Εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Εξήντα χρόνια μετά την κατασκευή του Παιδικού Κήπου Πικιώνη έρχεται η ώρα της αποκατάστασης του υπαίθριου έργου τέχνης που σφράγισε τη νεοελληνική αρχιτεκτονική

Πικιώνη

Υλοποιείται από τον πρώτο κιόλας χρόνο της Δημαρχίας του Δημήτρη Γαλάνη.

 Πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς η ενός έτους  διοίκηση ξεπερνά τη δεκάχρονη εμπειρία των προκατόχων της, υπερβαίνει τα όποια εμπόδια αναφύονται στο δρόμο της και υλοποιεί τελικά τα σχέδια που οι προηγούμενοι είχαν διακαώς επιθυμήσει και  ατελέσφορα δρομολογήσει από το 2012!

Ο λόγος για την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης, συντήρησης του Παιδικού Κήπου Πικιώνη στη Φιλοθέη, που από το 1983, με υπουργική απόφαση, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και διατηρητέο μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η πορεία

Ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης είναι ένα από τα τελευταία και ωριμότερα έργα του αρχιτέκτονα κι ακαδημαϊκού Δημήτρη Πικιώνη, που τον έχουν καταξιώσει πέρα από τα εθνικά μας σύνορα. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1961-1965 και περιλαμβάνει χώρους παιχνιδιού για μικρότερα παιδιά, αλλά και για εφήβους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει δυο προσπάθειες συντήρησης του έργου, όπου έχουν προστεθεί υλικά και στοιχεία που δεν ανήκαν στον αρχικό σχεδιασμό.

Από το 1980 άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες φθορές στον Παιδικό Κήπο και τότε τα παιδιά Πικιώνη ζητούν συντήρηση του μνημείου χωρίς, όμως να εισακουστούν. Το 1989 γίνεται η πρώτη συντήρηση του έργου, από τον αρχιτέκτονα Περικλή Παντελεάκη –μαθητή του Πικιώνη. Το 2001, επί δημαρχίας  Παναγιωτοπούλου, γίνεται η δεύτερη συντήρηση μετά από μελέτη που εκπόνησε το Ε.Μ.Π. το 1997.

Το 2012 η τότε διοίκηση του Καλλικράτιου πλέον Δήμου ξεκινά μια σειρά επαφών με το Υπουργείο Πολιτισμού και δη με το τμήμα Νεωτέρων Μνημείων.

Το 2013 συνάπτεται προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Αθήνας –Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής.

Τον Απρίλιο του 2014 γίνεται η παρουσίαση της μελέτης στο πρώην Δημαρχείο Φιλοθέης, με τις ανάλογες παράτες και με τον δέοντα ενθουσιασμό… Τότε ειπώθηκαν πολλά λόγια και χύθηκε πολύ μελάνι για να προβληθεί το γεγονός, που τελικά δεν υλοποιήθηκε, καθώς  δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες συνοδές μελέτες.

Τον Δεκέμβριο του 2018 μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής γίνεται διαγωνισμός για μελετητή.

Το 2019, στο τέλος Μαΐου και λίγο πριν τις εκλογές υπογράφεται σύμβαση  με τον αρχιτέκτονα, αναστηλωτή Δημήτρη Κουτσογιάννη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 με το που αναλαμβάνει η νέα διοίκηση -και μετά από πολλαπλές συναντήσεις και συζητήσεις με συμβούλους και μελετητές, ο νέος πια Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης συγκαλεί συμβούλιο, για να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία της συντήρησης, αποκατάστασης του Παιδικού Κήπου. Συμμετέχουν ο αρχιτέκτονας της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι αρχιτεκτόνισσες Βάσω Λιώλου και Διονυσία Χασάπη, ο αρχιτέκτονας, αναστηλωτής  Δημήτρης Κουτσογιάνης και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η ιδιαιτερότητα της κατάστασης τίθεται από το πρώτο λεπτό στο τραπέζι. Ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης είναι ταυτόχρονα παιδική χαρά και διατηρητέο μνημείο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλονται, από την ευρωπαϊκή ένωση,  για τις παιδικές χαρές. Οπότε αποφασίστηκε να υπερισχύσει η ιδιότητα του μνημείου και να ακολουθηθεί ένα πρότυπο ανάλογο με αυτό του Εθνικού Κήπου. Στόχος τους η πιστότερη  προσέγγιση  στο πνεύμα και τη φιλοσοφία του Δημήτρη Πικιώνη.

Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από προσωπικές ενέργειες και από συνεχείς πιέσεις του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη για την ολοκλήρωση των μελετών,  κατατίθεται μια πλήρης σειρά μελετών στο ΥΠΠΟ για έγκριση. Γίνονται συναντήσεις, διερευνήσεις, διαβουλεύσεις και αναβολές. Ότι συμβαίνει συνήθως.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2020κι αφού έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τα διάφορα τμήματα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων παμψηφεί εγκρίνει τη μελέτη.

Στη συνέχεια η εγκριθείσα μελέτη παραπέμπεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μόλις επιστρέψει ξεκινά η δημοπράτηση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.

Το έργο έχει προταθεί στο Πράσινο Ταμείο για συγχρηματοδότηση με το Δήμο.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος

«Για το μεγάλο αυτό έργο της σύγχρονης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, που έχουμε την τύχη να κοσμεί την πόλη μας, στόχος μας είναι  η ανάδειξη και η αποκατάσταση στην αρχική του μορφή, επαναφέροντας τις κατασκευαστικές, σημειολογικές και πνευματικές αξίες του Πικιώνη» δηλώνει ο Δημήτρης Γαλάνης, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας λέει: «Το 1997 έγινε μελέτη του Πολυτεχνείου με κύρια ερευνήτρια την κόρη του μεγάλου αρχιτέκτονα κι ακαδημαϊκού κυρία Αγνή Πικιώνη. Εκεί βασιστήκαμε και εκπονήσαμε τη σημερινή μελέτη».

Εδώ να τονίσουμε ότι ο χρόνος μοιάζει να εκμηδενίστηκε, καθώς σε δεκαπέντε περίπου μήνες ολοκληρώθηκε η ανεπιτυχής προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης –που έσουρνε το έργο επί μια δεκαετία. Και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας και με όσα συνεπάγεται για τη γραφειοκρατία και τους εν πολλοίς δυσκίνητους μηχανισμούς του δημόσιου τομέα, καθώς ο κορωναϊός επιβάλλει τηλεργασία από  το σπίτι, αλλά και μειωμένο προσωπικό  λόγω ειδικών αδειών.

«Πρόκειται για έργο σημαντικό, όχι μόνο για τη Φιλοθέη και το Δήμο μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα» δηλώνει εμφανώς ικανοποιημένος  ο Δήμαρχος και συνεχίζει: «Θεωρώ ότι είναι τεράστια επιτυχία για ένα τελματωμένο έργο, μέσα σε ένα χρόνο, με συντονισμένες κινήσεις να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του δημοσίου  και της γραφειοκρατίας και να φέρουμε αποτέλεσμα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ανοίγω θέματα από το μηδέν και ειλικρινά σέβομαι τις προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης. Όμως τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετώπισε τις αντιμετώπισα κι εγώ. Και μάλιστα μεγεθυμένες λόγω πανδημίας. Η μελέτη που σας παρουσιάζω ανατέθηκε στον μελετητή μόλις τον Μάιο του 2019, εγώ ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου τον Σεπτέμβριο. Τον Δεκέμβριο η μελέτη ήταν έτοιμη! Είχα, όμως, τη θέληση να δουλέψω μαζί με τον μελετητή και την ικανότητα να τρέξω, να παλέψω και να διεκδικήσω. Γι αυτό και το έργο πήρε τόσο γρήγορα έγκριση. Είμαστε πλέον ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην υλοποίηση. Δεν ακυρώνω το έργο κανενός. Παίρνω αυτά που θεωρώ σωστά, βάζω τη δική μου πινελιά και προχωρώ διεκδικητικά κι αποτελεσματικά.

Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να τονίσω τη  μεγάλη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τις κυρίες Σταύρου και Τοκάτογλου».

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις