«ΚΑΙ ΟΜΩΣ…»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ…»

Η βασίλισσα των Ρως Helga, Όλγα για τους Ρώσους, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη το 957. Η θεία λατρεία στον ναό της του Θεού Σοφίας την εντυπωσίασε καταλυτικά, ώστε να εγκαταλείψει την παγανιστική της θρησκεία! Βαπτίστηκε χριστιανή και έλαβε το όνομα Ελένη από την νονά της Ελένη Λεκαπηνή, σύζυγο του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογεννήτου. Ακολούθησε ο εκχριστιανισμός των Ρως…

Aρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη

*Το κείμενο συνεγγράφη ξημερώνοντας 11 Ιουλίου 2020, όταν ο Ναός της του Θεού Σοφίας ο εν Κωνσταντίνου Πόλει αλώθη για μια ακόμα φορά…

Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή ημέρα κράζει και βοά!!!

Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή ημέρα βάζει στην θέση του τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και εμάς τους Ορθοδόξους, που βέβαια συμπαραστεκόμενοι στην αιχμάλωτη Μητέρα Εκκλησίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως, αποδεχθήκαμε έναν ψεύτικο ρόλο για τον Καθεδρικό Ναό των Ορθοδόξων, ότι τάχα ανήκει στην οικουμένη και στον πολιτισμό για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε ή που μπορούμε να εφεύρουμε, ώστε να μην δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα στο πανταχόθεν βαλλόμενο Φανάρι…

Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή ημέρα τόσο απροσδόκητα έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια και να μας στήσει ενώπιον της δειλίας μας και ενώπιον του θράσους τους!

Και η σημερινή ημέρα έχει στόμα, το στόμα της Όλγας, της Παγανίστριας Βασίλισσας των Ρως!

Παρά την πικρία μου, χαίρομαι και γελώ, γιατί οι φίλοι γείτονες έδωσαν συμβολισμό ακόμα και στην ώρα του διαγγέλματος του Προέδρου τους, στις 20:53, αφού τους υπενθυμίζει το έτος 2053, κατά το οποίο θα συμπληρωθούν 600 έτη από την Α’ Οθωμανική Άλωση της Πόλεως, το 1453… Αλλά δεν πρόσεξαν την τραγική ειρωνεία, ότι όλη η Ορθοδοξία είχε ήδη εκείνη την ώρα ψάλλει τον Εσπερινό στον οποίο τιμάται η μνήμη της αγ. Όλγας.

Η αγ. Όλγα ήταν εκείνη η περίπτωση, η οποία επιβεβαίωσε τον σκοπό για τον οποίο οικοδομήθηκε αυτός ο εμβληματικός, όλων των Ορθοδόξων, Ναός.

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτός; Ένας και μόνος! Να εντυπωσιάζει Θεοπρεπώς όποιον αντιλαμβάνεται και βιώνει ταυτόχρονα το μυστήριο του Ναού.

Ποιο είναι το μυστήριό του; Ότι ο χαρακτήρας του Ναού και η δυναμική του για να επενεργούν και να τελεσφορούν στον κάθε άνθρωπο, που λειτουργείται εντός του, έχουν διττή υπόσταση. Ο Ναός είναι απαραιτήτως Λειτουργικός, τελείται δηλαδή εντός του η Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων, ενώ παραλλήλως η ανθρωπότητα προσφέρει στον Θεό, κατεργασμένο με απαύγασμα τέχνης, σύμπαντα σχεδόν τον υλικό κόσμο που Εκείνος δημιούργησε. Η εκφώνηση “τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα” σηματοδοτεί την συνάντηση Θεού και ανθρώπων.

Η συνάντηση συντελείται παντού και σε οποιονδήποτε ναό. Στον Καθεδρικό Ναό των Ορθοδόξων, όμως, γίνεται αισθητή πολλαπλασίως.

Η αγ. Όλγα, όταν εισήλθε στον Ναό εκείνον για πρώτη φορά, δεν επηρεάστηκε μόνο από την ποιότητα της τέχνης του οικοδομήματος ούτε μόνο από την Λειτουργική μας ζωή, την οποία άλλωστε δεν κατείχε. Την συγκίνησε το σύνολο των δυνάμεων που αποτελούν την κάθε μια από τις δύο συνισταμένες που σας περιέγραψα, το διάνυσμα των  οποίων εκτινάσσει τον άνθρωπο στην θέωση!

Μόνο για αυτό ανοικοδομήθηκε αυτός ο Ναός, που δυστυχώς δεν θα ξαναμιλήσει με αυτή την γλώσσα που γνωρίζει… Όσο ήταν μουσουλμανικό τέμενος δεν είχε την δυναμική να εκτινάξει τον άνθρωπο στην θέωση, γιατί είναι άλλες οι προτεραιότητες. Αλλά και σαν μουσείο πάλι χωλό παραμένει, και κτήριο, όχι ναός.

Δεν υπήρχε, λοιπόν, καταλληλότερη ημέρα για να αλωθεί για δεύτερη φορά από τους ίδιους κατακτητές η Μητέρα Εκκλησία και να βιαστεί η μήτρα της Μητέρας αυτής από ανθρώπους άγευστους της θεϊκής συνουσίας!

Η αγ. Όλγα, που πήρε στην βάπτισή της το όνομα Ελένη, το οποίο με την σειρά του σημαίνει “ο άνθρωπος του φωτός”, είναι παρούσα σαν Ισαπόστολος αληθινή του Θεού για να μας φωτίσει, τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι, να ομολογήσουμε ότι δεν κάνει ούτε για τέμενος ούτε για μουσείο αυτό το οικοδόμημα, αφού το φτιάξαμε για να συναντιέται ο Θεός με τον άνθρωπο και ο Θεός να τον εξαγιάζει εν Πνεύματι αγίω δια των αντιπροσφερομένων στον Θεό υλικών κατεργασμένων στοιχείων, τα οποία τελικώς μάς ξαναχαρίζει ο Θεός, έχοντας μεταβάλλει τη σύστασή τους σε Σώμα και Αίμα Του!

Και από την άλλη είμαι τόσο σίγουρος ότι η αγία γελά και λυπάται μαζί για όσους νομίζουν ότι είναι Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ή Ηγέτες και παίζουν καλή (νομίζουν) παράσταση σε τόπο που νόμισαν για θέατρο…

Όμως εκείνη σαν επιδέξια Βασίλισσα, χωρίς την δύναμη των μέσων ενημέρωσης, του διαδικτύου και των εξευγενισμένων, με το πρόσχημα της Δημοκρατίας, φασιστικών εκκαθαρίσεων σκεπτομένων ανθρώπων, κατάφερε και βάπτισε τους Ρως. Αν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και διάφοροι άλλοι Βόρειοι λαοί είναι σήμερα Ορθόδοξοι, το χρωστούν στο ότι η αγία Όλγα συμμετείχε στο μυστήριο του Ναού της του Θεού Σοφίας και εκείνο της αποκάλυψε “τα μυστικά της Σοφίας του Θεού”!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις