογραφεί, είναι μείζονος σημασίας. Αφορά το μεγαλύτερο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος κι αυτό είναι σημαντικός λόγος και όχι λεπτομέρεια. Δεν γίνεται, λοιπόν, να υφιστάμεθα μομφή γιατί έχουμε άποψη. Εσείς δεν θέλετε συναίνεση, αλλά χειροκρότημα. Αυτό δεν γίνεται!».

 

 

 

Απαντώντας σε όλους ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης εστίασε αρχικά στο ότι είναι απόλυτα νόμιμο να εντάξουν τα έργα Ομβρίων της Φιλοθέης και στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό, τη στιγμή, μάλιστα, που το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο  του 2020 εντάσσει το έργο, με 3,5 εκατομμύρια ευρώ και με άμεση προτεραιότητα.

Ακολούθως επισημαίνει ότι δεν δέχεται συμβουλές από μια παράταξη που στη διάρκεια των δύο περιόδων της θητείας της δεν μπόρεσε ποτέ να υλοποιήσει πάνω από  το 33% των έργων που κάθε χρόνο εξήγγειλε, τονίζοντας ότι για να συμβουλεύει κανείς πρέπει να έχει δώσει δείγματα γραφής και να έχει αριστεύσει!

Καταλήγει ότι αυτοί θα υπογράψουν τη σύμβαση για ένα από τα πιο μεγάλα έργα, όπως αυτό των Ομβρίων της Φιλοθέης.

Ευχαριστεί τον κύριο Κανελλάκη τονίζοντας ότι η δική του παράταξη του έχει προσφέρει πολύ μεγαλύτερη στήριξη από όση ισχυρίζεται ότι προσέφερε η μείζων αντιπολίτευση.

Απαντώντας στην κυρία Μουράντ  ανέφερε ότι θα υπάρξει μια λίστα έργων προς υλοποίηση, ενώ δεν μπόρεσε να αποφύγει τις αιχμές λέγοντας ότι κατανοεί ότι έχουν συνηθίσει σε μια κατάσταση ακινησίας… Εξηγεί ότι αυτό που προέχει είναι η συντήρηση του στόλου Καθαριότητας, τη στιγμή μάλιστα που εδώ κι εννιά χρόνια δεν έγινε. «Πρέπει να γυρίσουμε πίσω τη μηχανή και να τη βάλουμε σε σταθερή πορεία. Δεν μπορούμε να επενδύουμε σε καινούργια οχήματα όταν το 80% των υπαρχόντων  δεν μπορεί να κυκλοφορήσει» δηλώνει και συνεχίζει:  «Μιλήσατε για ώριμες μελέτες. Πώς είναι δυνατόν όταν για τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη διαλέξατε εκ νέου μελετητή το Μάιο του 2019; Δεν ήταν καν μελέτη! Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν! Το ίδιο και με την Παιδική Χαρά Μακεδονίας. Ξεκινήσαμε από  ένα εκατομμύριο κόστος και φθάσαμε στις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Πώς τολμάτε να λέτε ότι τις ασφαλτοστρώσεις του 2018 δεν προλάβετε να τις κάνετε και τις βρήκα εγώ έτοιμες; Δεν τις κάνατε, απλά. Και τις πήρα εγώ και τις τελείωσα, μέσα σε επτά μήνες!

Με χλευάζετε δεν με στηρίζετε!».

Τέλος επισημαίνει ότι μπορεί η προηγούμενη διοίκηση να αντιμετώπισε μνημόνια και οικονομική κρίση, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το lock down και τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης καθώς οι συνθήκες αποδεκάτισαν κυριολεκτικά το προσωπικό».

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις