Τέλη υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τέλη υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα Δημοτικά Τέλη της επόμενης χρονιάς στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου


Σταθερά και συντηρητικά για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Στα επίπεδα του 2020 τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Αντιπαραθέσεις για καθαριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο


Της Πέλλης Ζωγοπούλου


Και στον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών η πανδημία φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς  η στασιμότητα της οικονομίας το 2020 και κυρίως η ύφεση που άγγιξε το 15,3%, εξ αίτιας των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό, επηρέασε τη συνολική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Και όπως προβλέπεται θα επηρεαστούν άμεσα και τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2021, με δυσμενείς επιπτώσεις στα έσοδα.

Συντηρητικές επιλογές, λοιπόν, παρά την όποια περί αντιθέτου θέληση της Δημοτικής Αρχής, που εκφράζουν τα σημεία των καιρών, αλλά και απαγορεύουν προς το παρόν, τουλάχιστον, την όποια μείωση τελών.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής προβλέπει τα τέλη για το 2021, και για τις τρεις Κοινότητες, όπως επίσης ο δημοτικός φόρος και ο ΤΑΠ  να παραμείνουν στα μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς. Καμιά αλλαγή για τη χρονιά που έρχεται με τη σύμφωνη, μάλιστα,  γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης  που -παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, υπερψήφισε την συντηρητική, για φέτος, γραμμή Γαλάνη.

 Πως έχουν τα πράγματα

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι είχε γίνει μια γενναία μείωση ύψους 10% στα δημοτικά τέλη, και για τις τρεις Κοινότητες, που έφερε και την πολύ ακριβή τιμή της Φιλοθέης στα ίδια επίπεδα με του Ψυχικού.

Να τονίσουμε, επίσης, ότι η περυσινή μείωση έγινε, κατά κύριο λόγο, για να υπάρξει εξορθολογισμός των ανταποδοτικών τελών, καθώς ως επανέλαβε και φέτος ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, ανταποδοτικά σημαίνει ότι οφείλουμε να εισπράττουμε όσα πρέπει να ξοδεύσουμε.  Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε σαν πάγια αρχή την αποταμίευση επιπλέον χρημάτων –που αν και συνυπολογίζονταν στα προϋπολογισθέντα της επόμενης χρονιάς, ποτέ δεν επενδύονταν  -το πλεόνασμα όλο και ανέβαινε∙ το 2018 έφτασε  στο 1.600.000 ευρώ. Κι όπως είχε αναφέρει τότε και ο κύριος Μαναός «φουσκώνουμε τους προϋπολογισμούς με προμήθειες (μηχανολογικός εξοπλισμός, απορριμματοφόρα κ.λπ.). Δεν τα αγοράζουμε και μας μένει περίσσευμα! Τον προηγούμενο χρόνο κάναμε  ενάμισι εκατομμύριο ευρώ περίσσευμα, άρα αν το αφαιρέσουμε από τον προϋπολογισμό, φαίνεται καθαρά ότι κάνουμε τη δουλειά μας και με λιγότερα!»

Αυτή ήταν και η ειδοποιός διαφορών των δύο Δημάρχων σχετικά με τα τέλη, καθώς ο Παντελής Ξυριδάκης πίστευε ότι με τα τέλη πολιτική δεν γίνεται, ενώ ο Δημήτρης Γαλάνης πάντοτε πρέσβευε ότι με την διαχείριση εξασφαλίζουμε την καθημερινότητα, αλλά με την άσκηση της πολιτικής διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σε κάθε περίπτωση το πλεόνασμα για φέτος κατέβηκε στις 300.000 ευρώ και κάτι ψιλά, και αναμένεται να επενδυθεί την αμέσως επόμενη χρονιά.

Στα θετικά της συνεδρίασης να τονίσουμε και την παρουσία της νεαρής Αντιδημάρχου Οικονομικών, κυρίας Μίνας Μελισσουργού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ήρθε καλά διαβασμένη, φέρνοντας  μια κατανοητή εισήγηση που την παρουσίασε με εξαιρετικό σθένος και θάρρος. Πρωτόγνωρο για άτομο τόσο νεαρής ηλικίας. Είθε η πορεία της να είναι ανάλογη της πρώτης φοράς.

Πως τοποθετήθηκαν

Ουσιαστικά δεν υπήρξαν έντονες διαφωνίες, πλην της   διαφορετικής θεώρησης του καθορισμού των ανταποδοτικών. Οπότε η συζήτηση επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα και θίχτηκαν θέματα όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.

Πάμε, όμως, να δούμε τι είπαν:

Παντελής Ξυριδάκης: ο πρώην Δήμαρχος τοποθετούμενος αμέσως μετά την εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών, μεταξύ άλλων είπε: «Φαίνεται ότι η συσσωρευμένη σε μια χρονιά μείωση δημιούργησε δύσκολη κατάσταση. Και σε συνδυασμό με την ανάγκη αλλαγής του εξοπλισμού που θα παρουσιαστεί, κάποια στιγμή όλο αυτό θα σκάσει!

Η μείωση έγινε μέσα σε μία χρονιά. Ευελπιστούμε να ισοφαριστεί με την αύξηση των τετραγωνικών. Κάποια στιγμή θα χρειαστείτε χρήματα για μηχανήματα ή θα κόψετε τους μισθούς των εργαζομένων;

Η εικόνα της καθαριότητας ωστόσο, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Η παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να βελτιωθούν. Τουλάχιστον, από όσα βλέπω εδώ σε σύγκριση με άλλους  Δήμους.

Όπως και να ‘χει μιλάμε για πολύ ακριβά τέλη και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Όσο για τον ηλεκτροφωτισμό, η πόλη μας είναι σκοτεινή. Χρειάζεται ριζική αλλαγή του φωτισμού. Εσείς και κάποιοι άλλοι από την παράταξή σας διαφωνούσατε με τον προτεινόμενο, από εμάς τρόπο. Δικαίωμα σας. Προτείνετε κάτι άλλο. Πρέπει να πάμε στο νέο σύστημα των λεντ. Το λέω πολύ συγκαταβατικά και είμαι πολύ επιεικής απέναντί σας».

Δημήτρης Γαλάνης: Ο Δήμαρχος σχετικά απάντησε: «Η μείωση έγινε γιατί υπήρχε πλεόνασμα στα ανταποδοτικά. Ξέρετε ότι όσα παίρνουμε τόσα πρέπει να ξοδεύουμε. Ο Δήμος μας εξαιτίας της τακτικής σας έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια. Εμείς από ένα εκατομμύριο πλεόνασμα το πήγαμε σταδιακά στις τριακόσιες χιλιάδες, ώστε να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια. Εξορθολογισμός! Αυτό είναι το ζητούμενο. Το 10% πέρυσι έγινε γιατί εισέπραξε ο Δήμος μας λεφτά και τα ανταπέδωσε. Αν δείτε τώρα, τις επενδύσεις θα δείτε αυξήσεις και το 2019 και το 2020 και για το 2021.

Όσο για την καθαριότητα, εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Περίοδο κορωνοϊού είχαμε και ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του. όλοι φρόντιζαν σπίτια και κήπους. Άδειασαν αποθήκες, κλάδεψαν, έγινε ο κακός χαμός! Μόνο η αποκομιδή ογκωδών αυξήθηκε κατά 200%! Και αυξήθηκαν και τα φυτικά.

Εσείς λέτε ότι η παρεχόμενη υπηρεσία δεν είναι καλή! Έλεος!  Εδώ δεν ήταν καλή επί των ημερών σας, όταν οι καταστάσεις ήταν ομαλές!

Παρόλα αυτά το προάστιο καθαρίζει. Όταν κάνουμε κριτική να συνυπολογίζουμε και την κατάσταση που βιώνουμε! Την περασμένη Άνοιξη ήμουνα επί τρεις ώρες κάθε μέρα και για τρεις μήνες στους δρόμους! Έλεγχα, ενημέρωνα τους δημότες, βοηθούσα. Και δεν είδα κανέναν να έρθει κοντά μου! Όταν μιλάμε για τέτοια πράγματα να είμαστε και δίκαιοι. Δεν είναι τώρα κατάλληλη ώρα για να κάνουμε αυτή την κουβέντα!. Εδώ είναι πόλεμος! Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Κι όμως, για να έχουμε προάστιο καθαρό, κάποιοι βρίσκονται στους δρόμους και το μαζεύουν, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν! Τους αξίζουν  θερμά μπράβο!

Ουδεμία περιοχή της Αθήνας, επί κορωνοϊού έχει το επίπεδο καθαριότητας που έχει το προάστιό μας! Είμαστε σε πανδημία κι όμως οι δομές του Δήμου λειτουργούν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού!

Οι εργαζόμενοι παρά τους κινδύνους είναι έξω. Έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους! Να επαναλάβω τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!

Όσο για τον ηλεκτροφωτισμό σωστά. Δεν είναι αρκετά καλός! Αλλά σας χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να το καταλάβετε; Έτσι μας τον παραδώσατε! Ελάτε λοιπόν, σε δέκα χρόνια να τα πούμε. Σήμερα δν έχει νόημα να τα λέτε. Εγώ θα κριθώ σε τέσσερα χρόνια και να είστε σίγουρος ότι θα έχει βρεθεί λύση».

Στην ίδια λογική και υπερασπιζόμενος σθεναρά τους υπαλλήλους κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος  Γιώργος Παπαχρόνης.

Ο κύριος Γιάννης Καβαλάρης μετέφερε την αντίθεση τη «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τη λογική των ανταποδοτικών τελών και δηλώνει ότι δεν συμφωνούν με το όλο στήσιμο που γίνεται για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι γι αυτούς είναι κόκκινο πανί τα ανταποδοτικά, ενώ κατέληξε ότι είναι από αυτούς που διεκδικούν από την Κεντρική Πολιτική Σκηνή και όχι από τους συμπολίτες τους.

Τέλος ο κύριος Μαρούδας εκπρόσωπος των «Ενεργών Πολιτών» διεκδίκησε για τα καταστήματα που εδρεύουν στο εσωτερικό του Νέου Ψυχικού διαφορετικές τιμές, χαμηλότερες από αυτές των καταστημάτων του Φάρου.

Καθορισμός τελών

Να σημειωθεί ότι -ως αναφέρεται στην εισήγηση, η Δημοτική Αρχή για τον καθορισμό των τελών  έλαβε υπ’ όψη της   την παρούσα δεινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία,  τη συνολική μείωση του εισοδήματος των πολιτών και κατά  συνεπεία την αδυναμία πολλών συνδημοτών μας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους  και  την  εκπεφρασμένη  βούληση του  Δήμου  να επιδείξει τη συμπαράστασή του στις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού.

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των δημοτικών τελών  ή και την απαλλαγή για τις ευπαθείς κοινωνικά  ομάδες όπως τους απόρους, τα άτομα με αναπηρία και τους πολύτεκνους.

Άποροι: Πλήρης απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Άποροι  νοούνται  όσοι  έχουν  ετήσιο  εισόδημα  μέχρι  6.000,00 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 20%  για  κάθε  προστατευόμενο  μέλος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 Πολύτεκνοι: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000,00 ευρώ.

 Τρίτεκνοι: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000,00 ευρώ.

Μονογονεϊκές Οικογένειες: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000,00 ευρώ.

Άτομα με αναπηρία: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% που μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα ή η σύνταξη αναπηρίας.

Φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων διατηρείται σε πενήντα πέντε λεπτά (0,55) του ευρώ ανά τ.μ. για κάθε φωτιζόμενη στεγασμένη επιφάνεια και παραμένει ενιαίος και για τις τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες (Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού), ο δε φόρος ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων διατηρείται σε 0,30 € ανά τ.μ.

Από τον συντελεστή του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που ανέρχεται σε 0,55 € ανά τ.μ. στεγασμένων χώρων , το ποσό των 0,15 € ανά τ.μ., καθώς και από το συντελεστή φόρου που αφορά στους μη στεγασμένους χώρους, ήτοι 0,30 € ανά τ.μ., το ποσό των 0,10 €  ανά τ.μ., θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων (άρθρο 113 παρ. 6β΄ του Ν.1892/1990).

 Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Ο συντελεστής του τέλους ακίνητης περιουσίας προτείνεται να παραμείνει σε 0,30‰ ενιαίος και για τις τρεις  Δημοτικές Κοινότητες (Φιλοθέης , Ψυχικού και Νέου Ψυχικού).

Δημοτική Κοινότητα Ψυχικού

Οι προτεινόμενοι συντελεστές για το έτος 2021 είναι οι ακόλουθοι:

Στεγασμένοι και φωτισμένοι χώροι οικιών γενικά : 1,67 ανά τ.μ.

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς σε 1,67€ ανά τ.μ.(N.4555/18 άρθρο 185).

Ακίνητα γενικής χρήσης, εκτός από κατοικία, ήτοι: καταστήματα γενικά, ιδιωτικά σχολεία, κλπ με επιφάνειες μέχρι 6.000 τ.μ : 7,13 € ανά τ.μ.

Ακίνητα γενικής χρήσης, εκτός από κατοικία, της ανωτέρω περιπτώσεως Α, αλλά και επιφάνειας    μεγαλύτερης των 6.000 τ.μ  για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000 τ.μ : 4,28 € ανά τ.μ.

Mη στεγασμένοι χώροι (ακάλυπτοι), που χρησιμοποιούνται ή όχι, αλλά με οποιοσδήποτε       τρόπο εξαρτημένοι από την επιχείρηση ή επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιφάνειας μέχρι 6.000 τ.μ : σε 4,29€ ανά τ.μ.

  1. Μη στεγασμένοι χώροι κ.λ.π. της προηγούμενης 4ης περίπτωσης αλλά επιφάνειας μεγαλύτερης των 6.000 τ.μ. για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000 τ.μ :  1,28€ ανά τ.μ.

Δημοτική Κοινότητα Νέου Ψυχικού

Οι προτεινόμενοι συντελεστές του τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το 2021 κατά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:

Κατοικίες : 1,22 € ανά τ.μ.

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς σε 1,22€ ανά τ.μ.(N.4555/18 άρθρο 185).

Γενικής χρήσης :  5,56€ ανά τ.μ.

Μη στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι: 6,11€  ανά τ.μ.

Δημοτική  Κοινότητα Φιλοθέης

Οι προτεινόμενοι συντελεστές τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2021 κατά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:

Κατοικίες : 1,67€ ανά τ.μ.

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς σε 1,67€ ανά τ.μ.(N.4555/18 άρθρο 185).

Λοιποί στεγασμένοι και μη χώροι διαφόρων χρήσεων: 5,70€ ανά τ.μ.

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις