Δωρεάν οικογενειακή ψυχολογική υποστήριξη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δωρεάν οικογενειακή ψυχολογική υποστήριξη

Σε εξέλιξη και με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας με τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν ένα μήνα  με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών των ανθρώπων, κάτι που το είχαμε γνωστοποιήσει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας και ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες συνεδρίες μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η οικογένεια, αυτό το μικρό κύτταρο της κοινωνίας, βάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες από αναθεώρηση αξιών και αρχών, από χαλάρωση ηθών και εθίμων με συνέπεια να έχουμε μια δραματική αύξηση των διαζυγίων.

Είναι άξιο παρατήρησης ότι το ποσοστό των διαζευγμένων στον δήμο μας ανέρχεται στο 6% και είναι διπλάσιο από αυτό του συνόλου της χώρας που είναι μόλις 3,07%!, γεγονός που προκύπτει από μελέτη που υλοποιήθηκε το 2014 από το Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η οποία αναφέρεται και στο Προφίλ Υγείας του Δήμου μας.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κυρία Αλίκη Γκιζελή, μας είπε χαρακτηριστικά: «Ο δήμος μας σύμφωνα με την μελέτη που υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Υγιών Πόλεων είναι πρωτοπόρος στα διαζύγια και εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε και σ’ αυτό το θέμα και να σχεδιάσουμε ανάλογα την πολιτική μας. Κατά την γνώμη μου η ψυχική μας υγεία, η ευτυχία και η πρόοδός μας εξαρτάται από την οικογενειακή μας ζωή. Και όπως η κοινωνία αποτελείται από κρίκους έτσι και η οικογένεια είναι συνδεδεμένη με την συζυγική μας ζωή. Στη συνάντηση που είχα με την ομαδική & οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια κυρία Σάντρα Τσιλιγγερίδου, κάτοικο Παλαιού Ψυχικού και μέλος της  Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, μου μίλησε για τις ανθρώπινες ανάγκες ειδικά τώρα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και μου πρότεινε συνεργασία. Θεώρησα ότι, αν και τρέχουν πολλά προγράμματα αυτήν την στιγμή στον δήμο μας υπήρχε ένα κενό σ’ αυτόν τον τομέα και ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους μας να συμβουλευτούν, να ακούσουν, να μιλήσουν με ψυχοθεραπευτές  που έχουν διδαχθεί από τον διακεκριμένο παιδοψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ».

Τα τοπικά νέα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την κυρία Τσιλιγγερίδου η οποία μας ανέφερε συγκεκριμένα: « το συνηθέστερο σύμπτωμα της εποχής μας – κυρίως στη νέα γενιά – είναι το συναισθηματικό κενό που προσπαθεί να καλυφτεί από εξωτερικούς παράγοντες, φαγητό, αλκοόλ, εξωσυζυγικές σχέσεις, εξαρτήσεις σε ναρκωτικά ή στο διαδίκτυο, εικονικές σχέσεις και φιλίες, κ.ά. Όσο κι αν προσπαθεί όμως το κενό να πάρει ικανοποίηση από έξω, αυτή η ικανοποίηση δεν έχει μεγάλη διάρκεια, είναι πρόσκαιρη και σύντομα η αίσθηση του κενού ξαναεμφανίζεται. Και έτσι δημιουργούνται φαύλοι κύκλοι. Και αυτοί με τη σειρά τους δημιουργούν  προβλήματα στη συμπεριφορά και στην επικοινωνία. Η ελληνική οικογένεια  πλήττεται καθημερινά από άγχος και φόβο ειδικά αυτήν την περίοδο με τον κορονοϊό, τις οικονομικές υποχρεώσεις, την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, καταστάσεις που έχουν  ως αποτέλεσμα τις εντάσεις, τους καυγάδες, τον θύμο ή τη κατάθλιψη μέσα στην εστία, η οποία παύει να είναι ένα ασφαλές μέρος και λειτουργεί αντίθετα, ως χώρος εγκλωβισμού. Και δυστυχώς όλο αυτό το βάρος επηρεάζει με τη σειρά του καθοριστικά την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Σκοπός μας είναι τα άτομα να καταφέρουν να εκφράζουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν όσο γίνεται τον εαυτό τους αλλά και να συναισθανθούν τις ανάγκες του άλλου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν  ισορροπημένες και λειτουργικές σχέσεις και θα ενισχυθεί ο οικογενειακός δεσμός που είναι τόσο σημαντικός για την ανάπτυξη και την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού».

Δηλώστε συμμετοχή και κλείστε ραντεβού

 Οι συναντήσεις/συνεδρίες πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εξ αποστάσεως, λόγω κορονοϊού, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, από ψυχοθεραπευτές της σχολής ΕΕΑΟ & ΟΨ που έχουν ολοκληρώσει την 5ετή εκπαίδευσή τους και κάνουν την εποπτεία τους .

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στη συντονίστρια του προγράμματος κυρία Σάντρα Τσιλιγγερίδου στο 6948 208074, ή στο email: dellisandra@gmail.com

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις