Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής

Τεχνικό Πρόγραμμα αξιώσεων με όραμα και διεκδικήσεις καταθέτει η Δημοτική Αρχή

 

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Με βάση την καλή μαρτυρία των έργων που είχαν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα την προηγούμενη χρονιά και υλοποιήθηκαν μέσα στο 2020, η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη  κατέθεσε το δεύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) της τετραετούς θητείας της-στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10  Νοεμβρίου. Και είναι η μοναδική διοίκηση, από εποχής Καλλικράτειου  Δήμου που μπορεί να επαίρεται ότι υλοποίησε μέσα στο χρόνο, όσα έργα προγραμμάτισε τον προηγούμενο.

Δεδομένων μάλιστα των δύσκολων συνθηκών εργασίας, λόγω της πανδημίας και των επαναλαμβανόμενων lock down, το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Δήμαρχο και τις διεκδικητικές επιδιώξεις του.

Να τονίσουμε ότι το φετινό Τ.Π. ανέρχεται στα 4.917.699,36 ευρώ, εκ των οποίων το 20% θα υλοποιηθεί εξ ιδίων πόρων και το υπόλοιπο από χρηματοδοτήσεις.

Μιλώντας για το Τ.Π. ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής. Στοχευμένα και μεθοδικά ο Δήμος μας παίρνει μια άλλη μορφή».

 

Η συζήτηση

Επεισοδιακή, θα λέγαμε, καθώς η μείζων αντιπολίτευση ξεκίνησε την τοποθέτησή της, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με μια προσπάθεια  αιφνιδιασμού κι εντυπωσιασμού συνάμα, αφού, ως ανέφερε, κατέθεσε στο Πρωτόκολλο εναλλακτική  πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Πρόταση, που σύμφωνα με τον κύριο Ξυριδάκη, δεν περιείχε το ποσόν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προϋπολογιστεί από τη διοίκηση Γαλάνη για την κατασκευή των ομβρίων της Φιλοθέης.

Εντελώς αντίθετος, ο Δημήτρης Γαλάνης  δήλωσε αποφασισμένος να διεκδικήσει σθεναρά τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια, τονίζοντας ότι εν προκειμένω η αντιπολίτευση δεν έχει να προτείνει κάποιο διαφορετικό σχέδιο, απλά βάζει φρένο στα προτεινόμενα από τη Δημοτική Αρχή .

Σε πιο συγκαταβατικούς τόνους τοποθετήθηκε ο κύριος Κανελλάκης της «Ενωμένης Δημαρχίας Πολιτών» αναφέροντας παράλληλα τους δικούς του στόχους, ενώ ο Γιάννης Καβαλάρης, όπως πάντα,  κινήθηκε στους κλασσικούς αντιπολιτευτικούς τόνους του ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε ότι η παρουσίαση του Τεχνικού προγράμματος έγινε από το νέο Αντιδήμαρχο, κύριο Δημήτρη Φωτιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχάρη τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και τον προκάτοχό του κύριο Νίκο Ζερβό.

Να τονίσουμε, ωστόσο ότι η αντιπαράθεση Γαλάνη –Ξυριδάκη στο Τεχνικό Πρόγραμμα, δεικνύει πασιφανώς τις δομικές διαφορές του αυτοδιοικητικού προφίλ των δύο ανδρών. Εδώ ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης εμφανίζεται να ακολουθεί το τυπικό  μονοπάτι της εγγραφής έργων. Στάση, που εν προκειμένω εμπεριέχει και μια ιδέα αμετακίνητων απόψεων και παραδοσιακής και προδιαγεγραμμένης αντιμετώπισης των καταστάσεων. Άποψη που πιθανόν να ίσχυε για την εποχή των ισχνών αγελάδων (δείτε κορύφωση κοινωνικοοικονομικής κρίσης) αλλά σίγουρα δεν θεωρείται ενδεδειγμένη για την εποχή ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Γαλάνης εμφανίζεται σαφώς πιο ευέλικτος και εξόχως μαχητικός και διεκδικητικός, καθώς πιστεύει ότι αγαθά και χρηματοδοτήσεις μόνο με αγώνες και διεκδικήσεις αποκτώνται∙ και δη με αγώνες που δίνονται εκτός γραφείων κι εντός αυτοδιοικητικού στίβου.

Εντυπωσιακές διαφορές, θα λέγαμε. Πάμε, λοιπόν, μαζί να δούμε αναλυτικότερα τι είπαν.

Δημήτρη Γαλάνης: Τοποθετούμενος επί του Τεχνικού Προγράμματος, ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό πριν μπούμε στο2021 να υπενθυμίσουμε κάποια σημαντικά έργα που έγιναν το 2020 και μάλιστα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Μεταλληνού, Μακεδονίας, Δροσοπούλου, τρεις παιδικές χαρές με πλήρη ανακαίνιση. Έγιναν πλήθος έργων στα σχολικά κτίριαόλου του Δήμου, ενώ επιλύθηκαν θέματα όπως αυτό της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νηπίων. Λύθηκαν τα θέματα στο κολυμβητήριο, αποξηλώθηκε ο βατήρας. Πήρε άδεια ο στίβος Φιλοθέης. Έγινε μόνωση στο  Μπενετάτου και ανακατασκευή.

Το 2020 ήταν μια ώριμη χρονιά για την Τεχνική Υπηρεσία και την ευχαριστώ πολύ. Έγιναν αρκετά και συνεχίζουμε το 2021. Ξεκινήσαμε τον Παιδικό Κήπο  Πικιώνη, πήρε πριν 15 ημέρες παράταση από τα Νεώτερα Μνημεία και ήδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Επίσης, προγραμματίζεται  η ολοκλήρωση των έργων ομβρίων στη Φιλοθέη με χρηματοδότηση  ποσού 3,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια.

Στο Νέο Ψυχικό προγραματίζονται δύο παιδικές χαρές με standards της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας, της Πλατείας Ελευθερίας και στην Πεδιάδα της πλατεία Ρήγα Φερραίου. Φιλοδοξούμε, να δώσουμε στο Νέο Ψυχικό κάτι από αυτά που του λείπουν όλα αυτά τα χρόνια.

Θα αναβαθμιστούν και οι δύο παιδικοί σταθμοί της Ευρώτα και της Τζαβέλα, ενώ θα προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις. Θα γίνουν έργα για ΑμεΑ που ο Δήμος μας δεν είχε προβλέψει. Θα  κατασκευαστούν ράμπες και τουαλέτες για ΑμεΑ στα σχολεία. Στόχος μας είναι μια φιλική και προσβάσιμη σε όλους πόλη.

Εύχομαι, εν τω μεταξύ,  να  λυθεί η υγειονομική κρίση∙ γιατί είναι δύσκολο με υπηρεσίες κλειστές να γίνονται έργα. Επί  τη ευκαιρία ευχαριστώ τον κύριο Ζερβό γιατί στο lockdown συνέχισε και αυτός και οι υπηρεσίες του να εργάζονται. Το 2020, μέσα σε ένα χρόνο διοίκησης έγινε ένα μεγάλο έργο που δεν νομίζω ότι υπάρχει δήμαρχος πανελλαδικά να έχει υλοποιήσει -ιδιαίτερα αυτήν την χρονιά της υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ, βέβαια, ότι παραλάβαμε ένα ταμείο που μας επιτρέπει να υλοποιούμε έργα, έργα όμως που δεν είχαν γίνει.  Εμείς αλλάζουμε την ποιότητα ζωής. Στοχευμένα και μεθοδικά ο Δήμος μας παίρνει μια άλλη μορφή.

 

Δημήτρης Φωτιάδης: Παρουσιάζοντας το Τ.Π. ο νέος Αντιδήμαρχος μεταξύ άλλων είπε: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί την καρδιά λειτουργίας κάθε Δημοτικής Αρχής, γιατί αποτυπώνει με τρόπο σαφή το όραμα, για το προς τα πού θα πάει ο Δήμος μας, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό

Αποτυπώνει κάθε παρέμβασή μας στη ζωή των Δημοτών μικρών και μεγάλων, παίρνοντας θέση για τους μικρούς δημότες μέσα από τα έργα στους Παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα  Γυμνάσια, τα Λύκεια. Παίρνει θέση για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. την Κοινωνική Πρόνοια και Μέριμνα,  τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών με τις ασφαλτοστρώσεις και τα σχέδια ΣΒΑΚ κινητικότητας, για την εντέλει ανάπτυξη του Δήμου μας και του τι  είδους τοπική ανάπτυξη θέλουμε να πετύχουμε π.χ. παροχής υπηρεσιών κ.λ.π..

Το Τεχνικό Πρόγραμμα οφείλει να συγκεράζει το Ρεαλισμό με την Διεκδίκηση. Ρεαλισμό στον προγραμματισμό και διεκδίκηση πόρων από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσπισε η Πολιτεία για τους Δήμους (π.χ. Φιλόδημος- Τρίτσης- Πράσινο Ταμείο)

Έτσι  αφού συγχαρώ την Τεχνική Υπηρεσία και τα άξια στελέχη της για την συγκρότηση αυτού του Τεχνικού Προγράμματος οφείλουμε να συγχαρούμε και τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο Νίκο Ζερβό για το περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα και  το έργο που επιτέλεσε στην πραγματοποίηση  των στόχων , που είχε θέσει μέσα σε συνθήκες COVID-19 και των συνεπειών  τους στην  Τοπική Κοινωνία.

Είμαστε εδώ να σας πληροφορήσουμε για κάθε έργο ή εργασία του Τεχνικού Προγράμματος, για τις παρεμβάσεις στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, την Παιδική Χαρά Μακεδονίας, την εξέλιξη της Παιδικής Χαράς Πικιώνη, τα έργα σε όλες τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου μας, τις αίθουσες των νέων Νηπιαγωγείων , την επιτέλους υποβολή στο Τ.Π. της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέου Ψυχικού.

Βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν η εξασφάλιση της ομαλής και συνεχούς λειτουργίας των υπηρεσιών συντήρησης και αποκατάστασης  βλαβών ώστε  να μη διαταραχθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των Δημοτών μας».

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο διατηρητέο Βαλλιάδη λέγοντας ότι θα γίνουν επισκευές στο κτίριο για να είναι χρηστικό. Από φέτος θα ξεκινήσουν σιγά –σιγά, έως ότου μπορέσουν να το εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και  να πάρει την τελική μορφή του.

 

Παντελής Ξυριδάκης: ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων είπε: Έχω καταθέσει εναλλακτική πρόταση για το τεχνικό έργο. Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αποτυπώνει όραμα, αλλά συμβάσεις προγραμματικές∙  και για όλα αυτά έχουν γίνει μελέτες τα προηγούμενα χρόνια και καλά θα κάνουν να πραγματοποιηθούν.

Ως προς τα όμβρια της Φιλοθέης πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα γιατί ενώ υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας δεν υπάρχει σύμβαση. Βέβαια δεν έχουμε και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Πάντως από την προηγούμενη διοίκηση έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ώστε το έργο να γίνει.

Είναι, όμως, ανέφικτο να υλοποιηθεί το έργο μέσα στο 2021 γιατί εργολάβο δεν πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε πριν από τον Ιούνιο – Ιούλιο. Αυτά όμως πρέπει να μας τα πει η Περιφέρεια. Πόσα χρήματα θα μας δώσει η Περιφέρεια το 20 και πόσα το 21; Δεν ξέρουμε, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε το έργο στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Υπόσχεση της Περιφέρειας είναι. Όπως σωστά δεν έχει μπει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θεωρώ ότι είναι λάθος και δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη. Ποιος άνθρωπος πιστεύει ότι θα ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο και θα τελειώσει το 21; Παλέψαμε για αυτό το έργο, δυστυχώς δεν χρηματοδοτηθήκαμε από Τρίτση και Φιλόδημο. Εμείς στραφήκαμε στην Περιφέρεια. Είναι παράτυπο να το εγγράψουμε και να φουσκώσουμε τον προϋπολογισμό. Γιατί θα πρέπει να εγγράψουμε 3,5 εκατομμύρια  ευρώ;

 

Δημήτρης Γαλάνης:  Απαντώντας ο Δήμαρχος, είπε:  «Αν θα γίνει; Αν θα γραφτεί;  Όταν έχουμε έγγραφο της Περιφέρειας από τον Ιούλιο του 2020 ότι το έργο είναι στην άμεση προτεραιότητά τους, δεν θα πάμε με την δική σας λογική, που λέει: ό,τι μπορούμε να κάνουμε αύριο ας το αναβάλουμε για αύριο. Εγώ ότι μπορώ να κάνω σήμερα, σήμερα θα το κάνω. Έστω κι αν έχω και μία περίπτωση επιτυχίας στο εκατομμύριο. Θα το προσπαθήσω και θα το κερδίσω. Δεν έχω μόνο όραμα έχω και διάθεση να υλοποιήσω. Δέχομαι ότι υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί. Εγώ το εντάσσω όμως και τρέχω να το υλοποιήσω. Τρέχω μπροστά από τα έργα. Ό,τι κάνατε σε μελέτες, εγώ θα τρέξω και θα τα υλοποιήσω, δεν θα τις αφήσω να παραμείνουν άλλο στα συρτάρια. Ούτε ο κορονοϊός δεν αποτελεί για μένα τροχοπέδη. Με τη λογική του σήμερα έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα για το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού που λέει ΕΡΓΑ.

Αν η Περιφέρεια δεν θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, εγώ θα το προσπαθήσω. Χαίρομαι που δεν είμαι της δικής σας λογικής. Έργο μου και πρόθεσή μου είναι το όραμά μου και η διάθεση  να τραβήξω μπροστά. Έχω άξιους συνεργάτες με τους οποίους έχω κοινή γραμμή και ανοίγουμε δρόμους και μακάρι να πετύχουμε. Ούτε μια ώρα πίσω στην διάθεσή μου. Όσο μπορώ περισσότερα έργα. Το μόνο που είχατε να προτείνετε είναι να βγει το ποσό. Δεν προτείνετε κάτι άλλο να κάνουμε, αλλά να βάλουμε τροχοπέδη, φρένο στα προγράμματά μας!

Να το προσπαθήσουμε λοιπόν ή να μην το προσπαθήσουμε;

Εγώ απαντάω. Θα το προσπαθήσω, θα κάνω τα πάντα για να το καταφέρω. Εγώ δεν είμαι λογιστής, είμαι Δήμαρχος. Ούτε τα μικρά ποσοστά επιτυχίας δεν θα πετάξω

 

Νίκος Κανελλάκης:  Ο κύριος Κανελλάκης μεταξύ άλλων είπε: Θα μιλήσω πολιτικά. Κορυφαία η σημερινή συνεδρίαση! Το Τεχνικό Πρόγραμμα αφορά και τη συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης αλλά και το όραμα της σημερινής. Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι αποτύπωση διεκδικήσεων, γιατί θα εγγράφαμε σ’ αυτήν την περίπτωση το Σούρλειο ή το κτιριο Βαλλιάδη. Είναι μια ιεράρχηση των έργων με τα λίγα χρήματα.

Για τα όμβρια είναι γεγονός ότι η προγραμματική δένει το ποσό. Πιστεύω, όμως,  στον Γιώργο Πατούλη και πιστεύω ότι θα το υλοποιήσει. Είτε το εγγράψουμε το ποσό είτε δεν το εγγράψουμε είναι ακριβώς το ίδιο. Με το να το εγγράψουμε κερδίζουμε μια περίπου εβδομάδα. Κανείς δεν λέει όχι. Τα έργα πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερα η αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου του Νέου Ψυχικού. Τουλάχιστον εγώ σας έχω κουράσει δέκα χρόνια. Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσω εγώ σήμερα.  Ο Καλλικράτης περνάει το Τεχνικό και με πλειοψηφία. Όμως το 13% με έχει ψηφίσει για αυτό θα μιλήσω. Αν ήμουν Δήμαρχος θα έβαζα μπροστά μια μελέτη για υλοποίηση προβλημάτων καθημερινότητας. Τα δέντρα που έχουν πετάξει τις πλάκες των πεζοδρομίων έξω, τα πρόπερ και οι θέσεις τους, που κλείνουν πεζοδρόμια. Θα έφτιαχνα μια πόλη φιλική στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Έργα που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ασφάλεια αλλά και με την αισθητική. Επίσης θα ενέτασσα την κατασκευή γηπέδου για τον ΠΟΨ. Είχαμε όλοι δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσουμε».

 

Γιάννης Καβαλάρης: ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης παίρνοντας το λόγο , μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προϋπολογισμός του οράματος και πώς θα υλοποιηθεί. Βλέπω εδώ:  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο 500.000€ και από ίδιους πόρους μόνο 10.000 και μεταφέρουμε τα 490.000 χιλιάρικα για το 2022. Το ίδιο και στους Παιδικούς Σταθμούς όλα τα έργα αφορούν 10 ή 20.000 ευρώ για το 2021 και τα υπόλοιπα θα τα ψάχνουμε το 2022.

Τα ποσά δηλαδή έχουν μπει ενδεικτικά και αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση κρατική πάνε και παραπίσω το 2023. Είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως επίσης είναι εμφανές ότι το κράτος υποχωρεί.

«Φτώχεια, κατηρημένη φτώχεια». Το είχα πει και στο τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα του Ξυριδάκη, στο οποίο είχατε κάνει σκληρή κριτική χαρακτηρίζοντάς το ως μικρό. Επομένως όλα βασίζονται στις διεκδικήσεις. Τα όμβρια είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είδαμε σήμερα τι έγινε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Κατασκευάστηκε δρόμος χωρίς όμβρια και πνίγηκαν πάλι. Μόνη διέξοδος η διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων. Θα το απορρίψουμε, όμως, γιατί είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Κυβέρνησης. Δηλαδή θέλουμε να δούμε έργο, αλλά θα πρέπει να διπλοφορολογήσουμε τους πολίτες. Και για αυτό λέμε όχι».

Δημήτρης Γαλάνης: Απαντώντας ο Δήμαρχος είπε: «Ο κόσμος κινείται ανάλογα με τον ρυθμό που θέλεις να του δώσεις. Η παγκόσμια υγειονομική και η οικονομική κρίση που έσκασε στα χέρια μου δεν θα γίνει δικαιολογία.

Η ψήφιση λοιπόν του προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος τίθεται ως εξής: Με όμβρια ή όχι;

Για ένα λογιστικό τερτίπι να πείτε στον κόσμο ότι δεν βάζετε τα όμβρια στο Τ.Π. Γνωρίζετε καλά ότι ποτέ μια τροποποίηση δεν κράτησε μια εβδομάδα. θα έλεγα το λιγότερο τέσσερεις μήνες οι οποίοι στο δημόσιο γίνονται έξι και επτά ακόμη».

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις