Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου, ένας άρχοντας του Ψυχικού, έφυγε από κοντά μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου, ένας άρχοντας του Ψυχικού, έφυγε από κοντά μας

Γράφει η  Νέλλη Λάβδα

Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου ήταν ένας Ψυχικιώτης …παλαιάς κοπής, ψηλός, ευθυτενής, μιλούσε αργά και χαμογελούσε πάντα στον συνομιλητή του.

Κάτοικος Ψυχικού από το 1930, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στο Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts.

Ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Στην Αμερική παντρεύτηκε την Joyce, την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα που πορεύτηκε στο πλάι του μέχρι το τέλος. Προχθές η Joyce έμεινε μόνη.

Το Σάββατο βράδυ ο Ανδρέας την καληνύχτησε και δεν ξύπνησε να της πει καλημέρα.

Έζησε 94  όμορφα και συναρπαστικά χρόνια.

Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου μεγάλωσε σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της οδού Διαμαντίδου, σε ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον με υπέροχους γονείς και υπήρξε άριστος μαθητής.

Στα 17 του χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν άλλο κόσμο. Ήταν η εποχή που η  Ελλάδα μαστίζονταν από τον εμφύλιο σπαραγμό και ο Ανδρέας, κάποια στιγμή βρέθηκε ανάμεσα σε συγκρουόμενες ομάδες και συλλαμβάνεται από μία εξ αυτών.

«…δεν καταλάβαινα τι ήθελαν από εμένα, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να απαλύνω την αγωνία του πατέρα μου που με αναζητούσε…» μου εκμυστηρεύτηκε ένα βράδυ που είχαμε χαθεί στις ατέλειωτες συζητήσεις μας.

Μετά από έναν μήνα που πέρασε σε σκοτεινά δωμάτια παρέα με αμφιλεγόμενους συνδαιτημόνες, επέστρεψε στον κόσμο του αβλαβής.

Αμέσως μετά την αποφοίτηση από το Κολέγιο Αθηνών πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Δεβλέτογλου, εκτός από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ασχολήθηκε και με ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο που λίγοι γνωρίζουν.

Τίμησε το Σχολείο του, την Πατρίδα του και τον Τόπο του ενισχύοντας με δωρεές το έργο τους.

Πριν από τρία χρόνια ο ΕΕΙ Κολέγιο Αθηνών, σε μια τιμητική εκδήλωση, έδωσε σε μια αίθουσα της Βιβλιοθήκης Κολεγίου το όνομά του.

Το 2018, στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού  Παντελής Ξυριδάκης τον βράβευσε ως έναν από τους εξαίρετους πολίτες του Ψυχικού  ο οποίος όχι μόνον πρωτοστάτησε στην ίδρυση το 2005 της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης αλλά και έκτοτε ενίσχυσε με πολλούς τρόπους το έργο της.

Με μεγάλη μου λύπη θα αποχαιρετήσουμε τον ευπατρίδη και πολύτιμο φίλο Ανδρέα Δεβλέτογλου.

Απόσπασμα από το αρ. φύλλου 685/23 Ιουνίου του 2017 στα Τοπικά νέα

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις