Το τελευταίο αντίο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το τελευταίο αντίο

Σε συγκινησιακό κλίμα, στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, τελέστηκε την περασμένη Τρίτη 7 Ιουλίου, η εξόδιος ακολουθία του πρόωρα εκλιπόντος πρώην Δημάρχου Νέου Ψυχικού Θάνου Βεζυργιάννη.

Η τελετή έγινε παρουσία της οικογένειας, φίλων, συγγενών, συναδέλφων, αλλά και μελών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.  Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Παπάγου στον οικογενειακό τάφο, ενώ ακολούθως η οικογένεια προσέφερε στο κυλικείο του Κοιμητηρίου τον καθιερωμένο καφέ.

Εντυπωσιακό παρών έδωσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωτοκλασάτα στελέχη της, καθώς παρόντες ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην Υπουργοί Βύρων Πολύδωρας, Λευτέρης Ζαγορίτης  και Θοδωρής Δαμιανός, η Βουλευτής Ζωή Ράπτη, η Αντιπεριφερειάρχης  Ελένη Δουνδουλάκη και ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης Γ.Γ. του  Υπουργείου Εσωτερικών.

Από το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού παρέστησαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Δημήτρης Μαναός, Παντελής Ξυριδάκης και Παντελής Χαροκόπος, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Ψυχικού.

Παρόντες επίσης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς Νικόλαος Χιωτάκης,  ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Παύλος Καμάρας πρώην Δήμαρχος Πεύκης και Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων, ο Γιώργος Κουράσης πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου και ο Αργύρης Ντινόπουλος πρώην Δήμαρχος Βριλησσίων.

Για τον εκλιπόντα μίλησαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, ο φίλος του και δικηγόρος Βασίλης Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου μας Γιώργος Λιτσός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι τόνισαν τον αξιοπρεπή, ευγενικό και ευπροσήγορο χαρακτήρα, αλλά και την ηθική και εντιμότητα  του Θάνου Βεζυργιάννη. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης μάλιστα, επεσήμανε ότι δούλευε για το καλό της κοινωνίας και άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι τα 24 χρόνια που ασχολείται με τα κοινά διδάχθηκε πολλά από το Θάνο Βεζυργιάννη.

 

Ήθος, ανθρωπιά, ανιδιοτέλεια

Ο Θάνος Βεζυργιάννης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Από πρόσφυγες γονείς, μικρασιατικής καταγωγής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό.

Υπήρξε το τέταρτο παιδί, πενταμελούς οικογένειας.

Σπούδασε πολιτικός Μηχανικός στο Άαχεν της Γερμανίας.

Διετέλεσε δήμαρχος επί 4 συνεχείς τετραετίες και συγκεκριμένα από το 1986 έως το 2002 και κατεγράφη στην ιστορία ως ο μακροβιότερος Δήμαρχος του Νέου Ψυχικού.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2004-2006.

Είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης οικιστικής φυσιογνωμίας του Νέου Ψυχικού.

Το αυτοδιοικητικό του έργο είναι συνυφασμένο με το Νέο Ψυχικό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του απέσπασε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Πρωτοπόρησε με δράσεις στην τοπική κοινωνία, όπως η αστική διαχείριση, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη. Υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος που εισήγαγε την ανακύκλωση απορριμμάτων στην Ελλάδα το έτος 1990 και ο δημιουργός του πρώτου δημοτικού εκπαιδευτικού οικολογικού πάρκου το 1992.

Έλαβε ανώτερη διάκριση από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ – ΗΑΒΙΤΑΤ ΙΙ – στην Κωνσταντινούπολη το 1996, για τις καλύτερες πρακτικές εφαρμογές στον αστικό ιστό, για την  κατοικία και το φυσικό περιβάλλον.

Βραβεύτηκε με το βραβείο της καλύτερης βιώσιμης πόλης το 1997 από το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης του Νέου Ψυχικού και τις δράσεις του στην τοπική κοινωνία.

Περπατώντας μέσα στο Νέο Ψυχικό τον συναντάμε παντού.

Η κατασκευή των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (έργο καινοτόμο για όλη την Ελλάδα), η κατάργηση του νόμου για τη μεταφορά συντελεστού δόμησης στο Νέο Ψυχικό, η ανέγερση του Δημαρχείου, η απόκτηση οικοπέδου για την κατασκευή της πισίνας, η κατασκευή του Οικολογικού Πάρκου, η απόκτηση του κτιρίου Βαλλιάδη, του Σπυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου, του Σούρλειου Μουσείου, η ανάπλαση της πλατείας Αγίας Σοφίας, η κατασκευή του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου, η ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας.

Η εικόνα αυτή τον κρατά ζωντανό κάθε μέρα.

Αξίζει να θυμίσουμε τη βράβευση του Νέου Ψυχικού ως η τρίτη και καθαρότερη πόλη της Ευρώπης.

Το Νέο Ψυχικό επί των ημερών του αναμορφώθηκε.

Πρόσχαρος, επικοινωνιακός, δίπλα σε όλους τους  εργαζομένους του Δήμου, αγαπητός σε όλους τους κατοίκους, άμεσος στο να λύνει τα προβλήματα των δημοτών… Αγαπητός σε όλους μας.

Ο Θάνος Βεζυργιάννης υπήρξε πρωτοπόρος και ρεαλιστής. Διακρίθηκε για το ήθος, την ανθρωπιά και την ανιδιοτέλειά του. Ως Δήμαρχος άφησε πίσω του πλούσιο έργο.

Έργο αναφοράς για όλους όσους τον διαδεχτήκαμε στο πόστο του.

Το έργο αυτό σεβόμαστε και θα συνεχίσουμε.

Τόσο οι οικείοι και οι φίλοι του, όσο και οι συνεργάτες του, θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν εξαιρετικό επιστήμονα και φίλο, ο οποίος διακρινόταν πάντα για το ήθος, την ανθρωπιά, τον καλό του λόγο και το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο.

Είχε εκτός από το Νέο Ψυχικό και μια ακόμη αγάπη, την οικογένειά του. Τη σύζυγό του Ινώ, τα παιδιά του Νίκο και Αλίκη, τους συζύγους τους Αλεξία και Ηλία και τα 4 εγγόνια του, τον Θάνο, τον Σπύρο, την Ινώ και τον Δημήτρη.

Αιωνία σου η μνήμη, Θάνο Βεζυργιάννη.

Καλό σου Παράδεισο!

Δημήτρης Γαλάνης – Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις