Γεύσεις καλοκαιριού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γεύσεις καλοκαιριού

Γράφει η Μαριλένα Μανιατόπουλου

Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο τα λαχανικά και τα φρούτα και το καλοκαίρι η ελληνική κουζίνα προσφέρει μεγάλες νοστιμιές. Μυρωδιές, ελαιόλαδο και ελαφρές, καθαρές γεύσεις! Εύγευστα πιάτα «μεγάλης μαγειρικής» μπορούν να φτιαχτούν από απλά υλικά, μυρωδικά και φυσικά αρκετό κέφι. Αυτό άλλωστε είναι και το ελληνικό καλοκαίρι.

Παγωτό λεμόνι

 Υλικά

  • Για το παγωτό
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ που το έχουμε βάλει στο ψυγείο για 10 ώρες
  • 1 κουτί ζελέ με γεύση λεμόνι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • Για την πραλίνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλο καβουρδισμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βιτάμ

Εκτέλεση

Αδειάζουμε το παγωμένο γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να πήξει το μείγμα. Σε ένα φλιτζάνι του καφέ ζεστό νερό λιώνουμε το ζελέ, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος. Παίρνουμε μία ανοιγοκλειώμενη φόρμα και τοποθετούμε μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε γάλα και κονιάκ και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα. Τέλος, γαρνίρουμε το μείγμα με την πραλίνα και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη.

 

Σφαίρες τυριού με άνηθο

 Υλικά

  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 100 γρ. φέτα λιωμένη με τον πιρούνι
  • 5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο πολύ πολύ ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το κατίκι Δομοκού, τη φέτα και το ανθότυρο, τα μαλάσουμε με το χέρι καλά ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε μέσα τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, βρέχουμε τα χέρια μας με νερό ή λάδι και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και τα κυλάμε επάνω στον ψιλοκομμένο άνηθο. Οι σφαίρες τυριού με άνηθο σερβίρονται με έξτρα σταγόνες παρθένο ελαιόλαδο.

Σημείωση: Οι σφαίρες τυριού μπορούν να αρωματιστούν και με βασιλικό ή με φρεσκοκομμένα φύλλα δενδρολίβανου και μπορούμε να τα κυλήσουμε επίσης, πάνω σε μαϊντανό, σκόνη γλυκιάς πάπρικας, κάρι ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις