Δικαίωση για το ξενοδοχείο από το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δικαίωση για το ξενοδοχείο από το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.

Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια παραβίασης των όρων αποκλειστικής κατοικίας στο Ψυχικό, από επιχειρηματία που μετέτρεψε κατοικία, της οδού Υακίνθων,  σε τουριστικό κατάλυμα προσωρινής διαμονής, γνωστό σε όλους σαν Ξενοδοχείο Ψυχικού.

Το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που συνεδρίασε στις 8 Ιουλίου του 2020,  απέρριψε τις ενστάσεις της επιχειρηματία διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων γης, η οποία δεν επιτρέπεται από τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής.

Να επισημάνουμε ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση σχετικής απόφασης του ΣτΕ στην οποία η Διοίκηση και το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ θα υποχρεωθούν να υπακούσουν, σε περίπτωση που θα είναι αντίθετη της απόφασης που εξέδωσαν. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η απόφαση που εκκρεμεί στο ΣτΕ αφορά την ακύρωση ή μη του τουριστικού σήματος λειτουργίας κι ότι ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων της Δημοτικής Αρχής, εναντίον της οποίας στρέφεται με τις δυο ενστάσεις της η επιχειρηματίας, ανήκει στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην απόφαση, πρωταρχικής σημασίας  είναι η διασφάλιση και η τήρηση νομιμότητας που αφορά τις επιτρεπόμενες ή μη χρήσεις γης.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του συμβουλίου της Αποκεντρωμένης αποτελεί δικαίωση για τους αγώνες που αποδύθηκε από το Νοέμβρη του 2017 ο  Δημήτρης Γαλάνης όταν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστηριζόμενος από ένθερμη αγωνίστρια δημότισσα, την κυρία Κουσαθανά και στη συνέχεια προέβη μαζί της σε καταγγελίες τόσο στην Πολεοδομία, όσο και στον ΕΟΤ.

Από εκεί και πέρα κι εφόσον το θέμα φθάνει πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δημήτρης Γαλάνης το σηκώνει σημαία, μπαίνει το νερό στο αυλάκι και αντίστοιχες κινήσεις με προσφυγές στην Πολεοδομία και αιτήσεις ακυρώσεως των σημάτων λειτουργίας, αναστολής των εργασιών της επιχείρησης, όπως επίσης και αίτηση σφράγισης κάνει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Μικρό ιστορικό

Η ιστορία ξεκινάει το 2016, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου κοινοποιείται στο Δήμο από τον ΕΟΤ έγγραφο (με αριθμ. Πρωτοκόλλου ΑΤΤ. 3843) όπου αναφέρεται ρητά ότι χορηγείται στον αιτούμενο επιχειρηματία ειδικό σήμα λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων, για την Κοινότητα Ψυχικού.

Επί ένα χρόνο το έγγραφο δεν καταφέρνει να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώς δεν τίθεται ποτέ υπ’ όψη της τότε Δημοτικής Αρχής  και κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει τίποτα γι αυτό. Εν ολίγοις ένα τόσο σημαντικό θέμα, για την οικιστική φυσιογνωμία του Δήμου, περνά δια μέσου της δημοτικής γραφειοκρατίας και χάνεται στα γρανάζια της!

Ένα χρόνο μετά, φθάνει στο Δήμο πρωτοκολλημένη επιστολή της δημότισσας κυρίας Κουσαθανά, που αναφέρει σαφώς ότι στην οδό Υακίνθων και στην παρακείμενη με το σπίτι της κατοικία γίνονται εργασίες ανακαίνισης που δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για εργασίες σε χώρο ξενοδοχείου. Ούτε αυτή η επιστολή φθάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι η δημότισσα παρακαλεί να τεθεί υπ’ όψη όλων των συμβούλων. Απεναντίας οι τότε συζητήσεις στο συμβούλιο (Νοέμβριος του 2017) κάνουν λόγο για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών τύπου airbnb. Το θέμα το φέρνει ο κύριος Μαναός, ο οποίος δείχνει να ανησυχεί βαθύτατα για τα γεγονότα και τις συνέπειες. Ο τότε αντιδήμαρχος Τ.Υ. συμπληρώνει ότι υπάρχει καταγγελία δημότισσας για ανεγειρόμενη οικοδομή, αλλά οι έλεγχοι Αστυνομίας και Πολεοδομίας δεν ανακάλυψαν τίποτα επιλήψιμο.

Η επιστολή της κυρίας Κουσαθανά, που θα έριχνε φως στην υπόθεση, άφαντη.

Η δημότισσα αφού δεν βλέπει φως από τον Δήμο κάνει καταγγελία στην Αστυνομία και στην Πολεοδομία, ενώ ενημερώνει τον Δημήτρη Γαλάνη και ζητά την βοήθειά του. Ο νυν Δήμαρχος τάσσεται τότε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της δημότισσας εκφράζοντας τους φόβους του για την πιθανή πλέον λειτουργία ξενοδοχείου. Παράλληλα κάνουν προσφυγές στο Εφετείο και στο ΣτΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 αναρτάται πινακίδα στην πρόσοψη της οικοδομής που γράφει King Hotel.

Ακολουθούν οι προσφυγές στον ΕΟΤ και στην Πολεοδομία. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο κύριος Γαλάνης στη δεύτερη επίσκεψή του στον ΕΟΤ ανακαλύπτει ότι το ξενοδοχείο έχει εκδώσει και άδεια εστιατορίου-κυλικείου με τραπεζοκαθίσματα. Στη συνέχεια προσφεύγουν στο  Δικαστήριο αιτούμενοι την ακύρωση της  εν λόγω αδείας.

Στις 6 Ιουνίου του 2017  με κοινοποίησή της προς το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού η Πολεοδομία γνωστοποιεί την απόφαση σφράγισης του ακινήτου της οδού Υακίνθων, όπως επίσης και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τα αυθαίρετα κτίσματα και για την κατ’ έτος παράνομη διατήρηση της επιχείρησης «Επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων κατηγορία τεσσάρων κλειδιών», όπως αναφέρεται επισήμως. Ακολουθούν οι ενστάσεις της επιχειρηματία και η απόφαση της Πολεοδομίας δεν υλοποιείται, καθώς εκκρεμεί η συζήτηση και η απόφαση επί των ενστάσεων.

Τρία χρόνια μετά, και ως ήδη αναφέραμε, στις 8 Ιουλίου του 2020, το ΣΥΠΟΘΑ απορρίπτει τις ενστάσεις της επιχειρηματία.

Τι περιμένουμε

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, εφόσον υπάρχει απόφαση ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ κανονικά αναμένεται η σφράγιση της επιχείρησης. «Θα κοινοποιήσουμε την απόφαση στην Πολεοδομία και θα επιμείνουμε να σφραγιστεί» δηλώνει, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. «Είναι σημαντικό ότι δικαιώθηκαν κατά 100% οι θέσεις μας, ότι στο Ψυχικό δεν μπορούν να λειτουργούν επαγγελματικές δραστηριότητες, εκτός από ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Εν προκειμένω -και για τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία είχα πρωτοστατήσει και δικαιώνεται σήμερα. Προσωπικά αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς δικαιώθηκε ένας αγώνας που τον έδωσα μόνος για να στηρίξω τη δημότισσα. Και διαπίστωσα ότι σε αυτόν τον αγώνα προσελκύσαμε πολύ κόσμο.

Να επισημάνω ότι μέσα από τους αγώνες θα προφυλαχθεί η αποκλειστική κατοικία στο Ψυχικό και φυσικά και στη Φιλοθέη. Δεν αρκεί να γνωρίζουμε την νομοθεσία και να επαναπαυόμαστε.  Τίποτα δεν λειτουργεί από μόνο του. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα προάσπισης της φυσιογνωμίας του προαστίου μας!».

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις