Το Οικολογικό Πάρκο ξαναγεννιέται!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το Οικολογικό Πάρκο ξαναγεννιέται!

νέος διαχωριστικός ξύλινος φράχτης

Το ταξίδι στην Ανακύκλωση ξεκίνησε!

Το Ελληνικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής, το γνωστό μας  Οικολογικό Πάρκο, που στάθηκε στολίδι στο Νέο Ψυχικό για δύο δεκαετίες και αποτέλεσε  πόλο έλξης για 150 ημερήσιους επισκέπτες αλλά και έκανε γνωστό τόσο τον δημιουργό του Θάνο Βεζυργιάννη, όσο και τον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού για την πρωτοπορία, την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητά του στο Πανελλήνιο , φαίνεται ότι ξαναγεννιέται με σκοπό να κερδίσει την αίγλη των πρώτων χρόνων.

 

Η διοίκηση Γαλάνη το βρήκε κλειστό, με το τρενάκι να μην λειτουργεί ενάμιση χρόνο με αποτέλεσμα να μην έχει επισκεψιμότητα. Να θυμίσουμε ότι ο ρόλος του ήταν ως επί το πλείστον εκπαιδευτικός. Τα παιδιά μέσα από την βόλτα με το μικρό τρενάκι μάθαιναν  την λειτουργία, την σημασία και τους σταθμούς της ανακύκλωσης. Ο καταρράκτης και τα ρυάκια με νερό δεν λειτουργούσαν,  ενώ το αρδευτικό του σύστημα λειτουργούσε και πότιζε μόλις το 50% του πρασίνου.

Επισκεφτήκαμε το οικολογικό πάρκο την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την πληροφορία ότι το τρενάκι σφυρίζει ξανά και ότι κινείται με άνεση και ασφάλεια στις ράγες και μάλιστα πήραμε και την πιστοποίηση από την TÜV έναν από τους αυστηρότερους και εγκυρότερους φορείς  σε διεθνές επίπεδο.

 

Τι έχει γίνει

ενώσεις συρμών

Καθαρίστηκαν οι ράγες του τρένου, αφαιρέθηκαν 13 τεράστιες σακούλες με χώμα και αγριόχορτα, τοποθετήθηκε χαλίκι κάτω από τις ράγες ώστε να κυλάει το τρενάκι πιο ομαλά. Μπήκαν ζώνες ασφαλείας στα καθίσματα τέτοιες σαν αυτές που υπάρχουν στα καθίσματα των αεροπλάνων, διότι η TÜV τις πρότεινε ως τις πιο ασφαλείς και με λιγότερους κραδασμούς στην περίπτωση φρεναρίσματος.  Οι συρμοί δέθηκαν μεταξύ τους με καινούριες αλυσίδες ασφαλείας και σύγχρονους μηχανισμούς δεσίματος.

Να σημειωθεί ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις ασφαλείας από την υγεία του οδηγού μέχρι το να βάλει κάποιο παιδί μπροστά το τρενάκι. Τοποθετήθηκε  τριπλή ασφάλεια στον τρόπο που ξεκινάει να λειτουργεί το τρενάκι δηλαδή, το κάθισμα του οδηγού έχει ρυθμιστή με μηχανισμό από κάτω για να αντιλαμβάνεται βάρος ενήλικα, υπάρχει δεύτερο κουμπί που ο οδηγός πατάει και τον τελευταίο ρόλο για τη λειτουργία του παίζει το γύρισμα του κλειδιού.  Επίσης τοποθετήθηκε διακόπτης dead switch όπου μετράει αντίστροφα το χρόνο, λειτουργεί σαν χρονοδιακόπτης και αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία σταματάει η κίνηση του τρένου. Το τμήμα της διαδρομής του τρένου χωρίζεται πια με το υπόλοιπο κομμάτι του πάρκου με έναν ολοκαίνουριο ξύλινο φράχτη. Ο φωτισμός είναι ψιλοσυντηρημένος  αλλά όπως μας δήλωσαν θα αλλαχτεί. Το πράσινο είναι σε άριστη κατάσταση και έχει φρεσκοφυτεμένα λουλούδια, θάμνους και δεντράκια. Έχει επιδιορθωθεί και όπου χρειαζόταν έχει αλλαχτεί  το αρδευτικό σύστημα.

κουμπί ασφαλείας, κρυφό κουμπί κάτω από το κάθισμα και κλειδί με σύστημα ασφαλείας

Τι υπολείπεται να γίνει

Το συντριβάνι- καταρράκτης και τα κανάλια που σχημάτιζαν ρυάκια νερού δεν δουλεύουν ακόμη. Οι αρμοί είναι χαλασμένοι και το μικρό ψηφιδωτό πλακάκι έχει ξεκολλήσει σε αρκετά σημεία. Τα παγκάκια χρειάζονται αλλαγή και τα ξύλινα κιόσκια σίγουρα επιδιόρθωση – αν όχι αλλαγή.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεώς μας συναντήσαμε την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΙΨ κυρία Παυλίνα Πανταζή η οποία έχει πάρει επ’ ώμου το συγκεκριμένο έργο και της ζητήσαμε να μας πληροφορήσει σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών.

«Σκοπός του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη αλλά και δικός μου είναι, με την ολοκλήρωση των εργασιών να έχουμε ένα Οικολογικό Πάρκο Πρότυπο. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο για έρευνα ώστε να βρούμε τους κατάλληλους και εξειδικευμένους τεχνικούς. Οι εργασίες είναι χρονοβόρες γιατί τα πάντα είναι κατασκευασμένα 30 χρόνια πριν, με ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό που έχουμε να παρουσιάσουμε σήμερα είναι το τρενάκι στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση για την ασφάλειά του και το πράσινο, όχι όμως μόνο στη φύτευσή του, γιατί δεν αρκεί μόνο να φυτεύεις, πρέπει να βρεις τρόπο να ποτίζεις και να συντηρείς. Οι κεντρικές σωλήνες ποτίσματος είχαν βουλώσει από ρίζες, το μισό πάρκο δεν ποτιζόταν  με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί και ξεραθεί αρκετά φυτά. Το επικλινές σε κάποια σημεία έδαφός του, μας ανάγκασε να ξεχωρίσουμε τις γραμμές άρδευσης ώστε το νερό να ποτίζει ισόποσα όλα τα λουλούδια. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε από εδώ και πέρα να αυξήσουμε και να συντηρήσουμε το πράσινο. Είμαι περήφανη που καταφέραμε να έχουμε την πιστοποίηση της TÜV, της καλύτερης παγκοσμίως εταιρείας στον τομέα πιστοποιήσεων. Το κάθε τι που φτιάχνουμε, το φτιάχνουμε με ορίζοντα να λειτουργήσει άψογα για πολλά χρόνια. Το πάρκο ελπίζω να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και όλου του συστήματος που λειτουργούσε κάποτε με τα κανάλια νερού και τον μικρό καταρράκτη».

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις