Μηδενική ανοχή στην βία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μηδενική ανοχή στην βία

Η 25η Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και μια πρόσφατη μελέτη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, όπου τα απολογιστικά στοιχεία πραγματικά σοκάρουν, αποτέλεσαν αφορμή για μια αποκαλυπτική και πλήρως κατατοπιστική διαδικτυακή ομιλία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, κατά τα έτη 2014 – 2017 σημειώθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων. Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου εγκλεισμού, η ενδοοικογενειακή βία και ειδικότερα σε βάρος των γυναικών, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 20%. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί για τη φετινή 16ήμερη καμπάνια του για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών την ονομασία «Σκιώδης Πανδημία».

Την εκδήλωση – ομιλία πραγματοποίησε η Δημοτική Τοπική Επιτροπή της Ν.Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου,  μέσω της zoom, με θέμα “Μηδενική ανοχή στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία. Σπάμε τη σιωπή, σταματάμε τη βία. Καμία γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας”.

Στο πλαίσιο αυτής της σκέψης στέλνουμε το δικό μας μήνυμα τόνισε στον χαιρετισμό της  η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ζίνα Μπαμπή.

Συντονίστρια και οργανώτρια ήταν  η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, πολιτευτής της Ν.Δ. Β´ Αθηνών βόρειου τομέα, δικηγόρος και πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού.

Συμμετείχαν στο πάνελ έξι ομιλητές, όλοι κάτοικοι και δημότες του δήμου μας. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου, Γραμματέας Ν.Δ. Οικογενειακής  Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, Μαρία Δούρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Λίλα Ραγκούση Δικηγόρος και Αμαλία Βαρότση, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ψυχικού.

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου άνοιξε το διαδικτυακό πάνελ αναφερόμενη στις δυσκολίες που έχει φέρει στην επικοινωνία η πανδημία: «Αυτή η κρίση μας έδειξε ότι είμαστε όλοι ίδιοι ως ανθρώπινα πλάσματα και βιώνουμε τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ελπίδες, τις ίδιες αβεβαιότητες. Μας έδειξε επίσης ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, όπου μπορούμε και ότι όλοι έχουμε ευθύνη να προσφέρουμε συμπόνια και βοήθεια σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη. Με το ξέσπασμα αυτού του τρομερού κορονοϊού συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που συμβαίνει σε ένα άτομο, μπορεί σύντομα να επηρεάσει ένα άλλο. Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα το οποίο στην εποχή της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις είναι η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Και εκεί που μπορούμε όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη είναι να σπάσουμε τη σιωπή, να είμαστε σε επαγρύπνηση και δράση για κάθε γυναίκα που είναι θύμα».

Η συζήτηση κράτησε περίπου 1,5 ώρα και είναι πρακτικά αδύνατο να την μεταφέρουμε ολόκληρη παρόλο που ο κάθε ομιλητής ανέπτυξε την δική του πλευρά. Η εναλλαγή των ομιλητών καθώς και οι διαφορετικές πληροφορίες που έδινε ο καθένας δημιούργησαν μια γρήγορη ροή στην εκδήλωση και την έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ξεχωρίσαμε δυο λόγια από τον κάθε ομιλητή και σας τα μεταφέρουμε:

Μαρία Συρεγγέλα: …υπάρχουν 20 ξενώνες φιλοξενίας…προυπήρχε η έξαρση του φαινομένου της βίας όταν θύμα και θύτης βρίσκονται συνέχεια μαζί όπως σε γιορτές και διακοπές. Δεν αφορά μόνο την καραντίνα απλά επιδεινώθηκε. Η βία δεν έχει ταξικούς περιορισμούς…

Γεώργιος Χριστοδούλου: Στους θύτες σημαντικό ρόλο κατέχει το ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου λείπει η ενσυναίσθηση, υπάρχει συναισθηματική αστάθεια και παρορμητικότητα. Υπάρχει δηλαδή παθολογία. Με το να μένει σπίτι μια γυναίκα δίπολη με τον άντρα δεν μένει καθόλου ασφαλής. Σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος των τρίτων. Γνωρίζουν και σιωπούν. Επίσης βασικός θεωρείται και ο ρόλος τη μάνας του αγοριού. Δεν είστε αμέτοχες οι γυναίκες στην άμεση ή έμμεση πυροδότηση της βίας.

Μαρία Δούρου: Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να περάσει στην αντιπέρα όχθη. Να ζητήσει βοήθεια θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Μας χαλάει την κοινωνική εικόνα για αυτό προτιμάμε να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Το θύμα έχει κανονικοποιήσει την βία και την θεωρεί οικεία. Από την άλλη φοβάται ότι δεν θα βρει βοήθεια και ανταπόκριση. …Ζητάμε βοήθεια. Καταγγέλλουμε την βία! Η ζωή θέλει χαρά!

Βίκυ Συροπούλου-Μπασιάκου: …έχουμε ισονομία και όχι ισότητα. Καθημερινά οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι μπορούν ενώ οι άντρες απλά το δηλώνουν. …να αναβαθμίσουμε την θέση της γυναίκας. Να μάθουμε στους γιους μας ότι η ευτυχία τους και η προκοπή τους εξαρτάται από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, να μάθουμε στην κόρη να καταγγέλλει την βία.

Λίλα Ραγκούση: το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Έχουν γίνει βήματα στην νομοθεσία όπως να βάλουμε το πλαίσιο το νομικό για την ενδοοικογενειακή βία, να είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα να θεσπίσουμε ειδικό σώμα στα αστυνομικά τμήματα που να ασχολείται μόνο με αυτό αλλά …το σώμα είναι υποστελεχωμένο ακόμα, θα πρέπει να καταφέρουμε να ενώσουμε την γυναίκα με τις δημόσιες δομές που υπάρχουν για να ανταπεξέλθει στην ψυχολογική πίεση και να μάθει τα δικαιώματά της…να γνωρίζουν ότι ο κοντινότερος δρόμος είναι η μήνυση και όχι η καταγγελία..

Τέλος η Αμαλία Βαρότση αναφέρθηκε στο έργο του Σοροπτιμιστικού Συλλόγου.

Να ενημερώσουμε ότι η συζήτηση είναι ανηρτημένη στο σελίδα της Νέας Δημοκρατίας Φιλοθέης – Ψυχικού στο fb.

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου έκλεισε τη συζήτηση με κάποιες φράσεις  ως απάντηση στο ψευτονταηλίκι του θύτη όπως ακριβώς είπε:

“ΜΗΝ ΣΙΩΠΑΣ

Μην μασάς!!!

Μην τσιμπάς!

Σκέψου! Γέλα!

Μίλα μας! Μίλα!

Είμαστε εδώ για σένα!”

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις