Ο Μεγάλος Περίπατος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Μεγάλος Περίπατος

Έργο σταθμός για τη σημερινή Δημοτική Αρχή η ανάδειξη ταυτότητας του Νέου Ψυχικού


Σχεδιασμός έργου πνοής για το Νέο Ψυχικό.  Δημήτρης Γαλάνης ένας Δήμαρχος με όραμα διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη


Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Με μια εκπληκτική πρόταση αναβάθμισης αστικού χώρου έρχεται η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση προς τους Νεοψυχικιώτες.

Πρόκειται για μια  διαδρομή περιπάτου, από την Κηφισίας μέχρι τη Μεσογείων – που περνά από τα σημεία που χτυπάει η καρδιά της πόλης∙ τις πλατείες, τους ανοικτούς δημόσιους χώρους, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη συνέχεια του οράματος του Θάνου Βεζυργιάννη.

Η πρόταση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Οκτωβρίου και αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, καθώς εγκρίθηκε από όλους πλην του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που την καταψήφισε.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και υποβάλλεται στο πρόγραμμα, «Χρηματοδότηση Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών  Διαγωνισμών» του  Πράσινου Ταμείου. Η αποπεράτωσή του έχει χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο της παρούσας τετραετίας, αλλά θα ξεκινήσει να υλοποιείται τμηματικά αμέσως μετά το πέρας των τυπικών διαδικασιών.

Η  Πρόταση

Θεωρώντας ότι υπαίθριος δημόσιος χώρος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση του αστικού τοπίου, καθώς το διαμορφώνει, ενώ  προσδιορίζει ταυτόχρονα την ταυτότητα της πόλης, η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να διαχειριστεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν στους υπαίθριους χώρους του Νέου Ψυχικού και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα πρότυπο δίκτυο ανοικτών χώρων που θα διασχίζει την πόλη και θα ενώνει τις Λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, μέσα από τον Μεγάλο Περίπατο, όπως τον ονόμασε, στόχος είναι να αναδειχθεί η ταυτότητα του Νέου Ψυχικού, πάντα σύμφωνη με  την ενιαία φυσιογνωμία του Δήμου, καθώς η κάθε Κοινότητα αποτελεί συνέχεια της άλλης.

Η πρόταση όπως αναφέρει στην έκθεσή της  η υπεύθυνη αρχιτέκτων κυρία Δήμητρα Σταύρου, προϊσταμένη μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, που εκπόνησε τον σχεδιασμό του οράματος που της εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, περιλαμβάνει τέσσερεις τύπους επεμβάσεων σε συγκεκριμένους χώρους:

Αναβάθμιση πλατειών:

Α) Πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη (Πίνδου) έκτασης δύο στρεμμάτων, διαθέτει εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης

Β) Πλατεία Ελευθερίας έκτασης πέντε στρεμμάτων με χρήση κοινόχρηστου χώρου  και δυο Παιδικές Χαρές

Γ) Ανοικτός  χώρος μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου, Υψηλάντου, Αθανασίου Διάκου και Καραϊσκάκη, έκτασης δύο στρεμμάτων που αποτελεί ένα κοινόχρηστο ελεύθερο χώρο με δραστηριότητες πλατείας. Διαθέτει εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης και Παιδική Χαρά

2)  Αξιοποίηση ανοικτού χώρου στη συμβολή των οδών Σοφούλη και Σπετσών. Πρόκειται για ένα χώρο έκτασης 300 τ.μ. περίπου στο Ο.Τ. 100

3)   Βελτίωση μοντέλου οδών ήπιας κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του ήδη υπάρχοντος δικτύου και τον σχεδιασμό νέου. Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, μάλιστα, θα αποτελέσουν επαναλαμβανόμενο λειτουργικό στοιχείο και για τις τρεις Κοινότητες

4)  Αυτοσχεδιασμός με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας στο μέτωπο της Λ. Μεσογείων και στο τοπικό οδικό δίκτυο με έμφαση στις συνθήκες προσβασιμότητας, ασφάλειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε περιλαμβάνει όλα τα είδη ελεύθερων χώρων του προαστίου: πλατείες, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, τοπικές οδούς με επαρκή ή ανεπαρκή πεζοδρόμια, θύλακες πρασίνου. Στην πορεία συναντά αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, εμπορικές χρήσεις και κατοικίες με προκήπια. Ταυτοχρόνως διαχέεται εντός του οικιστικού ιστού για να συνδέσει λειτουργικά τα δύο ισχυρά όριά του, τις οδικές αρτηρίες Κηφισίας και Μεσογείων.

Η πορεία αυτή ξεκινάει από τη Λεωφόρο Κηφισίας, διατρέχει το Νέο Ψυχικό μέσω των οδών Κωστή Παλαμά, Θεμιστοκλέους, Σοφούλη, 25ης Μαρτίου, Ρήγα Φεραίου, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, Μπουμπουλίνας, Ξάνθου για να καταλήξει στη Λεωφόρο Μεσογείων, ένα μέτωπο με σημαντική οικονομική δραστηριότητα που οριοθετεί το Νέο Ψυχικό και συγχρόνως το συνδέει με τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Έχει μήκος δύο  χιλιόμετρα περίπου και εκτιμώμενη έκταση 40 εκτάρια.

Τι είπε ο Δήμαρχος

Στη διάρκεια του Συμβουλίου και εισάγοντας το θέμα ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης σχετικά ανέφερε: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή αυτή για μένα, καθώς φέρνω στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μελέτη ανάπλασης του Νέου Ψυχικού. Το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά∙ να αναβαθμίσουμε τους δρόμους του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη, που ορίζουν την ταυτότητα του Νέου Ψυχικού».

Να σημειωθεί ότι  ο Δήμαρχος υπήρξε εμφανώς συγκινημένος, αφού γι αυτόν οι προεκλογικές υποσχέσεις αποτελούν αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις. Και στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης έγινε το πρώτο βήμα υλοποίησης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση διενέργειας Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, όπως επίσης και η υποβολή του στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά τον αείμνηστο Θάνο Βεζυργιάννη (1986-2002) ο Δημήτρης Γαλάνης είναι ο μοναδικός Δήμαρχος με όραμα για το Νέο Ψυχικό! Και παράλληλα με όρεξη, κέφι, αλλά και δυνατότητες να το υλοποιήσει. Οι προκάτοχοί του εξαντλούσαν το ενδιαφέρον τους και τη δραστηριότητά τους στην προεκλογική  μνεία… συνεχιζόμενων οραμάτων -του εκλιπόντος οραματιστή Δημάρχου- όπως Σούρλειο, διατηρητέο Βαλλιάδη, Παιδικός Σταθμός Αγίας Βαρβάρας κ.λπ. χωρίς ποτέ να προχωρούν στην υλοποίησή τους.

Εξάλλου, στα έντεκα χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου, αν εξαιρέσουμε την πλατεία Αγίου Γεωργίου –ως προς την υλοποίηση γιατί ο σχεδιασμός προϋπήρχε- κανένα μεγάλο έργο, πλην συντηρήσεων, δεν έγινε στο Νέο Ψυχικό.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος είπε: «Είναι το σημαντικότερο βήμα των τελευταίων χρόνων για το Νέο Ψυχικό. Θα αγωνιστούμε για να το υλοποιήσουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι με την ολοκλήρωση της πρότασης το Νέο Ψυχικό θα είναι μια εντελώς νέα περιοχή της Αθήνας. Οι παρεμβάσεις του Θάνου Βεζυργιάννη έδωσαν στην πόλη την προσωπικότητά της!  Σήμερα ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε το όνειρο του αείμνηστου Δημάρχου, με το σχεδιασμό μιας ιδιαίτερης διαδρομής περιπάτου. Αυτό, θα είναι μια προστιθέμενη αξία στο Νέο Ψυχικό, κοινωνικά, οικονομικά και οικιστικά –που σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να είναι ένα νούμερο, αύριο όμως θα εκφράζει μια ποιότητα ζωής. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στο νέο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Δημήτρη Φωτιάδη είπε ότι για όλους είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, αλλά για τον αγαπητό Αντιδήμαρχο μια μεγάλη στιγμή, καθώς η πρώτη του εισήγηση, από τη νέα θέση του, είναι αυτή της ανάδειξης ταυτότητας του Νέου Ψυχικού.

Αντιδράσεις

Θετικές υπήρξαν στην πλειοψηφία τους οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Κανελλάκης της «Ενωμένης Δημαρχίας Πολιτών» μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συζητάμε μια πολύ σημαντική πρόταση που ταιριάζει και με τη δική μας θέση. Μιλάμε χρόνια για την ανάπλαση πεζόδρομων και πλατειών. Το Νέο Ψυχικό έχει ταυτότητα, αλλά πρέπει να αναδειχθεί.

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάναμε παρεμβάσεις με πολύ λίγα χρήματα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακολουθούμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Δίνει  τη δυνατότητα να βρεθούν οι καλύτεροι. Δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε διακριτικά. Είναι ακριβή διαδικασία, αλλά είναι και η σωστή. Κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι ο Γαλάνης πετάει 150.000 ευρώ, για να κάνει μια μελέτη! Έτσι πρέπει να γίνεται. Και σίγουρα δεν πληρώνει ο Δήμος, αλλά το Πράσινο Ταμείο. Όταν οι κάτοικοι έχουν πληρώσει  πολλά χρήματα για ΕΝΦΙΑ, αυτά τα ποσά πρέπει να τους επιστραφούν με κάποιο τρόπο. Οι δημότες, λοιπόν, πρέπει να δουν αυτό το έργο. Με σωστή και καθαρή διαδικασία να δουν το σωστό αποτέλεσμα».

Ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, αρχηγός της «Συμμαχίας Πολιτών» παίρνοντας το λόγο μεταξύ άλλων είπε: «Άκουσα κι εγώ ότι ο Δήμος θα πετάξει κάποια χρήματα. Ο Δήμος δεν πετάει χρήματα. Δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Το βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πληρώνεται από το Πράσινο Ταμείο. Θα κάνουμε, λοιπόν, διαγωνισμό και θα πάρουμε αποτελέσματα. Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι. Και μετά φυσικά, χρειάζονται κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για το επόμενο στάδιο της μελέτης, γιατί εδώ μιλάμε για προμελέτη. Μακάρι η κυβέρνηση να τρέξει γρήγορα κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Προφανώς και το ψηφίζουμε».

Αντίθετος υπήρξε ο Γιάννης Καβαλάρης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε: «Μήπως μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο; Όμορφο σχέδιο σαν σύλληψη και προσπαθεί να αναδείξει πράγματα. Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θέλουμε να φοράμε πρώτα τις κάλτσες από τα παπούτσια. Δείτε το παράδειγμα της Καρδίτσας, πού όμορφα αναπλάστηκε, αλλά πνίγηκαν! Πρώτα ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο Νέο Ψυχικό δεν υπάρχουν και στη Φιλοθέη υπάρχει ο Ποδονίφτης. Αυτό που χρειάζεται είναι να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα έργα για να προχωρήσουν. Γιατί δεν προχωράει το αντιπλημμυρικό του Ποδονίφτη; Οι προηγούμενες μελέτες γιατί δεν προχωράνε; Ο Βαλλιάδης γιατί δεν προχωράει; Με αυτή τη λογική, αυτό το έργο δεν το ψηφίζουμε. Αυτά τα 150 χιλιάρικα το Πράσινο Ταμείο να τα ρίξει σε άλλα έργα».

Απαντώντας ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στον κύριο Καβαλάρη είπε: «Τα αντιπλημμυρικά του Ψυχικού έχουν ολοκληρωθεί. Για τη Φιλοθέη 3,5 εκατομμύρια από το πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι έτοιμα να δοθούν. Σα σκέψη είμαστε μαζί σε όσα είπες και θα τα υλοποιήσουμε. Αλλά αυτά είναι έργα τοπικά, μεμονωμένα. Η πρόταση που φέραμε σήμερα είναι έργο πνοής. Έχουμε ένα όραμα, θέλω ξεκινώντας από τη Φιλοθέη να φτάνουμε στο Νέο Ψυχικό και να καμαρώνουμε!

Καταλαβαίνω ότι τοποθετείσαι στη διάσταση:  πού πάνε τα λεφτά; Αλλά εδώ το Νέο Ψυχικό πρέπει να προχωρήσει. Σε καμιά περίπτωση αυτό  το έργο δεν αναιρεί την υποχρέωσή μας να φτιάξουμε τα υπόλοιπα! Δέχομαι την άποψή σου, αλλά είμαι βέβαιος ότι η καρδιά σου είναι δίπλα μας και θα κάνεις ό,τι μπορείς από την πλευρά σου για να ολοκληρωθεί».

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις