Χριστούγεννα σημαίνει μαζί!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Χριστούγεννα σημαίνει μαζί!

από την Μαριλένα Μανιατοπούλου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και οι ετοιμασίες στο σπίτι βρίσκονται στο απόγειο τους. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, παίρνουν μέρος στη γιορτή. Τώρα, άλλωστε, έχουμε πολύ παραπάνω χρόνο να ζήσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές. Τι θα κάνουμε λοιπόν για να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας;

Ας τους δελεάσουμε λοιπόν, με λιχουδιές που θα φτιάξουμε όλοι μαζί. Γιορτές χωρίς γλυκίσματα δεν γίνονται. Από τα καθιερωμένα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες μέχρι τα αρωματικά κουλουράκια και το ginger bread που θα μοσχομυρίσει το σπίτι, οι σπιτικές μυρωδιές δίνουν άλλη χάρη στις γιορτές. Λοιπόν,  πλύνετε τα χεράκια σας και μπείτε στις κουζίνες σας και εγώ, από την πλευρά μου, σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε όλοι και όλες υγεία, ειρήνη, πρόοδο και ΠΟΛΛΗ αγάπη. Για μας, για τους αγαπημένους μας, για το καλό!

 

Χοιρινό με σελινόριζα και λευκό κρασί  στη γάστρα

Υλικά ( για έξι άτομα)

2 κιλά από χοιρινό μπούτι  κομμένο σε κομμάτια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

200 ml λευκό κρασί, ξηρό

2 σελινόριζες μικρές, κομμένες σε κύβους 2 εκ.

Ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

 Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε μέσα στη γάστρα το κρέας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το κρασί, 80 ml ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες με σκεπασμένο καπάκι. Ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι, ρίχνουμε τις σελινόριζες  και ψήνουμε για ακόμα 30-40 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

 

Και φυσικά, για γλυκό λέμε ναι στη σοκολατόπιτα!

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά

200 γρ. καστανή ζάχαρη

250 γρ. σοκολάτα υγείας

250 γρ. φρέσκο γάλα

200 γρ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. baking powder

Για τη γκανάς (το γλάσο μας):

150 γρ. κρέμα γάλακτος

150 γρ. σοκολάτα υγείας (ή και γάλακτος)

Εκτέλεση

Βάζουμε το ελαιόλαδο και τη σοκολάτα να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό ή όσο χρειάζεται, ή χρησιμοποιούμε μπεν μαρί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε ελαφρά με το μίξερ ή στο χέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατόπιν ενώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το baking powder, και συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να δέσουν μαζί όλα τα συστατικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

 Για τη γκανάς

Χρησιμοποιούμε μπεν μαρί για να λιώσει η σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε το γλυκό, μόλις βγει από το φούρνο, με τη ζεστή γκανάς. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις