Σχόλια 23 Οκτώβρη 2020

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 23 Οκτώβρη 2020

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

 

Γρήγορα αντανακλαστικά

Μετά από επισήμανση της στήλης φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ η ράμπα στο πεζοδρόμιο του Δημαρχείου, που επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιτέλους, μια καλή αρχή για να διορθωθούν όσα την τελευταία δεκαετία παραμελήθηκαν.

 

Επίσκεψη έκπληξη

Δημοτικό συμβούλιο στις 14 του μήνα. Μισό με τηλεδιάσκεψη και μισό με φυσικές παρουσίες, έτσι όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό. Και με μια αναπάντεχη έκπληξη, τον Yφυπουργό Mεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο οποίος, ως ανέφερε, ήθελε από καιρό να μας επισκεφθεί, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται κανείς από την εκλογική του περιφέρεια, αλλά και από τον Δήμο από τον οποίον εκλέγεται. Καλό; Ναι, θα λέγαμε, σωστή κίνηση και με δεδομένο ότι οι εκλογές  έρχονται σε βάθος  τριετίας περίπου, όπως και να το δούμε η επίσκεψη έχει το νόημά της.

Τον καλοδέχθηκαν όλοι, εξυπακούεται∙ κι ο Δήμαρχος τον ενημερώνει, στα γρήγορα, για το έργο της ανάδειξης της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού και τον προτρέπει να δει την ιδέα που φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη.

Και τι απαντάει; Ομολογουμένως μας ξάφνιασε, καθώς φαίνεται ότι διαθέτει μια ιδιαίτερη ευαισθησία… και δεν το περιμέναμε!

Τέλος πάντων, να μην σας ζαλίζω, είπε: Ο στόχος ωραίος και η πρόκληση μεγάλη. Πώς να βρεις την αρμονία και χωρίς να χάσει το παρελθόν, να περάσει στο μέλλον; Πρέπει κανείς να σκέφτεται σφαιρικά, αλλά και τοπικά γιατί εκεί χτυπάει  η καρδιά της κοινωνίας.

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι βρίσκει σωστή την κίνηση κι όταν έρθει η ώρα διεκδίκησης χρηματοδοτικών εργαλείων, για την υλοποίηση του οράματος, ο υπουργός θα δηλώσει παρών και δίπλα μας! Είθε, πάντως πολύ γλαφυρή και ιδιαίτερη ήταν η τοποθέτησή του,  δε βρίσκετε;

 

Μια και βρήκαμε παπά…

Εν προκειμένω υπουργό βρήκαμε και μάλιστα με αντικείμενο όλως διόλου διαφορετικό από τις διεκδικήσεις μας, αλλά οι αιρετοί μας δεν ξεχνάνε ότι στη Βουλή έχει και ψήφο και λόγο. Δεν το ξέχασε και η κυρία Αλεξοπούλου, που ειρήσθω εν παρόδω, του ανέφερε για τα διεκδικούμενα οικοδομικά τετράγωνα στο Ψυχικό, για τις ενστάσεις των κατοίκων, ανέφερε και  τις αντικειμενικές, ζητώντας τη βοήθειά του για τα προβλήματα της πόλης της.

Καθαρά δεν ακουγόταν –οι συνδέσεις δεν έχουν και τον αρτιότερο ήχο πάντα, οπότε όλο και κάτι χάνουμε από τα λεχθέντα. Σίγουρα κάτι χάσαμε, γιατί της απάντησε:  πρέπει να προφυλάξουμε τις κηπουπόλεις, ως κόρη οφθαλμού. Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα ακούσουν με προσοχή το πρόβλημα. Το θέμα, όμως, αφορά το σύνολο της πόλης μας και να μην συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των κατοίκων! Ας ξεφύγουμε από αυτό!

Καλό; Εξαιρετικό! Να και κάποιος που αντιμετωπίζει ως ενιαίο το Προάστιο και ισότιμα και τις τρεις πόλεις, ξεπερνώντας το ταξικό και οικονομικό σύνδρομο! Και μπράβο του.

Τώρα, θα αναρωτηθείτε: δεν έκανε καλά η κυρία Αλεξοπούλου που τα είπε; Μια χαρά τα είπε και πολύ σωστά έπραξε. Κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου που κερδίζουμε έρχεται ως προστιθέμενη αξία στο Περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τη φυσιογνωμία του Δήμου μας ! Κι οφείλουμε όλοι να το παλέψουμε για τους δυο διεκδικούμενους χώρους στο Ψυχικό κι όλοι να συνυπογράψουμε για την απόκτησή τους. Αλλά…

 

Θυμάστε τις Φιστικιές;

Και τον Πλάτωνα; Τον τελευταίο ελεύθερο χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στο Νέο Ψυχικό που χάσαμε το 2018 ή αρχές του 2019, αν θυμάμαι; Τον χώρο που θα προέρχονταν από την εισφορά γης των ιδιοκτητών όταν άρθηκε η απαλλοτρίωση;

Η κυρία Αλεξοπούλου, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το ανήγγειλε… Κι έχω ακόμα στ’ αυτιά μου τη φωνή της και την ολιγόστιγμη  σιωπή που διαδέχθηκε την ανακοίνωσή της. Σιωπή, γεμάτη αμηχανία δε λέω, αλλά ξεπεράστηκε εύκολα…! Και κανείς δεν έκανε λόγο για ενστάσεις και κανείς δεν ξανασυζήτησε το θέμα. Ποτέ! Ούτε καν οι συνήθεις αντιδραστικοί που ξημεροβραδιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Κανείς!  Μόνο η στήλη εξακολουθεί να θυμάται… Και κάθε που θυμόμαστε ανατριχιάζουμε, γιατί φαντάζει λες και τους τον χαρίσαμε το χώρο, που υπό προϋποθέσεις, θα τον είχαμε αποκτήσει. Να μην τα ξαναλέμε, αλλά και να μην ξεχνάμε!

Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί μια ολόκληρη περιοχή, όπως το εμπορικό τρίγωνο του Φάρου δομήθηκε και εξελίχθηκε με βάση τους μεγάλους ελεύθερους χώρους. Κι εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να κόψουμε την αριστερή στροφή στην Ψυχάρη και να βάλουμε κάγκελα στα πεζοδρόμια… Και το λύσαμε το πρόβλημα! Κι αν έχετε αντίρρηση τα ξαναλέμε και τα ξαναθυμόμαστε.

 

Το μεγάλο όραμα!

Εντάξει, αρκετά γυρίσαμε στο χτες, πάμε μπροστά τώρα. Μεγάλο το όραμα του Δημήτρη Γαλάνη, για το Νέο Ψυχικό και για την ενιαία φυσιογνωμία του Δήμου!  Μεγάλο, εξαιρετικό και ακριβό, αλλά αν διεκδικηθεί σωστά, υλοποιήσιμο!

Ακριβώς! Γιατί διεκδικώ σημαίνει διοικώ στη γλώσσα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Και όχι μόνο, χωρίς διεκδικήσεις πουθενά τίποτα δε γίνεται. Και ο σημερινός Δήμαρχος μπορεί να διεκδικήσει! Έχει μια ισχυρή ανθρωποκεντρική αντίληψη που την προβάλλει έντονα σε κάθε περίπτωση, έχει σε ανάλογη υπόληψη το Περιβάλλον, τη φυσιογνωμία των Κοινοτήτων, σέβεται τις ιδιαιτερότητές τους, διεκδικεί και προχωράει. Και θα τα καταφέρει, όσο χρόνο και να πάρει.

Και πρέπει να τα καταφέρει, όχι μόνο γιατί σέβεται το αυτοδιοικητικό παρελθόν του Νέου Ψυχικού και τους προκατόχους του Δημάρχους, αλλά γιατί το Νέο Ψυχικό αν χάσει το «Μεγάλο Περίπατο» δεν έχει και πολλά να περιμένει.

 

Πού τη βρίσκουμε;

Ο λόγος για την Φιλοζωική Ένωση Αδέσποτων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, που ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο, ως αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς της.

Αν και η γράφουσα δεν έχει ιδία αντίληψη, εν τούτοις είναι πολύ γνωστή η Φιλοζωική και πολλά έχουν ακουστεί για την ευεργετική προσφορά της στα αδέσποτα. Αλλά, δεν ξέρουμε που μπορούμε να τους βρούμε και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Ζω.Φι.Ψυ. Και παρεμπιπτόντως που αλλού μπορούμε να απευθυνόμαστε όταν πρόκειται για αδέσποτα; Δεν θα ήταν άσκοπο να μας πληροφορήσουν.

 

Είναι αλήθεια;

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίστηκε η επιχορήγηση  της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού (ΑΕΨ) στο τελευταίο συμβούλιο.  Υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από τον κύριο Καβαλάρη που το καταψήφισε σαν θέμα, όσο και από την κυρία Χαρλαύτη που δήλωσε ότι το υπερψηφίζει για τελευταία φορά και ότι θα ήθελε απολογισμό για τη διακίνηση τόσο μεγάλων ποσών καθώς, ως είπε, έχει διαπιστωθεί ότι εισέπραττε πάνω από 220.000 ευρώ.

Και ο κύριος Καβαλάρης ζήτησε να μάθει την πολιτική που ισχύει για τη χρήση των γηπέδων, που παραχωρεί κι επιδοτεί ο Δήμος, από τους δημότες. Του απαντήθηκε ότι όταν δεν γίνεται χρήση από τις ομάδες μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι δημότες…

Ισχύει στ’ αλήθεια αυτό; Πολύ αμφιβάλλω, αν μπορεί κανείς να πάρει την παρέα του, τις μπάλες του και να πάει να παίξει μπάσκετ, ας πούμε, στο γήπεδο της ΑΕΨ στο Ψυχικό! Λέω εγώ τώρα, αν και δεν ξέρω, αλλά ίσως ευαισθητοποιηθεί η ομάδα να μας πληροφορήσει.

Μεταξύ μας, τώρα, στο προηγούμενο συμβούλιο μάθαμε ότι διαβάστηκε κάποιο εξώδικο νεοσύστατης ομάδας που ζητούσε ισότιμη μεταχείριση για όλα τα αθλητικά σωματεία από το Δήμο, δηλαδή ισότιμη παραχώρηση αθλητικών χώρων. Και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σωματείο του Δήμου  νοίκιαζε τις εγκαταστάσεις του σε άλλα σωματεία και φυσικά πρόσωπα, όχι μόνο για προπονήσεις και αγώνες, αλλά ακόμα και για παιδικά πάρτι έναντι αντιτίμου 50 ευρώ την ώρα, κι ότι δεν δίνουν ούτε ευρώ στο Δήμο, ενώ αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Άραγε, είναι αλήθεια; Οι καταγγέλλοντες είπαν βέβαια ότι διαθέτουν και παραστατικά.

Και προσέθεσαν ότι προ τριετίας ο Δήμος με δικά του έξοδα και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή από την ομάδα άλλαξε το συνθετικό τάπητα του δαπέδου στο γήπεδο που προαναφέραμε.

Η αλήθεια είναι ότι στον Καλλικρατικό Δήμο μας ανέκαθεν υπήρχαν τα κακομαθημένα παιδιά που αιτούνταν μονίμως προνόμια και τα έπαιρναν. Κι αλήθεια είναι, επίσης, ότι στον τομέα αυτό η διοίκηση Γαλάνη ακολουθεί απλά την πεπατημένη…

Μήπως στα πλαίσια των γενικότερων αλλαγών καλό θα ήταν να επαναπροσδιοριστούν σχέσεις και καταστάσεις; Γιατί, πώς να το κάνουμε; Ο κόσμος, ο σοβαρός κόσμος κι όχι οι μανιακοί της αντιπαράθεσης και δη της δημόσιας, καταλαβαίνει. Άσχετο αν δεν μιλάει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις