Δημοτική Βιβλιοθήκη κατ’ οίκον

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δημοτική Βιβλιοθήκη κατ’ οίκον

Ο ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, η Πρόεδρος κυρία Σοφία Βυθούλκα και το προσωπικό των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου, εν μέσω των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του Covid-19, στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους και μεταφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα σπίτια των κατοίκων του Δήμου.

Νέες, καινοτόμες υπηρεσίες από τις δημοτικές βιβλιοθήκες του Δήμου θα παρέχονται πλέον στους κατοίκους, καθώς ο Δήμος, μετά από μια επιτυχημένη περίοδο εθελοντικής δράσης κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown και μία σειρά εθελοντικών κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων για την στήριξη και ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, αποφάσισε να εντάξει άλλη μία πρωτοπόρα δράση, με το όνομα «Υπηρεσία παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον». Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού, ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιας υπηρεσίας που αφορά βιβλιοθήκες, με την ονομασία openABEKT, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και ηλεκτρονικού περιεχομένου και αφορά μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης.

Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στον κατάλογο των βιβλίων της βιβλιοθήκης. Ο αναγνώστης μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.okapa.gr η οποία είναι προσβάσιμη σε 24ωρη βάση, μπορεί να ανοίξει τον ηλεκτρονικό κατάλογο openABEKT και να δει τον αναβαθμισμένο κατάλογο των βιβλίων που είναι διαθέσιμος. Να σημειώσουμε ότι στις βιβλιοθήκες του Δήμου περιλαμβάνονται πάνω από 20.000 βιβλία τα οποία καλύπτουν μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων, όπως λογοτεχνία, επιστήμες, ψυχαγωγία, παιδικά, ιστορία, τέχνες, κλπ, ελληνικά και ξένα. Ο κατάλογος των βιβλίων ενημερώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται όλο και περισσότερες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού.

Η αναζήτηση των βιβλίων που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη μπορεί να γίνει με διάφορα  κριτήρια, όπως: τίτλος, συγγραφέας, ηλικιακή ομάδα, εκδότης, θέμα βιβλίου κ.ά. Κατόπιν μπορεί να επιλέξει από 2 μέχρι 5 βιβλία, ανά μέλος και για διάστημα μέχρι 30 ημέρες (με δικαίωμα ανανέωσης) και να στείλει mail στο:  vivliops@otenet.gr δηλώνοντας τον τίτλο ή τον κωδικό του βιβλίου που επιθυμεί να δανειστεί. Τα βιβλία εφόσον είναι εντός του κτιρίου και δεν έχουν δανειστεί από άλλον, διατίθενται άμεσα. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης θα κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και τις ενέργειες που χρειάζονται για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας, για την αποστολή του βιβλίου και την παράδοση στο χώρο σας.

Τα βιβλία παραδίδονται δύο (2) φορές την εβδομάδα , κάθε  Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 9:00-14:00. Η παράδοση γίνεται από τους εθελοντές του Δήμου στην εξώπορτα του σπιτιού ή της πολυκατοικίας όπου διαμένετε με όλες τις προφυλάξεις για τη νόσο covid-19 (μάσκα, γάντια, τοποθέτηση των βιβλίων σε σακούλα) και για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και του αναγνώστη ή του οικείου του, που τα παραλαμβάνει.

Να σημειώσουμε ότι για τον ηλεκτρονικό δανεισμό ενός βιβλίου πρέπει ο αναγνώστης να είναι κάτοικος του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού  και  μέλος της βιβλιοθήκης. Αν κάποιος δεν είναι μέλος μπορεί να επικοινωνήσει με την βιβλιοθήκη, να κάνει την εγγραφή του και να ζητήσει την έκδοση κάρτας μέλους.

Ο ΟΚΑΠΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «λόγω της αναστολής λειτουργίας των δημοτικών βιβλιοθηκών μας, εγκαινιάζουμε τη νέα υπηρεσία παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον για τα μέλη τους που κατοικούν στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, συνεχίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις εθελοντικές δράσεις που υλοποιούνται από τον Δήμο μας με απώτερο σκοπό την προσφορά στους συνανθρώπους μας. Η νέα αυτή υπηρεσία της βιβλιοθήκης υλοποιείται χάρη στο δίκτυο των εθελοντών μας με την βοήθεια των οποίων θα μπορείτε πλέον και να δανείζεστε και να επιστρέφετε βιβλία στη βιβλιοθήκη».

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210-6724307 και 210-6773485 με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κυρία Αγγελική Φουρνάρη, στο e-mail vivliops@otenet.gr, ή επισκεφτείτε το  site του Ο.Κ.Α.Π.Α.: www.okapa.gr.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις