Ένα λεπτό περιπτερά! Να περάσω;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ένα λεπτό περιπτερά! Να περάσω;

φωτο 1

Έκλεισε και το δεύτερο περίπτερο στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στις αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για το περίπτερο που βρίσκεται μεταξύ Σικελιανού και Σεφέρη και βρισκόταν σε αυτό το σημείο από το 1960.

Η άδεια εκμετάλλευσης περιπτέρου είχε δοθεί στον Παπαδημητρίου Βασίλη, ως δίπλωμα απονομής πολεμικής σύνταξης για αναπηρία πιστοποιημένη το 1943 από την συμμετοχή του στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δικαιούχος είχε το δικαίωμα να νοικιάζει την άδεια του όπως και έπραττε από το 1985 που έκλεισε τα 67 του χρόνια με την τελευταία μίσθωση να πραγματοποιείται το 2010, ενώ το 2013 απεβίωσε.  Το μισθωτήριο συμβόλαιο έληγε τον Μάρτιο του 2017  και σύμφωνα με τον νόμο  4093/2012 (Α΄222) η μίσθωση παρατάθηκε αυτοδικαίως πέραν του χρόνου λήξης του για χρονικό διάστημα δύο ετών.  Τον Μάρτιο του 2019 ο μισθωτής κερδίζει παράταση 6 μηνών βάσει ενός νέου νόμου του 4223/19.

Από τον Αύγουστο του 2020, το περίπτερο ανήκει στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Το θέμα το φέρνουμε στην επικαιρότητα για να θυμίσουμε σε όλους τους αρμόδιους αλλά κυρίως στο Τοπικό Συμβούλιο Νέου Ψυχικού ότι το περίπτερο εμποδίζει την ασφάλεια και την προστασία κίνησης πεζών. Όπως φαίνεται και στην φωτό 2 δεν υπάρχει χώρος ούτε μπροστά από το περίπτερο αλλά ούτε και πίσω από αυτό με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πεζοί και ΑΜΕΑ να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται σε μια πλατεία κυκλική που οι είσοδοι της είναι στροφές με χαμηλή ορατότητα.

φωτο 2

Επίσης στην φωτό 1 είναι εμφανές ότι το άδειο κουβούκλιο με τις παλιές πρόχειρες κατασκευές του δεν βοηθάει και την αισθητική της πλατείας Αγίας Σοφίας, ενώ ο αργός μηχανισμός της δημόσιας γραφειοκρατίας είναι σίγουρο ότι θα συντελέσει ώστε σε σύντομο διάστημα να αποτελέσει μια εστία μόλυνσης για την πλατεία μας και να έρθει σε αντίθεση με την φροντίδα της ευρύτερης περιοχής από τις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας.

Το όλο αυτό πρόβλημα έρχεται να συμπληρώσει και η ολιγόλεπτη στάθμευση των αυτοκίνητων που ψωνίζουν στο περίπτερο. Τότε δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο! Προσθέστε και την στάση του λεωφορείου που είναι δίπλα ακριβώς και εμποδίζει και αυτή με την σειρά της, το λεωφορείο που περνάει και φανταστείτε ακόμα και όσοι δεν έχει τύχει να περνάτε συχνά τι δημιουργείται!

Μήπως λοιπόν είναι ευκαιρία να δοθεί λύση μιας και το… πράγμα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο;  Θα μπορούσα να πω ότι το δημόσιο συμφέρον είναι η κατάργηση του περιπτέρου ώστε οι κάτοικοι να περπατούν με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Θεωρούμε ότι η περίπτωση της μετατόπισης και της μεταφοράς του σε ένα πιο ασφαλές σημείο είναι χρονοβόρα λύση δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα θέση για το απέναντι περίπτερο της Πην. Δέλτα που δεσπόζει κι αυτό άδειο και κλειστό χρόνια τώρα με εξίσου μηδενική πρόσβαση σε κίνηση πεζών και ΑΜΕΑ και ανήκει επιπλέον και σε ιδιώτη. Στο επόμενο τεύχος θα επανέλθουμε με θέμα αυτό το περίπτερο!

Μενεμενόγλου Όλγα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις