Μια διαφορετική άποψη για τις Παιδικές Χαρές

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μια διαφορετική άποψη για τις Παιδικές Χαρές

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παροχές υψηλού επιπέδου σε ένα σύγχρονο παιχνιδότοπο στη Φιλοθέη για τους μικρότερους δημότες και κατοίκους

Άνοιξε τις πόρτες της στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη και υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους αλλά και μια πληθώρα επισκεπτών που μαγνητίστηκαν από το ιδιαίτερο κάλλος του πρότυπου φυσικού παιχνιδότοπου της Φιλοθέης.

Ο λόγος για την Παιδική Χαρά Μακεδονίας που μετά από επτά χρόνια σχεδιασμών, ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε λειτουργία. Χωρίς επίσημα εγκαίνια, φυσικά, αφού λόγω κορωνοϊού δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, αλλά στη συνέχεια με εντυπωσιακές επισκέψεις και παρουσίες επωνύμων∙ μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης με τον μικρό γιο του Γιάννη.

ΠΑΙΔΙΚΗ Χ

Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική αναδιαμόρφωση του χώρου που έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργώντας ένα μοναδικό κι εκπληκτικό φυσικό παιχνιδότοπο.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι όπως τόνισε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας σπάνια συναντά κανείς μέσα στον αστικό ιστό μιας ελληνικής πόλης, καθώς  κάτι ανάλογο μπορούμε σήμερα να συναντήσουμε μόνο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο.

Παιδική Χαρά Μακεδονίας

Ο χώρος ορίζεται από τις οδούς Λουκή Ακρίτα, Μακεδονίας και Ευριπίδου και αποτελεί συνέχεια του γραμμικού πάρκου της Λουκή Ακρίτα που χαρακτηρίζεται από υψηλή βλάστηση∙ γεγονός που δίνει μια άλλη προοπτική στο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όταν αναφέρεστε στην Παιδική Χαρά Μακεδονίας, ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα για τους υπαίθριους παιχνιδότοπους –καθώς δεν γίνεται λόγος για μια παραλληλόγραμμη, επίπεδη περιφραγμένη έκταση, ως συνηθίζεται, αλλά για ένα εντελώς διαφορετικό, πρωτοποριακό σχεδιασμό.

Εδώ, αισθάνεται κανείς σα να μην υπάρχουν όρια και περιφράξεις, αφού μέσα σε πέντε στρέμματα επικλινούς εδάφους έχει δημιουργηθεί ένας πρότυπος φυσικός παιδότοπος, που απευθύνεται στο ευρύτερο σύνολο της περιοχής της Φιλοθέης και φιλοδοξεί να ενσωματώσει ηλικίες από ενός έως και δεκατεσσάρων ετών.

Ο χώρος εναρμονίζεται με το περιβάλλον, σέβεται το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και μέσα από ελικοειδείς διαδρομές, υψομετρικές διαφορές, πλούσια φύτευση κι ένα δίκτυο μονοπατιών προσφέρονται στους μικρούς χρήστες αλλά και στους έφηβους, ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων, όπως επισημαίνουν οι μελετητές της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς ξεφεύγει από τα γνωστά συμβατικά πρότυπα των συνηθισμένων παιδικών χαρών, καθώς τα όργανα παιχνιδιού είναι κατασκευασμένα από φυσική ξυλεία και το μεγαλύτερο μέρος των δαπέδων αποτελείται από υδατοπερατά υλικά, ενώ στις επιφάνειες πτώσης έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά φυσικά υλικά, όπως βότσαλα και άμμος.

Εμείς θα προσθέταμε ότι εκείνο που ξεχωρίζει στις κατασκευές των οργάνων είναι η φαντασία, αλλά και το μέγεθος! – τα πάντα είναι πολύ μεγάλα. Σε όλα αυτά προσθέστε μια απίθανη θέα, μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο και μια μαγική προοπτική, καθώς ανάμεσα από τις διαδρομές ανακαλύπτει κανείς ανεξάρτητες γωνιές παιχνιδιού, σε διαφορετικά επίπεδα, που σαφώς εξάπτουν τη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Να μην παραλείψουμε επίσης να αναφέρουμε ότι ο χώρος είναι ιδανικός για ΑμεΑ, καθώς χωρίς να τονίζει τη δυνατότητα, προσφέρει διακριτικά εύκολη πρόσβαση.

Και να μην ξεχάσουμε τη σιδερένια, πολύ όμορφη γέφυρα, που σύμφωνα με τον Δήμαρχο θα αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις για τα παιδιά, όπως για παράδειγμα ως εκθεσιακός χώρος έργων των παιδιών.

Το ιστορικό

Η ιδέα της αναδιαμόρφωσης της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας ξεκινάει το 2013, επί Δημαρχίας Παντελή Ξυριδάκη και εν μέσω κορύφωσης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, που ταλαιπώρησε φρικτά τον ελληνικό λαό, επί επταετία και πλέον και σε κάποιες των περιπτώσεων τον ταλαιπωρεί ακόμα. Τότε το έργο έρχεται αρχικά στο Κοινοτικό Φιλοθέης και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ένα προϋπολογισμό που σοκάρει, καθώς προβλέπεται να διατεθούν 1.200.000 ευρώ!

Το ποσό θεωρείται υπερβολικό, η τότε διοίκηση, μπροστά στις αντιδράσεις συμβούλων και παρατάξεων, υπαναχωρεί και το σχέδιο μπαίνει στο συρτάρι. Ξαναβγαίνει το Νοέμβριο του 2017 και συζητιέται στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Φιλοθέης. Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε και κάποια στέγαστρα με πανί – που ανέβαζαν κάθετα το κόστος σε ποσόν που ήταν αδύνατον να δοθεί. Φεύγει από το Κοινοτικό με τον όρο να προσαρμοστεί σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο. Επανέρχεται περίπου ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2018 και με προσαρμοσμένο προϋπολογισμό. Τότε είχαν ανοίξει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και εντάσσεται στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση, όπου και εγκρίνεται τον Μάρτιο του 2019. Όπως μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κύριος Νίκος Ζερβός, ο προϋπολογισμός ανέρχονταν στα 515.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Από αυτά, το Πράσινο Ταμείο έδωσε 309.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ίδιους πόρους. Γίνεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο – κατασκευαστή του έργου και εν τω μεταξύ μεσολαβούν οι εκλογές που αλλάζουν άρδην το σκηνικό στη διοίκηση.

Αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη και το νερό ευθύς μπαίνει στ’ αυλάκι. Οι διαδικασίες και οι ρυθμοί επιταχύνονται, ξεκινάνε οι προκαταρτικές εργασίες το Δεκέμβρη του 2019 και τον Απρίλιο του 2020 ξεκινούν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης. Το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου και στις 10 Σεπτέμβρη ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι οι αρχιτέκτονες – μελετητές της επιτυχίας ήταν η Δήμητρα Μπουγά, ο Αντώνης Κρασσάς όπως επίσης και ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κυριακόπουλος.

Τι λέει ο Δήμαρχος

Στην επίσκεψή μας, στην Παιδική Χαρά Μακεδονίας αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει ο ίδιος και είναι διάχυτη η χαρά και η ικανοποίηση που αισθάνεται, βλέποντας για πολλοστή φορά, το έργο τελειωμένο. Και δεν έχει άδικο, γιατί μπορεί τα προκαταρτικά του έργου να ξεκίνησαν  στις αρχές της δεκαετίας που τελειώνει, αλλά επί των ημερών του υλοποιήθηκε και μάλιστα με ρυθμούς πολύ γρήγορους για τα ελληνικά δεδομένα. «Θεωρώ ότι κύριο έργο μου είναι τα παιδιά» μας λέει σε κάποια στιγμή της συζήτησής μας. Και είναι φανερή και δεδομένη η αδυναμία του στα παιδιά, καθώς μέσα από τις διαφορετικές ηλικίες των δικών του τεσσάρων παιδιών έμαθε να αναγνωρίζει τις ανάγκες τους.

«Είχαμε ένα θαυμάσιο χώρο στη διάθεσή μας, συνεχίζει,  με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και απλά αποδώσαμε τα του Καίσαρος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι λιγότερο γι αυτό το χώρο. Οι δημότες μας και οι κάτοικοι αξίζουν αυτά κι ακόμα περισσότερα.

η γέφυρα που θα αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις και εκθέσεις παιδιών

Να συμπληρώσω, όμως, ότι νοιώθω ευτυχής και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Παιδική Χαρά Μακεδονίας ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας μου. Με το που ανέλαβα, η υλοποίησή της έγινε άμεση προτεραιότητα για μένα. Πιστεύω, ότι το σπουδαιότερο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ένας Δήμαρχος στους κατοίκους του Δήμου του, είναι η ποιότητα ζωής. Και μέσα από αυτή να δώσουμε στα παιδιά μας παραστάσεις για να αναπτύξουν δημιουργικότατα, κοινωνικότητα, αισθητική, να δημιουργήσουμε ισορροπημένους ενήλικες που να αναζητούν στη ζωή τους το ωραίο.

Και να ξέρετε ότι μετά τις Παιδικές Χαρές της Μεταλληνού στο Ψυχικό, της Δροσοπούλου στη Φιλοθέη – που έχουν ήδη γίνει και της Μακεδονίας, σειρά έχει η Παιδική Χαρά της πλατείας Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό.

Να σας πω, επίσης, ότι κατά την περίοδο της αναδιαμόρφωσης δεν αφήσαμε στιγμή το έργο χωρίς επίβλεψη. Υπήρξε προσωπική παρουσία δική μου, κάθε δέκα μέρες ήμουνα εδώ, αλλά και της κυρίας Δήμητρας Σταύρου από την Τεχνική Υπηρεσία.

Και τέλος οφείλω να τονίσω ότι παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας συναντώνται σπάνια μέσα στον αστικό ιστό της ελληνικής πόλης, μιας και αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να συναντήσουμε μόνο σε περιοχές όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο».

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις