Πολυδύναμο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 Πολυδύναμο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Μία πολλά υποσχόμενη δομή που, από την ημέρα που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, που έρχεται να κουμπώσει με τις ανάγκες των δημοτών με χαμηλά εισοδήματα και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων.

Το πρόγραμμα Παροχής Αγαθών-Κοινωνικό Παντοπωλείο συστάθηκε το 2017 μέσω της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματος «Μέριμνα Δημότη», που ξεκίνησε το 2014 και επί αντιδημαρχίας του σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, που έβαλε ουσιαστικά τα θεμέλια της δομής.

Να σημειώσουμε, επίσης,  ότι στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών διαβίωσης πληθυσμιακών ομάδων, ευπαθών ομάδων, ως τις αποκαλούν,  που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις βασικές τους ανάγκες.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

Νοούνται οικογένειες ή άτομα με χαμηλά εισοδήματα που φθάνουν μέχρι τα 6.000 ευρώ ετησίως για μονομελή νοικοκυριά. Το ποσό αυξάνεται κατά1.200 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και τέλος κατά 3.000 ευρώ για νοικοκυριά που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο ή για άτομα που πάσχουν από αναπηρία, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις το όριο φθάνει τα 9.000 ευρώ.

Τι προσφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο Βαλλιάδη στο Νέο Ψυχικό (Παρίτση 101-1013) και απασχολεί δύο εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί με τη σχετική διαδικασία του ΑΣΕΠ. Μία κοινωνική λειτουργό και μία υπάλληλο γενικών καθηκόντων που πληρώνονται από την κρατική χρηματοδότηση. Οι δύο κυρίες όμως, πέρα από τις προβλεπόμενες εργασίες, ξεπερνούν εαυτόν και καθήκοντα και στέκονται ουσιαστικά δίπλα στους δημότες, φροντίζοντας ακόμα και για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρεται και από την Υπηρεσία η συμβολή, γενικώς, όλων των κοινωνικών λειτουργών που ανήκουν στην Κοινωνική Πρόνοια, είναι ιδιαίτερα σημαντική και ειδικά από το χρονικό διάστημα έναρξης της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς  προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να είναι δίπλα στο πλευρό των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μεταξύ των καθηκόντων τους και η κοινωνική έρευνα, για διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης κατ’ οίκον και κατ’ επέκταση η αξιολόγηση των αιτούντων, για την ένταξή τους στη δομή.

Παρέχουν  εξατομικευμένες υπηρεσίες ατομικής κοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής.

Παραπέμπουν ανάλογα με την περίπτωση σε δημόσιους φορείς, όπως: Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας , όπως και φάρμακα σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και άλλων προβλημάτων, όπου παρέχονται δικηγόρος και δωρεάν νομική κάλυψη.

Παραπέμπουν, επίσης, σε διάφορους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και συντάσσουν αιτήσεις, για όσους ενδιαφερόμενους αδυνατούν να το κάνουν.

Μέσα από τη δομή Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρονται φυσικά τυποποιημένα και νωπά προϊόντα διατροφής, είδη ρουχισμού και κλινοσκεπάσματα όπως επίσης και προνοιακά επιδόματα.

Σήμερα στο Πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένες εκατό οικογένειες. Να σημειώσουμε ότι η αξιολόγηση και η έγκριση ένταξης  γίνονται με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όπως μας ενημέρωσε η κοινωνική λειτουργός, κυρία Όλγα Μυλωνοπούλου, το 90% των ωφελουμένων προέρχεται από το Νέο Ψυχικό και το υπόλοιπο ποσοστό από τις άλλες δύο Κοινότητες. Κι όπως βλέπουμε η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις.

Τι μας δήλωσε η Αντιδήμαρχος

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, κυρία Αλίκη Γκιζελή, σχετικά με το Πρόγραμμα και τις δράσεις του μας δήλωσε: «Το Κοινωνικό Παντοπωλείο αφορά το βιοπορισμό αρκετών δεκάδων συμπολιτών μας και είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όπως γνωρίζετε η δομή βασίζεται στον εθελοντισμό και σε χορηγίες –που σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της δράσης. Γι αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση κι ευαισθητοποίηση τόσο των εθελοντών, όσο και των χορηγών. Και έχουμε την ανάλογη ανταπόκριση.

Φέτος μπορούμε να πούμε ότι η διάθεση των  προϊόντων, που μοιράζονται στους δικαιούχους, τριπλασιάστηκε. Σημειώστε ότι διαθέτουμε πλέον και ένα καταψύκτη –δωρεά της εταιρείας miele, που μας επιτρέπει να δεχόμαστε χορηγίες κατεψυγμένων προϊόντων και να τα αποθηκεύουμε όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα της επί τόπου διάθεσης.

Το Κιόσκι -ως σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ίσως ήδη να έχει ανοίξει όταν το φύλλο αυτό θα κυκλοφορήσει. Εννοούμε, φυσικά,  το ξύλινο περίπτερο στην είσοδο του Σκλαβενίτη, στην 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αφήνουν την προσφορά τους, γνωρίζοντας ότι είναι πολύτιμη, όσο μικρή κι αν είναι, κι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο.

Τέλος να τονίσουμε ότι ο Δήμος μέσω αυτού του προγράμματος προσπαθεί να στηρίξει ευάλωτες οικογένειες καθώς και μεμονωμένα άτομα που τους έχει  πλήξει η οικονομική κρίση και η πανδημία,  αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας να στηρίξουν και  να συμπαρασταθούν στους πιο αδύναμους οικονομικά -δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την ανθρωπιά τους προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους τους».

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις