Ντροπή μας;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ντροπή μας;

Βρε, βρε, βρε… τι θυμό, τι αγανάκτηση και τι  οργή ξεσήκωσαν οι εργασίες στο 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ψυχικού! –δεν περιγράφεται, φίλτατοι αναγνώστες!

Και πού ξέσπασαν όλοι αυτοί οι θυμωμένοι κι αγανακτισμένοι κι οργισμένοι; Πού αλλού; Στο fb!

Και με ποιους τα έβαλαν; Α, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή… εμάς!

Μα τι συμβαίνει; – θα ρωτήσουν οι ανυποψίαστοι αναγνώστες. Τίποτα το ιδιαίτερο! Εμείς κάναμε ρεπορτάζ για τις απαραίτητες εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν στα σχολεία μας, για να καλυφθούν οι ανάγκες της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης των νηπίων. Και φυσικά, υπερθεματίσαμε της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής, που μέσα σε λίγους μήνες ανταποκρίθηκε υποδειγματικά στις ανάγκες που προέκυψαν. Τη στιγμή μάλιστα, που πέρασαν τα δυο προηγούμενα χρόνια, χωρίς να ασχοληθεί κανείς με το θέμα.

Και; Και τέλος πάντων, όπως φάνηκε όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, προφανώς, εκτός από μια μικρή ομάδα δημοτών(;) που τα παιδιά τους,  τ’ ανίψια τους; -πηγαίνουν στο 3ο και 4ο Δημοτικό.

Όπου οι δυσαρεστημένοι μας έκαναν μια επίθεση στο φου μπου, άλλο πράγμα! Τι μας κατηγόρησαν ότι γράφουμε ψέματα, τι μας είπαν ότι άλλο σχολείο φωτογραφίσαμε, τι μας αμφισβήτησαν ως γραφιάδες, τι ντροπή σας! –μας είπαν… δεν περιγράφονται οι αντιδράσεις τους! Και σαν επιστέγασμα θύμωσαν γιατί δεν ανοίξαμε δημόσιο διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουτέστιν γιατί δεν τους απαντήσαμε!

Μένω έκπληκτη και με την απορία: καλά όταν κανείς διαφωνεί, τόση λεκτική βία είναι απαραίτητη; Προφανώς, για κάποιους είναι!

Βέβαια, θα έχουν προβλήματα οι άνθρωποι, αλλά δεν τους κρίνω. Να τολμήσω, όμως, μια συμβουλή; Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται ούτε με ηχηρές αντιπαραθέσεις και επιθετικές αναρτήσεις, ούτε βάζοντας την τοπική εφημερίδα στο στόχαστρο… Τουναντίον!

Τέλος πάντων, αν κάτι δεν σας αρέσει και νομίζετε ότι τα παιδιά σας, που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, αδικούνται κατάφωρα σε σχέση με άλλα παιδιά σε άλλα σχολεία και άλλους Δήμους, κλιμακώστε σωστά τις ενέργειές σας και τις αντιδράσεις σας!

Να σας θυμίσουμε ότι υπάρχουν:  η Τεχνική Υπηρεσία, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο  Δήμαρχος, που μπορείτε να εκφράσετε και τα παράπονα και το θυμό σας. Κι αν δεν βρείτε ευήκοα ώτα υπάρχουν πάντα  και η Περιφέρεια και το Υπουργείο Παιδείας! Διαλέγετε και παίρνετε!

Για να εξηγούμεθα

Και για να τελειώνει το θέμα της ανούσιας αντιπαράθεσης και της άλογης επιθετικότητας, το Σχολείο εκεί είναι! Δεν έφυγε από τη θέση του! Επισκεφθείτε το και διαπιστώστε μόνοι σας τι δεν είναι… όπως το γράψαμε!

Αλλά να ανοίξουμε «διάλογο» στο φου μπου… μην το περιμένετε! Αφενός λόγω άποψης κι αφετέρου γιατί στο ντόπιο δίκτυο –που λίγο, πολύ, όλοι γνωστοί είναι – δεν διδαχτήκαμε ποτέ την ορθή  διαδικτυακή συμπεριφορά! -και κάποιοι από εμάς μάλλον θα αποδειχθούμε και ανεπίδεκτοι μαθήσεως…

Τι λένε οι ειδήμονες

Ευκαιριακά, διάβασα ένα άρθρο ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή του Μάνθου Μυριούνη, που πολύ μου άρεσε και σας παραθέτω δυο μικρά αποσπάσματα, με την υποσημείωση ότι είναι πολύ εύκολο να το βρείτε και το διαβάσετε ολόκληρο, όπως και άλλα σχετικά άρθρα που μας διαφωτίζουν γύρω από την πρωτόγνωρη διαδικτυακή συμπεριφορά. Σας τα παραθέτω:

«…Αυτή η νέα πανδημία, η επιθετικότητα στο διαδίκτυο, μοιάζει σαν να είμαστε εκπαιδευμένοι να σχολιάζουμε αρνητικά το παραμικρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επειδή επιτρέπεται ο ανοιχτός διάλογος να το κατακλύζουμε με βρισιές, απειλές και κατάρες. Κοιτώντας τέλος στον καθρέφτη μας πρέπει να ομολογήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων και του κόσμου είναι βαθιά κακοφορμισμένο, χωρίς καμιά ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο και με μια σοβαρή αγραμματοσύνη στην διαδικτυακή επικοινωνία. Όπως αναφέρθηκε και πριν περάσαμε από την άγνοια στην καθημερινή και εντατική χρήση (εννοεί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) χωρίς να συμπεριλάβουμε αξίες, ηθικές και ευγενικές στάσεις στην συμπεριφορά μας».

«… Άλλωστε τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας εξαιρετικά ευνοϊκός και προνομιακός χώρος/ τόπος για φθηνούς εξυπνακίστικους, γρήγορες κακίες, ευκαιριακά λογικοφανή πυροτεχνήματα αντί των επιχειρημάτων, ανάμεσα σε οπαδούς διαφορετικών αθλητικών ομάδων, διαφορετικών ιδεών και στάσεων, διαφορετικών ειδών μουσικής».

Τι λέμε εμείς

Ότι δεν μπαίνουμε καν στον κόπο –η γράφουσα δηλαδή- να διαβάσουμε όσα αναρτώνται στο face book, είτε καλά, είτε άσχημα για εμάς. Copy-paste  τα κάνουν και μας τα στέλνουν πακέτο οι φίλοι και πάλι τα παραμερίζουμε. Κι αν δεν επέμεινε η εκδότρια, δεν θα είχαν γραφτεί ούτε αυτά σχόλια. Κι αυτή όμως ξένη δεν είναι, εδώ μεγάλωσε, το 3ο Δημοτικό τελείωσε, στο συγκεκριμένο σχολείο πήγαν ο αδελφός της, τα ξαδέλφια της και σήμερα πάνε τα ανίψια της και τα παιδιά των παιδικών της φίλων. Και παρακολούθησε τις εργασίες από κοντά και με ανάλογο ενδιαφέρον και έχει μιλήσει με όλους τους υπεύθυνους και με τον εργολάβο ακόμα. Κι αν είναι έξυπνη γυναίκα… Και σε κάθε περίπτωση τα «Τοπικά νέα» είναι η μοναδική εφημερίδα που επί είκοσι ένα χρόνια ασχολείται με τους δημότες και τις ανάγκες τους και ιδιαίτερα με τα θέματα Παιδείας.

Παρεμπιπτόντως προσπαθώ να κλείσω τον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb και δυσκολεύομαι λόγω έλλειψης γνώσεων… Πού θα πάει, όμως; Θα τα καταφέρω. Κι όταν με το καλό αλλάξουν οι διαδικτυακές συμπεριφορές το ξαναβλέπουμε.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις