Με το βλέμμα στην Ελλάδα και την κοινωνία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Με το βλέμμα στην Ελλάδα και την κοινωνία

 

Πέντε απόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου μιλούν για την επιτυχία τους, τα όνειρά τους και τον τρόπο που κατέκτησαν την επιτυχία

Παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους οι μαθητές των σχολείων μας

Αφοσίωση στο στόχο – εργατικότητα – οργάνωση το τρίπτυχο της επιτυχίας

Ίριδα Αικατερίνη Καμπέρογλου, ΓΕΛ Φιλοθέης

 1η θέση στη Νομική Αθηνών με 19.475 μόρια

Περιμένοντας με ανυπομονησία την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο, σκέφτομαι την εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων και μπορώ πλέον να διακρίνω πιο καθαρά όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που με οδήγησαν εδώ. Ο ξεχωριστός επίλογος αυτής της εμπειρίας είναι βέβαια το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Δεν μπορώ παρά να χαμογελάω ευχαριστημένη και λίγο συγκινημένη κάθε φορά που σκέφτομαι ότι έχω πετύχει το στόχο μου, έχω περάσει στη Νομική Αθηνών και μάλιστα στην πρώτη θέση. Στις πανελλήνιες συγκέντρωσα 19.475 μόρια, με 18,2 στην έκθεση, 19,7 στα αρχαία, 20 στην ιστορία και 20 στην κοινωνιολογία.

Είναι όμως γνωστό ότι η ζωή δεν είναι απλώς αριθμοί. Γι’ αυτό κι εγώ δε θα μιλήσω για αριθμούς, αλλά για όσα κρύβονται πίσω από αυτούς.

Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, πρέπει να ξεκινήσω από το πιο προφανές. Διάβασμα. Πίσω από όλα κρύβονται ασφαλώς πολλές ώρες διαβάσματος. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα καταφέρει κάποιος να μείνει αφοσιωμένος στο διάβασμα σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες, χωρίς να υπερβεί το μέτρο και διατηρώντας μια καλή ψυχολογική κατάσταση. Στη δική μου περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε στη Γ’ Λυκείου, ενώ στις προηγούμενες τάξεις προσπαθούσα να διατηρώ ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες που ανταποκρίνονταν στα ενδιαφέροντά μου και να φυλάω τις δυνάμεις μου για την τελευταία χρονιά. Έτσι, όταν έφτασε η κατάλληλη στιγμή, ήμουν πρόθυμη να κάνω τις αναγκαίες θυσίες και σταδιακά να αφιερώνω όλο και περισσότερες ώρες στο διάβασμα. 8, 10, 12 ώρες οι αριθμοί δεν παίζουν ούτε εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πίσω από αυτές τις ώρες κρύβονται μεγάλο πείσμα και επιμονή, οι μικροί στόχοι που έθετα η ίδια για την κάθε μέρα, η βοήθεια από τους γονείς μου, οι στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τους φίλους μου, η ψυχραιμία και το ζεστό χαμόγελο των καθηγητών και των καθηγητριών μου, τα μικρά διαλείμματα για ξεκούραση και γυμναστική.

Κάτι εξίσου σημαντικό με το συστηματικό διάβασμα είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το σχολείο. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι σχολικές αίθουσες δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και ο χώρος από τον οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε τα αναγκαία εφόδια για την επιτυχία μας σε αυτές.

Έχοντας φτάσει πια στο τέλος αυτής της εμπειρίας που ονομάζεται «πανελλήνιες», μπορώ να πω ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και η κούραση μεγάλη, αλλά η επίγευση είναι γλυκιά. Ενώ τακτοποιώ τα σχολικά βιβλία και τις σημειώσεις μου, τα κοιτάζω με αγάπη και ξέρω ότι αυτό το χαμόγελο δεν οφείλεται μόνο στον εντυπωσιακό επίλογο, αλλά και στον πρόλογο και στο κύριο μέρος και σε καθεμία σελίδα. Αισθάνομαι τυχερή γιατί κουράστηκα κάνοντας κάτι που αγαπώ και κυνηγώντας έναν στόχο που επίσης αγαπώ.

Επέλεξα τη Νομική γιατί πιστεύω στην αξία της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και γιατί ενδιαφέρομαι για τη μελέτη του διεθνούς δικαίου και τη διπλωματία. Παρακολουθώντας τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας αυτήν την περίοδο στη διεθνή σκηνή, σκέφτομαι πόσο θα ήθελα στο μέλλον να συμβάλλω έμπρακτα στον διπλωματικό διάλογο και στη διασφάλιση του μεγαλύτερου αγαθού, της ειρήνης.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις λοιπόν δεν είναι παρά ο ενδιάμεσος σταθμός, ένας πρώτος σταθμός ανάμεσα στα παιδικά όνειρα και στην υπεύθυνη πραγματοποίησή τους. Ας ετοιμάσουμε με προσοχή τις αποσκευές μας, ας επιλέξουμε τον ιδανικό προορισμό και… καλό ταξίδι σε όλες και όλους μας!

Μυτιληναίου Ειρήνη

1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού

5η  Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Αθήνα) ΕΚΠΑ, 18425 μόρια

Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή,   5η στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας  στο Εθνικό Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθήνας και είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα τους στόχους μου, αν και ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω του εγκλεισμού. Ξεκινά ένα μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων και εμπειριών που απαιτεί θέληση, δύναμη και όραμα, στο οποίο στόχοι μου είναι να ασχοληθώ με την τέχνη, την έρευνα, αφού με συνεπαίρνει ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και αναζητούν τα ευρήματα  και να αναδείξω το ιστορικό- αρχαιολογικό κάλλος της χώρας μου. Ξέρω ότι υπάρχει δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση για τους αρχαιολόγους στην Ελλάδα, όμως με πείσμα, υπομονή και επιμονή θέλω να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Θα ήθελα αφότου τελειώσω τις βασικές σπουδές να κάνω μεταπτυχιακά όπου το ένα θα συνδέει την Αρχαιολογία με τα Μαθηματικά και την Αρχαιομετρία και το άλλο θα ειδικεύεται στην Ιστορία της Τέχνης. Πιστεύω ότι η επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό καθοδηγούν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους  για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.  Αυτό έμαθα στο σχολείο από τους καθηγητές μου και από την οικογένειά μου. Αυτοί στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν κάθε στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις φιλολόγους μου αλλά και όλους τους καθηγητές μου, τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα και με βοήθησαν ώστε να γίνω καλύτερη. Δεν θα ξεχάσω την εποικοδομητική συνεργασία που είχα με όλους τα 3 χρόνια φοίτησής μου στο Λύκειο.  Τέλος να ευχηθώ να πραγματοποιήσουν όλα τα παιδιά τους στόχους και τα όνειρά τους.

Αριστείδης Πετρόπουλος

Απόφοιτος ΓΕΛ Φιλοθέης

Μαθηματικό Αθήνας (5ος)

Επηρεαζόμενος από το οικογενειακό μου περιβάλλον ήρθα από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τα Μαθηματικά. Αμέσως άρχισα να τα αγαπάω και να τα βλέπω ως παιχνίδι. Αυτή η μεγάλη αγάπη μου για τα Μαθηματικά ήταν ο κύριος λόγος που το Μαθηματικό Αθήνας ήταν  η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που μου αρέσει τόσο πολύ ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να μετανιώσω για την επιλογή μου στο μέλλον.

Σε έναν κόσμο στον όποιον τα πάντα είναι μεταβλητά και αβέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμα για εμένα για να ξέρω τι μεταπτυχιακές σπουδές θα ακολουθήσω, ποσό μάλλον με τι επάγγελμα θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον μιας και με ενδιαφέρουν διάφοροι κλάδοι των Μαθηματικών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οτιδήποτε κάνω, θέλω να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και να επιφέρει αλλαγές προς το καλύτερο. Αυτό γίνεται πλέον εύκολα συνδυάζοντας τα Μαθηματικά με τις κοινωνικές επιστήμες.

Σοφιανού Γεωργία

Απόφοιτος ΓΕΛ Φιλοθέης

Αγγλική Φιλολογία, 17.375 μόρια

Η φετινή χρονιά ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά με αρκετές δυσκολίες, ανατροπές αλλά και όμορφες στιγμές. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα αποφασιστικά με τον στόχο του μεταφραστικού Κέρκυρας καθώς αγαπώ τις ξένες γλώσσες κι επιθυμούσα να μάθω περισσότερες. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου και του σχολείου μου, του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, κατάφερα όχι μόνο να φτάσω τον αρχικό μου στόχο αλλά και να τον ξεπεράσω. Η καλή διάθεση των καθηγητών του σχολείου, η πολύτιμη βοήθειά τους και οι συμβουλές τους αλλά και το ευχάριστο κλίμα, η πειθαρχεία και οι πρωτοβουλίες του διευθυντή μας κ. Πέτρου Ματζάκου πραγματικά με βοήθησαν να φέρω ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Την ημέρα των αποτελεσμάτων με μεγάλη χαρά συνειδητοποίησα πως μπορούσα να περάσω σχεδόν σε οποιαδήποτε σχολή επιθυμούσα κι έτσι αποφάσισα να επιλέξω την Αγγλική Φιλολογία . Η Αγγλική Φιλολογία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν τελικά η πρώτη μου επιλογή και η σχολή στην οποία θα σπουδάζω για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο λόγος  που κατέληξα σε αυτή  είναι επειδή η Αγγλική Φιλολογία είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σχολή με πολλές προοπτικές καθώς τα αγγλικά είναι η πλέον παγκόσμια γλώσσα, επίσης  έχει  πολύ καλά μεταπτυχιακά όπως αυτό της μετάφρασης και διερμηνείας , που σκέφτομαι να ακολουθήσω, καθώς πολλές επαγγελματικές διεξόδους . Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι με στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα κι εύχομαι στους επόμενους να πετύχουν τα όνειρα και τους στόχους τους.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, 18.800 μόρια

ΓΕΛ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

Νιώθω πράγματι πολύ ικανοποιημένος που πέτυχα τον στόχο μου και ακόμη περισσότερο που πέρασα στην πρώτη μου επιλογή, την  Ιατρική Σχολή Αθηνών, με σειρά επιτυχίας 33ος.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές του σχολείου μου, του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού, που  πίστεψαν σε εμένα και με στήριξαν ολόψυχα από την πρώτη  έως και την τελευταία τάξη του Λυκείου.

Καθοριστική ήταν βέβαια και η συμβολή των συμμαθητών μου και αγαπημένων μου φίλων: χάρη στην άμιλλα που αναπτυσσόταν κατά τη διδασκαλία αναδύθηκε ο καλύτερος εαυτός μου.

Τέλος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με καθοδήγησαν και με στήριξαν στον δύσκολο και επίπονο αγώνα μου.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις