Αντιδήμαρχος σε ετοιμότητα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αντιδήμαρχος σε ετοιμότητα

Επιχείρηση καταστρατήγησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) από εργολάβους

 

Αποτράπηκε στο πάρα πέντε  η καταστρατήγηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Νέου Ψυχικού και το ξεφύτρωμα υψηλών κατασκευών, άνω των τεσσάρων ορόφων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένα αίτημα κλεισίματος δρόμου, από εργολάβο,  για σκυροδέτηση των θεμελίων σε ανεγειρόμενη οικοδομή, έφερε για πρώτη φορά στην επιφάνεια την επιχειρούμενη καταστρατήγηση των υφισταμένων όρων δόμησης στο Νέο Ψυχικό που όλοι σέβονται.

Πρόκειται για έναν νόμο που προσφέρει επιπλέον υψούν και κατ’ επέκταση συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο, αρκεί να διαθέτει κανείς  στα υποβαλλόμενα σχέδια πρασιά μεγαλύτερη της υπάρχουσας, προκείμενου να αποκτήσει  μια περιοχή περισσότερο πράσινο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 10 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) νόμος 4067/9-4-12 με   τίτλο:  «Κίνητρα για περιβαλλοντολογική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές».

Ο νόμος αυτός κουμπώνει  εξαίρετα σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες γειτονιές  όπου αφήνοντας  επιπλέον  πρασιά στο  υπό ανέγερση οικόπεδο,  για ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, με συμβολαιογραφική πράξη,  παίρνεις  από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, Πολεοδομία)  ως αντάλλαγμα μεγαλύτερο ποσοστό συντελεστού δόμησης, δηλαδή, περισσότερο ύψος.

Στην περίπτωση μας ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανέγερση της οικοδομής, σε οικόπεδο πλησίον της Αγίας Σοφίας και επί της οδού Σεφέρη, θέλησε να χρησιμοποιήσει το νόμο για να κερδίσει περισσότερους ορόφους, δηλαδή πενταόροφη  πολυκατοικία με πυλωτή.

Ο Αντιδήμαρχος κύριος Φωτιάδης, όμως, διαβάζοντας την οικοδομική άδεια -που συνόδευε το αίτημα κλεισίματος του δρόμου, αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει. Ανατρέχει στον επίμαχο νόμο, όπου μετά από προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει ότι η άδεια που εξεδόθη έπασχε νομιμότητας διότι είχε ως προϋπόθεση εφαρμογής κριτήρια όπως: πυκνή δόμηση της περιοχής, μεγάλο συντελεστή δομήσεων και πληθυσμό πόλεως με την απογραφή του 1991 πάνω από 25.000κατοίκους – πράγμα που για το Νέο Ψυχικό δεν ισχύει. Η καταστρατήγηση του νόμου ανάγεται στην κακή ερμηνεία της παρ. 1 όπου σε αυτόν δεν υπάγεται μια πόλη όπως το Νέο Ψυχικό με μόλις 12.000 κατοίκους.

Άμεσα ενημερώνει τον Δήμαρχο και ορίζεται συνάντηση και με τον νομικό σύμβουλο, κύριο Παπαδημητρίου, για αποσαφήνιση του επίμαχου νόμου και προσδιορισμό των περαιτέρω ενεργειών τους.

Στη συνέχεια   ο κύριος Φωτιάδης, με προσωπική επίσκεψη,  ενημερώνει το αρμόδιο γραφείο έκδοσης αδειών, όπου παραδέχονται την εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και αναιρούν την άδεια. Το ίδιο πρόθυμος να συμμορφωθεί υπήρξε και ο εργολάβος. Έληξε, λοιπόν, αισίως ένα παρ ολίγον λάθος, που αν δεν το είχαν αντιληφθεί έγκαιρα θα είχε σωρεία παρεπόμενων. Ήδη την επόμενη ημέρα άλλος ενδιαφερόμενος τηλεφώνησε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ζητώντας να πληροφορηθεί αν ίσχυε ο επίμαχος νόμος και για το Νέο Ψυχικό.

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις