Αφαιρείται η κάνναβη από τη λίστα των πιο επικίνδυνων ναρκωτικών

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αφαιρείται η κάνναβη από τη λίστα των πιο επικίνδυνων ναρκωτικών

Η ιστορική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία στηρίχτηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του Ο.Η.Ε., έπειτα από σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 2019 και με ψήφους 27 υπέρ και 25 κατά, αποφάσισε να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών Κατηγορίας IV (στην οποία περιλαμβάνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη) και στο εξής η κάνναβη θα εμφανίζεται μόνο στη λίστα της Κατηγορίας Ι, όπως αυτή ορίζεται από τη διεθνή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961.

Ο Π.Ο.Υ. στη σύστασή του επισήμαινε ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση, αναγνώριζε όμως ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων και τόνισε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Η.Ε., περισσότερες από 50 χώρες έχουν εγκρίνει τη θεραπευτική χρήση κάνναβης, κάθε χώρα όμως έχει το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις